Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΙΑ
Βίαιες αντιδράσεις από την επιβολή ισλαμικού νόμου

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-

Η απόφαση των αρχών σε πολιτείες της κεντρικής Νιγηρίας, όπου έχει κηρυχτεί ισλαμικός νόμος, να απαγορεύσουν τη δημόσια πώληση και κατανάλωση αλκοόλ, προκάλεσε χτες βίαιες ταραχές που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον εννιά ατόμων.

Επίκεντρο ταραχών έγινε το χωριό Σάλκα, στην κεντρική πολιτεία του Νίγηρα, όταν οι τοπικές αρχές επιχείρησαν να επιβάλουν στη φυλή των Καμπέρι την απαγόρευση πώλησης παραδοσιακής μπίρας στις λαϊκές αγορές, επειδή αυτό απαγορεύεται από τον ισλαμικό νόμο (Σαρία). Οι ταραχές ξεκίνησαν όταν οι αστυνομικοί άρχισαν να καταστρέφουν τα πόστα μικροπωλητών, όπου διέθεταν την παραδοσιακή μπίρα «Μπουρουκούτου». Σύμφωνα με ξένα πρακτορεία, οι συγκρούσεις πήραν σύντομα και θρησκευτικό χαρακτήρα, καθώς μέλη της ανιμιστικής φυλής των Καμπέρι άρχισαν να συγκρούονται με άτομα της φυλής των Χάουζα, που είναι ως επί το πλείστον μουσουλμάνοι... Οι τοπικές αστυνομικές αρχές υποστήριξαν πως έως χτες το απόγευμα οι συγκρούσεις είχαν τερματιστεί.

Η επιβολή του ισλαμικού νόμου από τις αρχές του χρόνου σε σημαντικό αριθμό πολιτειών της Νιγηρίας είχε ως αποτέλεσμα τη γενικότερη αύξηση των αντιδράσεων από θρησκευτικές και φυλετικές μειονότητες που αντιτίθενται στην επιβολή της «Σαρία».

Στην πολιτεία του Νίγηρα, η «Σαρία» έχει επιβληθεί από τις αρχές του χρόνου, ενώ τις τελευταίες μέρες οι αστυνομικές αρχές άρχισαν να εφαρμόζουν την απαγόρευση πώλησης και κατανάλωσης αλκοόλ. Ας σημειωθεί, πάντως, πως οι αρχές επιτρέπουν τη χορήγηση περιορισμένου αριθμού αδειών πώλησης αλκοόλ, μόνον εφόσον ο πωλητής προκαταβάλει ποσό άνω των 2.000 δολαρίων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ