Πέμπτη 18 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΡΩΣΙΑ
Επιβεβαιώνουν την πυρηνική συνεργασία

Νέες απειλές Μπους και για τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, «αν το Ιράν αποκτήσει πυρηνικά όπλα»!

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΜΟΣΧΑ.--

Τη «συνέχιση της συνεργασίας στον τομέα πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς», επιβεβαιώνουν, στο κοινό τελικό ανακοινωθέν τους, οι Πρόεδροι Πούτιν - Αχμαντινετζάντ, μετά το πέρας της πρώτης επίσκεψης του πρώτου στο Ιράν. Στο, 23 σημείων, κείμενο αναφέρεται ότι η Μόσχα θα «ολοκληρώσει και την κατασκευή του πυρηνικού αντιδραστήρα του Μπουσχέρ, στον οποίο θα προμηθεύσει και πυρηνικό καύσιμο», χωρίς, όμως, να θέτει χρονοδιάγραμμα, στοιχείο που φέρεται να υιοθετήθηκε από τη ρωσική πλευρά για να «ισορροπήσει» τις πιέσεις των ΗΠΑ - Γαλλίας - Βρετανίας.

Σύμφωνα, πάντως, με τον ιρανικό πρακτορείο Fars, ο Πούτιν «διατύπωσε στον Αγιατολάχ Χαμενεΐ» και μια ιδιαίτερη πρόταση, που σχετίζεται, εκτός των άλλων, και με τις πυρηνικές ενασχολήσεις του Ιράν», ο οποίος δεσμεύτηκε να την εξετάσει. Το περιεχόμενο της πρότασης δε γνωστοποιήθηκε. Πάντως, το γραφείο του Ανώτατου Θρησκευτικού Ηγέτη ανακοίνωσε, απλώς, ότι το Ιράν «θα συνεχίσει τη συνεργασία του με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και ότι είναι αποφασισμένο να καλύψει τις ανάγκες της χώρας γι' αυτό και επιμένει στον εμπλουτισμό ουρανίου».

Από την άλλη, χθες, ο Αμερικανός Πρόεδρος επανήλθε στο ζήτημα, υποστηρίζοντας ότι «αν θέλουμε να αποφύγουμε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο η Τεχεράνη δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα». Παράλληλα, η Ισραηλινή υπουργός Εξωτερικών ζήτησε, άλλη μια φορά, να υπάρξει νέα απόφαση κυρώσεων από τον ΟΗΕ. Προς το παρόν, πάντως, ανακοινώθηκε, μόνο, ότι ΕΕ και Ιράν θα επαναλάβουν τις σχετικές συνομιλίες στις 23 Οκτώβρη, πιθανότατα στη Ρώμη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ