Τετάρτη 6 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Σύγκρουση για τους δασμούς στο πετρέλαιο

Στο φόντο της ανόδου της ετήσιας παραγωγής του ρωσικού «μαύρου χρυσού»

Τη Δευτέρα 4 Γενάρη συνεχίστηκαν χωρίς αποτέλεσμα οι συνομιλίες της Ρωσίας με τη Λευκορωσία σχετικά με τις τιμές του ρωσικού πετρελαίου που κατευθύνεται στη χώρα αυτή. Η Μόσχα θα συνεχίσει να τροφοδοτεί με πετρέλαιο τη Λευκορωσία, παρά την έλλειψη συμφωνίας, δήλωσε ο Ιγκορ Σέτσιν, αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, κατά τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν. Από τη μεριά του, ο Ρώσος πρωθυπουργός θεωρεί πως συμφωνία για τους δασμούς του ρωσικού πετρελαίου προς τη Λευκορωσία θα υπογραφεί το συντομότερο δυνατό στη βάση των κοινών συμφερόντων και της ρωσικής νομοθεσίας.

Οπως έγινε γνωστό, η ρωσική πλευρά δέχεται να μην επιβληθούν ρωσικοί δασμοί στο πετρέλαιο που θα αγοράσει η Λευκορωσία για εσωτερική της χρήση και υπολογίζεται να φτάσει τα 5 με 6 εκατομμύρια τόνους. Την ίδια ώρα, επιμένει πως για τις υπόλοιπες ποσότητες, που η Λευκορωσία θέλει να αγοράσει (πάνω από 20 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου) με στόχο την επεξεργασία και μεταπώλησή τους, θα πρέπει να επιβληθούν δασμοί.

Από τη μεριά της, η Λευκορωσία θεωρεί πως μετά την υπογραφή των τελωνειακών συμφωνιών και τη διαμόρφωση του «Ενιαίου οικονομικού χώρου» Ρωσίας - Λευκορωσίας - Καζαχστάν δεν πρέπει να υπάρχουν καθόλου δασμοί σε όλα εμπορεύματα (και στο πετρέλαιο) στα εδάφη αυτών των χωρών και απειλεί με αποχώρηση από την Ευρασιατική Οικονομική Κοινότητα των 3 κρατών, ενώ αφήνει να εννοηθεί πως σε περίπτωση επιβολής δασμών θα δημιουργηθεί, εκτός άλλων, και πρόβλημα με την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στο ρωσικό «θύλακα» του Καλίνινγκραντ, που τροφοδοτείται με ηλεκτρική ενέργεια μέσω της Λευκορωσίας. Αμεση ήταν η αντίδραση της ρωσικής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας «ΡΑΟ», που κάνει λόγο για λευκορώσικο «εκβιασμό».


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ