Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Αρχισε η δίκη που θα κρίνει την τύχη του Οτσαλάν

Χιλιάδες οι συγκεντρωμένοι Κούρδοι έξω απο το δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Στρασβούργο

Associated Press

Χιλιάδες οι συγκεντρωμένοι Κούρδοι έξω απο το δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Στρασβούργο
ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ - ΑΓΚΥΡΑ.- Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων άρχισε χθες την εξέταση των επιχειρημάτων των δικηγόρων του καταδικασμένου σε θάνατο Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν και της Τουρκίας, ενώ στους δρόμους της γαλλικής πόλης δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι και εκατοντάδες Τούρκοι διαδήλωναν, υπό το άγρυπνο βλέμμα των ειδικών αστυνομικών μονάδων.

Το BBC μετέδιδε χθες ότι η πρώτη συνεδρίαση του δικαστηρίου άρχισε - υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας - στις 12.45 το μεσημέρι και διήρκεσε περίπου τρεις ώρες. Τα επτά μέλη του δικαστηρίου στη συνέχεια αποσύρθηκαν για να συνεξετάσουν πώς θα συνεχιστεί η δίκη.

Στους δρόμους έξω από το δικαστήριο δινόταν μια διαφορετική, πολιτική μάχη. Δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι τραγουδούσαν για την ελευθερία του έγκλειστου στο Ιμραλι ιδρυτή και ηγέτη του ΡΚΚ, ενώ από την άλλη εκατοντάδες Τούρκοι απαιτούσαν την εκτέλεση της ποινής του.

Μία πρώτη απόφαση αναμένεται μέσα σε μία βδομάδα, ωστόσο η τελική ετυμηγορία ίσως πάρει μήνες, σύμφωνα με μέλη του δικαστηρίου.

Η ομάδα των δικηγόρων της υπεράσπισης του Οτσαλάν επιχειρηματολόγησε σχετικά με 12 παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του 1950 - που η Τουρκία έχει υπογράψει και, άρα, δεσμεύεται ως προς αυτήν. Κορυφαίο τους επιχείρημα είναι ότι ο Οτσαλάν απήχθη από την Κένυα, δεν έτυχε δίκαιης δίκης και παραβιάστηκαν εξακολουθητικά τα δικαιώματά του.

Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι της τουρκικής κυβέρνησης αντέτειναν ότι η δίκη του Οτσαλάν έγινε «με δίκαιο τρόπο», διότι του δόθηκε «πλήρης πρόσβαση» σε δικηγόρους, «δε βασανίστηκε» και τα δικαιώματά του «έγιναν σεβαστά». Η τουρκική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως δε θα εκτελέσει την ποινή του Οτσαλάν ώσπου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφανθεί σχετικά. Ωστόσο οι δικηγόροι της είπαν στο Δικαστήριο, σύμφωνα με το Associated Press, ότι παραμένει «δικαίωμα» της τουρκικής κυβέρνησης να εκτελέσει την ποινή και άρα επιφυλάσσεται.

Το ζήτημα συνδέεται φυσικά και με τα παζάρια σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αφού ένας από τους «όρους» έναρξης της ενταξιακής διαδικασίας είναι η κατάργηση της θανατικής ποινής στην Τουρκία.

Ενας εκ των συνηγόρων του Οτσαλάν, ο Σίντνεϊ Κέντριτζ, ζήτησε από τους δικαστές να αποδοκιμάσουν τη θανατική καταδίκη του αρχηγού του PKK. «Αν το δικαστήριό σας δηλώσει ότι η θανατική ποινή δεν αποτελεί απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση, θα είναι καταστροφή, θα αποτελέσει στίγμα στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», τόνισε.

Αλγεινές εντυπώσεις συνεχίζει στο μεταξύ να προκαλεί η είδηση της σύλληψης περίπου 100 μελών του κουρδικού κόμματος Χαντέπ στην πόλη Βαν προχθές, Δευτέρα, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης για την κατάργηση της θανατικής ποινής. Αυτό το αίτημα, σχολιάζει ο ανταποκριτής του BBC στην Αγκυρα, Κρις Μόρις, «μεταφράζεται» σε υποστήριξη του Οτσαλάν από τις αρχές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τώρα η Ευρώπη χαιρετίζει ... τα ανθρώπινα δικαιώματα(2000-01-14 00:00:00.0)
Ανεστάλη «μέχρι νεωτέρας» η εκτέλεση ποινής του Οτσαλάν(2000-01-13 00:00:00.0)
Καταδίκες και "φιλοφρονήσεις"...(1999-07-09 00:00:00.0)
Να σωθεί η ζωή του Α. Οτσαλάν(1999-07-02 00:00:00.0)
Σε θάνατο, δι' απαγχονισμού...(1999-06-30 00:00:00.0)
Ευχαριστημένες οι Βρυξέλλες για Οτσαλάν(1999-02-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ