Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πολύμορφη επικίνδυνη κλιμάκωση

Την ανάκληση του πρεσβευτή της από το Ισραήλ διέταξε η Αίγυπτος, υπό  τις επευφημίες του αραβικού κόσμου, εκφράζοντας «βαθύτατη δυσαρέσκεια» για την «τακτική βαρβαρότητας» κατά των Παλαιστινίων

Associated Press

ΚΑΪΡΟ - ΓΑΖΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Στην ανάκληση του πρεσβευτή της από το Ισραήλ προχώρησε, χτες, η Αίγυπτος, αποστέλλοντας σαφές μήνυμα βαθύτατης δυσαρέσκειας προς την ισραηλινή ηγεσία και την «επιθετική πολιτική βαρβαρότητας» που επιμένει να ακολουθεί απέναντι στον παλαιστινιακό λαό. Η απόφαση έγινε αποδεκτή με θετικότατα σχόλια στον αραβικό κόσμο που δεν έκρυβε, χτες, την οργή του, λίγες ώρες μετά το πολύωρο σφυροκόπημα των ισραηλινών ελικοπτέρων και πλοίων σε βάρος στόχων στη Λωρίδα της Γάζας. Το αιματοκύλισμα συνεχίστηκε, χτες, σε πολλά σημεία τόσο της Γάζας όσο και της Δυτικής Οχθης, ενώ οι δύο πλευρές δε «χαρίστηκαν» σε ανταλλαγή απειλών και σκληρών δηλώσεων.

Τη «μεγάλη δυσαρέσκεια και απογοήτευσή» της θέλησε να εκφράσει η αιγυπτιακή ηγεσία, σύμφωνα με τις, σε ιδιαίτερα οργισμένο ύφος, δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Αμρ Μούσα, με την απόφαση ανάκλησης του πρεσβευτή της από το Τελ Αβίβ. Η ανάκληση του Μοχάμεντ Μπασιούνι, που εκπροσωπεί την Αίγυπτο στο Ισραήλ από το 1986, έπεσε σαν «κεραυνός εν αιθρία» στην ισραηλινή πολιτική σκηνή, καθώς, αν και ήταν γνωστή η αιγυπτιακή δυσαρέσκεια, δεν αναμενόταν καμία τόσο σοβαρή κίνηση.

Αιγυπτιακό «μήνυμα» και αραβική ικανοποίηση

Η σοβαρότητα, έστω και σε ένα πρώτο συμβολικό επίπεδο, της αιγυπτιακής απόφασης γίνεται εμφανής αν αναλογιστεί κανείς ότι η Αίγυπτος, που είναι η πρώτη αραβική χώρα που υπέγραψε συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ και η οποία, μέχρι σήμερα, διατηρεί κυρίαρχο διαμεσολαβητικό ρόλο στην ισραηλινο-παλαιστινιακή «ειρηνευτική διαδικασία», είχε ανακαλέσει τον πρεσβευτή της από το Ισραήλ μόνο το 1982, κατά την ισραηλινή εισβολή στο Λίβανο, και μόνο για λίγες ημέρες. Στάση αναμονής, χωρίς να αποσαφηνίζει τη θέση της, τηρεί και η δεύτερη αραβική χώρα που έχει υπογράψει ειρήνη με το Ισραήλ, η Ιορδανία, η οποία έχει καθυστερήσει την αποστολή του νέου πρεσβευτή της, που θα έπρεπε να έχει εγκατασταθεί στο Τελ Αβίβ, από τις αρχές Οκτώβρη, αφήνοντας ακέφαλη τη διπλωματική της αποστολή. Το Κατάρ και το Ομάν, οι δύο εναπομείνασες χώρες που είχαν ιδρύσει εμπορικές αποστολές στο Ισραήλ, έχουν, ήδη, προχωρήσει στο κλείσιμό τους εδώ και δύο εβδομάδες.


Associated Press

«Η Αίγυπτος παραμένει πιστή στην ειρηνευτική διαδικασία, αλλά σε μια ειρηνευτική διαδικασία δίκαιη, που δε θα αφήνει περιθώρια για βάρβαρες επιθέσεις κατά των Παλαιστινίων πολιτών» τόνιζε, χτες, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών. Ο Μούσα, αν και απέφυγε να διευκρινίσει αν η αιγυπτιακή ηγεσία σκέφτεται να προχωρήσει και σε επίσημη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ, τόνισε ότι η ανάκληση του πρεσβευτή θα ισχύσει «μέχρις ότου το Ισραήλ εγκαταλείψει την τακτική επιθετικότητας σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.

«Απαράδεκτη βαρβαρότητα» χαρακτήρισε και η ιορδανική ηγεσία την προχτεσινή ισραηλινή πολύωρη επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας και επανέλαβε το αίτημά της για άσκηση διεθνούς πίεσης στο Ισραήλ και για ανάπτυξη διεθνούς δύναμης προστασίας του παλαιστινιακού λαού. Με ικανοποίηση υποδέχτηκαν οι αραβικές χώρες την ανάκληση του Αιγύπτιου πρεσβευτή, με θετικότερες τις αντιδράσεις της Συρίας, του Λιβάνου, αλλά και της Σαουδικής Αραβίας, η οποία επιβεβαίωσε την αποστολή έκτακτης οικονομικής βοήθειας 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Παλαιστινιακή Αρχή. Ανάλογης σκληρότητας και οργής ήταν το λεξιλόγιο που χρησιμοποίησε και ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου Εσμάτ Αμπντέλ Μεγκίντ, ο οποίος, αφού «καλωσόρισε» την αιγυπτιακή απόφαση, κάλεσε τον ΟΗΕ να αναλάβει τις ευθύνες του.

Να χαμηλώσει τους τόνους και να υποβαθμίσει τις διπλωματικές εξελίξεις προσπάθησε η Ουάσινγκτον. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Π. Τζ. Κρόουλι, καταδίκασε τη βομβιστική επίθεση κατά των εποίκων, τη Δευτέρα το πρωί, αλλά καταδίκασε και την ακραία χρήση βίας με την οποία ανταπάντησε η ισραηλινή ηγεσία. Ο Αμερικανός αξιωματούχος απέφυγε να απαντήσει στις παλαιστινιακές κατηγορίες ότι οι ΗΠΑ απέτυχαν στο διαμεσολαβητικό τους ρόλο, εξαιτίας της διαρκούς υποστήριξης του Ισραήλ.

Ισραηλινή αμηχανία, αλλά και αδιαλλαξία

Δυσάρεστη έκπληξη ήταν η απόφαση ανάκλησης του Αιγύπτιου πρεσβευτή για την ισραηλινή ηγεσία. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπαράκ, μην κρύβοντας την αμηχανία του, δήλωνε, κατά τη διάρκεια έκτακτης επίσκεψης που πραγματοποίησε σε ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις στη Γάζα, ότι είναι «βαθιά λυπημένος» από την αιγυπτιακή απόφαση και εξέφρασε την ελπίδα ότι «δε θα ισχύσει για μεγάλο χρονικό διάστημα». Μάλιστα, καταβάλλοντας προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα εξήρε τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες του Αιγύπτιου Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, αν και εκτίμησε ότι η απόφαση ανάκλησης θέτει σοβαρά προβλήματα στη διαμεσολαβητική ικανότητα της αιγυπτιακής προεδρίας, και χαρακτήρισε «απίθανο» το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης με την Αίγυπτο.

Την ίδια στιγμή, πάντως, η ισραηλινή ηγεσία δεν έδειχνε κανένα σημάδι διάθεσης αποκλιμάκωσης της έντασης. Λίγες ώρες μετά το βομβαρδισμό της Λωρίδας της Γάζας, η ισραηλινή κυβέρνηση προχώρησε στην εφαρμογή των νέων αυστηρότερων μέτρων οικονομικού και στρατιωτικού αποκλεισμού των αυτόνομων εδαφών, αλλά και στη δημοσίευση ενός 46σέλιδου κειμένου, στο οποίο αναφέρει όλα τα σημεία των υπαρχουσών ειρηνευτικών συμφωνιών, που κατά την ισραηλινή πλευρά, έχει παραβιάσει η Παλαιστινιακή Αρχή.

Αποφασιστικότητα και θρήνος στα Αυτόνομα

Σε κατάσταση πανικού βρισκόταν ο παλαιστινιακός πληθυσμός της Γάζας, μέχρι και χτες το πρωί. Μέχρι χτες το μεσημέρι δεν είχε αποκατασταθεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ συνεχείς ήταν οι προσπάθειες αποκατάστασης των σοβαρότατων ζημιών που προκλήθηκαν στην έδρα της παλαιστινιακής αστυνομίας, της Φατάχ και των αρχών ασφαλείας. Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, ο ισραηλινός βομβαρδισμός προκάλεσε το θάνατο 2 Παλαιστινίων αστυνομικών και τον τραυματισμό, σοβαρό στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, περισσοτέρων των 65 ανθρώπων, κυρίως αμάχων, αφού επλήγη και μέρος του προσφυγικού στρατοπέδου Σάτι.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ επισκέφθηκε, χτες, τραυματίες στο νοσοκομείο της Γάζας, όπου δήλωσε ότι «η ισραηλινή ηγεσία κλιμακώνει τις επιθέσεις της κατά του παλαιστινιακού λαού» και συμπλήρωσε ότι «κάθε ισραηλινή επίθεση καταφέρνει μόνο να ενδυναμώνει την αποφασιστικότητα και την ενότητά μας». «Κλινικά νεκρή» χαρακτήρισε την ειρηνευτική διαδικασία ο πρόεδρος του παλαιστινιακού συμβουλίου Αχμέντ Κουρέια, ενώ ο ΓΓ της Παλαιστινιακής Αρχής Αχμέντ Αμπντέλ Ραχμάν τόνισε ότι «η ισραηλινή επιδρομή σκότωσε κάθε προσπάθεια αποκλιμάκωσης».

Ο Αμπντέλ Ραχμάν, όπως και ο Παλαιστίνιος υπουργός Προεδρίας Χασάν Ασφούρ, δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους για την ανάκληση του Αιγύπτιου πρεσβευτή, τονίζοντας ότι η κίνηση αποτελεί μήνυμα προς το Ισραήλ ότι δεν μπορεί να πράττει άνευ συνεπειών. Ο Ασφούρ, επίσης, επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι, πλέον, η παλαιστινιακή αστυνομία έχει την εντολή να χρησιμοποιήσει αληθινά πυρά προκειμένου να προστατεύσει Παλαιστινίους διαδηλωτές από τα πυρά του ισραηλινού στρατού.

Σταματημό δεν έχει το αιματοκύλισμα

Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας προς Τρίτη, στη διασταύρωση Κισουφίμ, ανάμεσα στη Λωρίδα της Γάζας και στο Ισραήλ, στην Τζενίν και στην Τουλκαρέμ της Δυτικής Οχθης. Αλλοι δύο Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους, χτες το πρωί. Ο ένας, μαχητής της Φατάχ, σκοτώθηκε, κατά τη διάρκεια σφοδρής ανταλλαγής πυρών, στην περίμετρο του εβραϊκού οικισμού Κφαρ Νταρόμ, στη Λωρίδα της Γάζας και άλλος ένας κοντά σε ισραηλινό στρατιωτικό φυλάκιο, στην ίδια περιοχή, επειδή, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, «κινούνταν ύποπτα». Χτες, επίσης, εξέπνευσε, στη Γάζα, Παλαιστίνιος που είχε τραυματιστεί «τυχαία» από Ισραηλινό στρατιώτη, πριν από λίγες ημέρες, ενώ περίμενε στην ουρά του μεθοριακού φυλακίου.

Σοβαρές συγκρούσεις ξέσπασαν, χτες, και στο μεθοριακό εμπορικό πέρασμα Κάρνι, όπου τραυματίστηκαν τουλάχιστον 15 Παλαιστίνιοι διαδηλωτές, εκ των οποίων οι 2 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, ανάμεσά τους και ένα 15χρονο κορίτσι. Λίγα χιλιόμετρα, παραπέρα, Ισραηλινός αυτοκινητιστής έχανε τη ζωή του από πυρά Παλαιστινίων αστυνομικών στην οδική αρτηρία από τον εποικισμό Γκας Κατίφ προς τη διασταύρωση Κισουφίμ, την ίδια ώρα που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επισκεπτόταν ισραηλινές στρατιωτικές μονάδες στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ