Associated Press |
Χιλιάδες οι συγκεντρωμένοι Κούρδοι έξω απο το δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Στρασβούργο |
Το BBC μετέδιδε χθες ότι η πρώτη συνεδρίαση του δικαστηρίου άρχισε - υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας - στις 12.45 το μεσημέρι και διήρκεσε περίπου τρεις ώρες. Τα επτά μέλη του δικαστηρίου στη συνέχεια αποσύρθηκαν για να συνεξετάσουν πώς θα συνεχιστεί η δίκη.
Στους δρόμους έξω από το δικαστήριο δινόταν μια διαφορετική, πολιτική μάχη. Δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι τραγουδούσαν για την ελευθερία του έγκλειστου στο Ιμραλι ιδρυτή και ηγέτη του ΡΚΚ, ενώ από την άλλη εκατοντάδες Τούρκοι απαιτούσαν την εκτέλεση της ποινής του.
Μία πρώτη απόφαση αναμένεται μέσα σε μία βδομάδα, ωστόσο η τελική ετυμηγορία ίσως πάρει μήνες, σύμφωνα με μέλη του δικαστηρίου.
Η ομάδα των δικηγόρων της υπεράσπισης του Οτσαλάν επιχειρηματολόγησε σχετικά με 12 παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του 1950 - που η Τουρκία έχει υπογράψει και, άρα, δεσμεύεται ως προς αυτήν. Κορυφαίο τους επιχείρημα είναι ότι ο Οτσαλάν απήχθη από την Κένυα, δεν έτυχε δίκαιης δίκης και παραβιάστηκαν εξακολουθητικά τα δικαιώματά του.
Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι της τουρκικής κυβέρνησης αντέτειναν ότι η δίκη του Οτσαλάν έγινε «με δίκαιο τρόπο», διότι του δόθηκε «πλήρης πρόσβαση» σε δικηγόρους, «δε βασανίστηκε» και τα δικαιώματά του «έγιναν σεβαστά». Η τουρκική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως δε θα εκτελέσει την ποινή του Οτσαλάν ώσπου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφανθεί σχετικά. Ωστόσο οι δικηγόροι της είπαν στο Δικαστήριο, σύμφωνα με το Associated Press, ότι παραμένει «δικαίωμα» της τουρκικής κυβέρνησης να εκτελέσει την ποινή και άρα επιφυλάσσεται.
Το ζήτημα συνδέεται φυσικά και με τα παζάρια σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αφού ένας από τους «όρους» έναρξης της ενταξιακής διαδικασίας είναι η κατάργηση της θανατικής ποινής στην Τουρκία.
Ενας εκ των συνηγόρων του Οτσαλάν, ο Σίντνεϊ Κέντριτζ, ζήτησε από τους δικαστές να αποδοκιμάσουν τη θανατική καταδίκη του αρχηγού του PKK. «Αν το δικαστήριό σας δηλώσει ότι η θανατική ποινή δεν αποτελεί απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση, θα είναι καταστροφή, θα αποτελέσει στίγμα στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», τόνισε.
Αλγεινές εντυπώσεις συνεχίζει στο μεταξύ να προκαλεί η είδηση της σύλληψης περίπου 100 μελών του κουρδικού κόμματος Χαντέπ στην πόλη Βαν προχθές, Δευτέρα, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης για την κατάργηση της θανατικής ποινής. Αυτό το αίτημα, σχολιάζει ο ανταποκριτής του BBC στην Αγκυρα, Κρις Μόρις, «μεταφράζεται» σε υποστήριξη του Οτσαλάν από τις αρχές.