Τετάρτη 6 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Ολα τα ενδεχόμενα ανοιχτά

ΣΑΝΑ'Α.--

Επαναλειτούργησε, χτες, η αμερικανική πρεσβεία στην πρωτεύουσα της Υεμένης μία μέρα μετά την ανακοίνωση της εξόντωσης «δύο υψηλόβαθμων στελεχών της αλ Κάιντα στη χώρα σε επίγεια επιδρομή των υεμενίτικων ειδικών δυνάμεων». Αν και επισήμως τα δύο περιστατικά δε συνδέονται, εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής εξέφρασε την «ικανοποίηση» της Ουάσιγκτον για «τις άμεσες και αποτελεσματικές ενέργειες».

Η προαναφερόμενη δήλωση εκτιμάται ότι έγινε και στο πλαίσιο μιας, αμφισβητούμενης αποτελεσματικότητας κατά πολλούς Αμερικανούς αναλυτές, τακτικής της αμερικανικής προεδρίας να εκφράσει «εμπιστοσύνη και στήριξη» στην ηγεσία του, επί 31 χρόνια, Προέδρου Σάλεχ, η οποία ζήτησε ανοιχτά χρηματική, εξοπλιστική και εκπαιδευτική υποστήριξη, δηλώνοντας «προετοιμασμένη και ικανή ν' αντιμετωπίσει την αλ Κάιντα χωρίς ξένη παρέμβαση». Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο χρόνο η Υεμένη έλαβε 67 εκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια από τις ΗΠΑ, οι οποίες προανήγγειλαν διπλασιασμό του ποσού για φέτος, ενώ βοήθεια ανακοίνωσε και η Βρετανία.

Εντούτοις, οι δηλώσεις της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, η οποία χαρακτήρισε «περιφερειακή και παγκόσμια απειλή τη δράση της αλ Κάιντα στην Υεμένη και πολύ περισσότερο το ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης της χώρας»υποδηλώνουν ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και κάποιου είδους άμεση αμερικανική στρατιωτική επέμβαση. Οπως όλα δείχνουν, πάντως, αποφάσεις δεν αναμένεται να ληφθούν πριν από τη διεθνή σύνοδο που ετοιμάζεται στο Λονδίνο για τα τέλη του μήνα, όπου η Ουάσιγκτον δεν αποκλείεται να «διανείμει αντιτρομοκρατικές ευθύνες» σε διάφορες πλευρές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ