Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Επίσκεψη Μπλερ στη Μόσχα

ΜΟΣΧΑ.-

Οι σχέσεις Ρωσίας και Μεγάλης Βρετανίας «βρίσκονται σε καλό, ποιοτικό επίπεδο», δήλωσε χτες ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στη διάρκεια της συνάντησης στο Κρεμλίνο με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ και εξέφρασε την ικανοποίησή του ότι οι συναντήσεις τους «έχουν τακτικό χαρακτήρα». Με τη σειρά του, ο Μπλερ εξήρε τις «άριστες σχέσεις» των δυο χωρών. Οι συζητήσεις των δυο ηγετών επικεντρώθηκαν σε ζητήματα της διεθνούς ασφάλειας, και του εμπορίου, της συνεργασίας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς και στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Ο Μπλερ έφτασε το βράδυ της Δευτέρας, 20 Νοέμβρη, στη Μόσχα και δείπνησε με τον Πούτιν σε ρωσικό εστιατόριο. Είναι η πέμπτη συνάντηση από τότε που ο Πούτιν είχε αναλάβει προσωρινά καθήκοντα προέδρου, στις 31 Δεκέμβρη 1999.

Μετά τη χτεσινή συνάντηση ο Πούτιν δήλωσε ότι τον έπεισε ο Μπλερ πως μια κοινή ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική δεν απειλεί τη Ρωσία, τόνισε ότι η Μόσχα δε θα προσπαθήσει να την εμποδίσει και επανέλαβε την αντίθεσή του στην τροποποίηση της συνθήκης ABM. «Οι διαδικασίες αυτές προχωρούν στην Ευρώπη ανεξάρτητα από το εάν η Ρωσία το θέλει ή όχι. Δεν είναι στις προθέσεις μας να εμποδίσουμε τις διαδικασίες αυτές ή να τις αποθαρρύνουμε», υπογράμμισε ο Πούτιν στους δημοσιογράφους. Αναφερόμενος στη Συνθήκη για τους Αντιβαλλιστικούς Πυραύλους (ΑΒΜ) του 1972, την τροποποίηση της οποίας έχουν ζητήσει οι ΗΠΑ, ο Πούτιν είπε ότι η θέση της Μόσχας παραμένει αμετάβλητη. Επισήμανε ότι «η τροποποίηση της Συνθήκης θα οδηγήσει σε σοβαρή αποσταθεροποίηση στον κόσμο». Την ανησυχία τους για τα σχέδια των ΗΠΑ να δημιουργήσει ένα σύστημα Εθνικής Πυραυλικής. Η Ρωσία έχει αντιπροτείνει περαιτέρω μειώσεις του αριθμού των πυρηνικών πυραύλων.

Πριν από τη συνάντησή του με τον Πούτιν, ο Βρετανός πρωθυπουργός συναντήθηκε με το Ρώσο πρωθυπουργό Μιχαήλ Κασιάνοφ. Επίκεντρο των συνομιλιών τους ήταν η ενίσχυση των διμερών εμπορικοοικονομικών σχέσεων και των επενδύσεων. Διαπιστώθηκε ότι Βρετανοί επιχειρηματίες ενδιαφέρονται για επενδύσεις στη Ρωσία, κυρίως στη μεταποιητική βιομηχανία και στον ενεργειακό τομέα. Η Βρετανία είναι η τρίτη σε επενδύσεις στη Ρωσία χώρα, μετά τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, με 1,03 δισεκατομμύρια δολάρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ