Τετάρτη 6 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Επανέρχεται στο προσκήνιο το πυρηνικό πρόγραμμα

Πάντα τεταμένα τα πνεύματα εντός

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Να διατηρήσουν σχετικά χαμηλά τους τόνους όσον αφορά στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα φαίνεται να προσπαθούν τόσο η Ουάσιγκτον όσο και η Τεχεράνη, επιδιώκοντας, προφανώς, η κάθε μία από την πλευρά της να κερδίσει χρόνο προς δικό της όφελος. Αυτό, τουλάχιστον, μοιάζει να προκύπτει από την «ανταλλαγή» διαβεβαιώσεων εκατέρωθεν, τα τελευταία 24ωρα.

Παρά το γεγονός ότι «γίνονται συζητήσεις για την επιβολή επιπλέον κυρώσεων», η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών δήλωνε ότι η Ουάσιγκτον «διατηρεί την πόρτα ανοιχτή για διαβουλεύσεις με την Τεχεράνη χωρίς χρονοδιαγράμματα». Η δήλωση έγινε δεκτή με ικανοποίηση από την ιρανική ηγεσία, της οποίας εκπρόσωπος «ανταπαντούσε» χτες ότι «και για την Τεχεράνη τα χρονοδιαγράμματα δεν έχουν κανένα νόημα» και ότι «είναι πάντα έτοιμη για αμοιβαία ανταλλαγή ουρανίου».

Ολα αυτά διημείφθησαν λίγο μετά τη διορία ενός μήνα που ανακοίνωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί ότι δίνεται στους «έξι», δηλαδή στις πέντε χώρες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (Γαλλία, Βρετανία, ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα) και Γερμανία, προκειμένου ν' αποδεχτούν τη δική του πρόταση για προμήθεια πυρηνικού καυσίμου. Οπως χαρακτηριστικά είχε συμπληρώσει αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, τότε «το Ιράν θα παράξει το δικό του πυρηνικό καύσιμο».

Υπενθυμίζεται ότι οι «έξι» συντάχθηκαν με την πρόταση που εκπόνησε η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και προβλέπει την εξαγωγή του ιρανικού εμπλουτισμένου (σε χαμηλό ποσοστό) ουρανίου και τη μεταφορά του, διαδοχικά, σε Ρωσία και Γαλλία, προκειμένου να υποστεί περαιτέρω επεξεργασία για να γίνει κατάλληλο προς χρήση ως πυρηνικό καύσιμο, και την επιστροφή του στο Ιράν. Η Τεχεράνη, όμως, απέρριψε την πρόταση και ζήτησε να γίνεται ταυτόχρονη ανταλλαγή: δηλαδή να εισάγει αυτομάτως πυρηνικό καύσιμο ανάλογο της ποσότητας εμπλουτισμένου, σε χαμηλό ποσοστό, ουρανίου που εξάγει, εκτιμώντας ότι μόνο έτσι διασφαλίζει ότι δε θα βρεθεί χωρίς πυρηνικό καύσιμο.

Εντός του Γενάρη έχει προγραμματιστεί να γίνει μια νέα συνάντηση των «έξι» για να αποτιμήσουν την κατάσταση και να λάβουν αποφάσεις.

Σταθερά τεταμένη η κατάσταση

Κληρικοί από τα ανώτερα κλιμάκια της καθεστωτικής θρησκευτικής ιεραρχίας του Ιράν διεμήνυσαν, όπως διέρρευσε χτες, στον Αγιατολάχ Χαμενεΐ ότι η χρήση βίας κατά των αντικαθεστωτικών διαδηλωτών θέτει σε κίνδυνο την ίδια την Ισλαμική Δημοκρατία, καλώντας τον να επανεξετάσει τη στάση των αρχών απέναντι στους οπαδούς της «μεταρρυθμιστικής» πτέρυγας, προκειμένου να καταλαγιάσει η λαϊκή αγανάκτηση και να μην απειληθεί το υπάρχον σύστημα. Το μήνυμα αυτό έρχεται να συμπληρώσει την ανοιχτή επιστολή 90 Πανεπιστημιακών προς τον Αγιατολάχ, οι οποίοι καταγγέλλουν την «καταστολή και τη χρήση βίας κατά των διαδηλωτών», υπογραμμίζοντας ότι «η επιλογή βίας αποδεικνύει την αδυναμία του καθεστώτος».

Γεγονός είναι ότι τα Πανεπιστήμια έχουν λειτουργήσει ως σημαντικός πυρήνας των διαδηλώσεων κατά του Προέδρου Αχμαντινετζάντ και του Αγιατολάχ. Γι' αυτό και έχουν δεχτεί μεγάλο μέρος της καταστολής, όπως καταγγέλλουν οι Πανεπιστημιακοί, αναφέροντας επιδρομές, τραυματισμούς και συλλήψεις στους κοιτώνες, αποκλεισμούς φοιτητών που έχουν συμμετάσχει στις διαδηλώσεις από τα πανεπιστημιακά προγράμματα κ. ά. Ηδη, σε αρκετά Πανεπιστήμια, οι φοιτητές πραγματοποιούν καταλήψεις και δε συμμετέχουν στις εξετάσεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ