Τετάρτη 6 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Απειλητικά σχέδια στην αφρικανική «σκακιέρα»

Νέα δύναμη πεζοναυτών ετοιμάζεται για τη «μαύρη ήπειρο»

Ο αμερικανικός στρατός έχει αρκετές βάσεις στην Αφρική (εδώ στη Λιβερία) αλλά ετοιμάζει επέκταση, στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας»...
Ο αμερικανικός στρατός έχει αρκετές βάσεις στην Αφρική (εδώ στη Λιβερία) αλλά ετοιμάζει επέκταση, στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας»...
Οι σχεδιασμοί για την αποστολή ενός τεράστιου αριθμού πεζοναυτών στην Αφρική έχουν τεθεί επί τάπητος και φυσικά πολύ πριν την «αποτυχημένη απόπειρα» του 23χρονου Νιγηριανού Ούμαρ Φαρούκ Αμπντουλμουτάλαμπ να ανατινάξει αεροσκάφος της «Delta Airlines». Απόπειρα που άνοιξε ολόκληρο το μέτωπο της Αφρικής και όχι μόνο για τη Σομαλία.

«Πρόκειται για σχέδια και όχι για αποφάσεις» θα δηλώσει ο αρχιλοχίας Γκράντι Φοντάνα, εκπρόσωπος Τύπου της Διοίκησης της Αφρικής (Africom) που έχει έδρα τη Στουτγάρδη της Γερμανίας, σύμφωνα με το περιοδικό των πεζοναυτών «Marines Corps Times» που θα τονίσει ότι τα σχέδια αποτελούν μία εκδήλωση της προσπάθειας «να στηριχθεί η AfriCom».

Εντούτοις από τις αρχές του Δεκέμβρη συνεχώς πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που αφορούν «στα σχέδια» και τα οποία κάνουν λόγο για απόσπαση «δύναμης ειδικών αποστολών εδάφους - αέρος πεζοναυτών στην Africom», μία δύναμη που ενδέχεται να φτάσει τους 1.000 άντρες. Ο αριθμός πάντως ποικίλλει και πληροφορίες αναφέρουν «ακόμη και χιλιάδες». Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη μία ειδική δύναμη πεζοναυτών βρίσκεται στη βάση που έχουν εγκαταστήσει στο Τζιμπουτί, στο «όνομα του πολέμου της τρομοκρατίας» και της «πειρατείας», αλλά επί της ουσίας στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεών τους, καθώς ανέρχεται συνεχώς στο χρηματιστήριο «αξιών» η Αφρική, δεδομένης της κινεζικής διείσδυσης και του γεγονότος ότι οι ΗΠΑ εισάγουν το ένα τέταρτο του πετρελαίου και το σύνολο των λεγόμενων «στρατηγικών μεταλλευμάτων» (κοβάλτιο, μαγγάνιο, χρώμιο και πλατίνα) που απαιτεί η βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας τους.

Η σύσταση της AfriCom είναι ένα από τα τελευταία «δώρα της προεδρίας» Μπους, το οποίο ο νυν πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα υποστηρίζει αναφανδόν, η οποία μαζί με τις υπόλοιπες έξι στρατιωτικές διοικήσεις κατανέμουν τον αμερικανικό στρατηγικό σχεδιασμό σε ζώνες ευθύνης ανά τον πλανήτη (Β. και Ν. Αμερικής, Ειρηνικού, Ευρώπης, Μ. Ανατολής και Ασίας). Με τη σύσταση της Africom η Ουάσιγκτον απάλλαξε πλέον την ευρωπαϊκή διοίκηση από το καθήκον να ρυθμίζει και τις στρατιωτικές της σχέσεις με 40 αφρικανικές χώρες. Aπό τις πρώτες ενέργειες του Ομπάμα ήταν να προωθήσει προσαύξηση 300% στο στρατιωτικό προϋπολογισμό για τις ανάγκες της αφρικανικής διοίκησης, προφανώς για τα μελλοντικά ιμπεριαλιστικά σχέδια.

  • Διακόπτει τη δραστηριότητά του στη Νότια Σομαλία το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, επικαλούμενο τις αλλεπάλληλες επιθέσεις από τις ισλαμιστικές ένοπλες ομάδες που δρουν στην περιοχή. Επί ξύλου κρεμάμενοι αναμένεται να βρεθούν 1.000.000 άνθρωποι.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ