Τετάρτη 6 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εισπρακτικά «κολπάκια»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η τέχνη της πολιτικής «εξυπνάδας» βρίσκει άξιους εκπροσώπους στα στελέχη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Και θα ήταν ωραίο το θέμα για μια «ελαφριά» συζήτηση, με την προϋπόθεση ότι αυτή η «εξυπνάδα» δεν ήταν εργαλείο επιβολής σκληρών μέτρων κατά των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Αυτή τη φορά, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να συρρικνώσει δραστικά έως και να καταργήσει το αφορολόγητο όριο. Η πρόφαση έχει να κάνει με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Εάν δεν συγκεντρωθούν αποδείξεις ορισμένου ύψους, δεν θα ισχύει το αφορολόγητο ή θα είναι πολύ χαμηλότερο.

Βάζει λοιπόν η κυβέρνηση τους εργαζόμενους στο κυνήγι της απόδειξης. Αλλά ακόμη κι αν μαζευτούν οι αποδείξεις, η βασική πολιτική ρύθμιση έχει αποφασιστεί. Το αφορολόγητο όριο δε θα είναι πλέον δεδομένο, δε θα είναι σταθερό και δε θα αναπροσαρμόζεται - εφόσον αναπροσαρμόζεται - στη βάση ενός σταθερού μεγέθους.

Μοιάζει με τα παλαιότερα «κόλπα» της υποτιθέμενης μείωσης των φόρων, όπου ό,τι μειωνόταν από τη μία, αυξανόταν πολύ περισσότερο από την άλλη.

Μόνο για τους μεγαλοεπιχειρηματίες τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Γι' αυτούς η μείωση του φόρου είναι πραγματική, χωρίς τερτίπια.

Τα «μαγαζιά» της CIA

Η είδηση του θανάτου των 8 πρακτόρων της CIA κατά τη διάρκεια βομβιστικής επίθεσης στη βάση Τσάπμαν στο Κχοστ του Αφγανιστάν έκανε το γύρο του κόσμου... Εντούτοις ελάχιστα ΜΜΕ είχαν δώσει βάση σε μία ανάλογη επίθεση που είχε λάβει χώρα στην πόλη Καρντέζ στα γραφεία της USAID, όπου στεγάζουν και την «Development Alternatives Inc» (DAI), προκαλώντας το θάνατο «πέντε Αμερικανών πολιτών» και μία ακόμη την ίδια ημέρα στα γραφεία της USAID στην Καμπούλ...

Τελικά οι πέντε «πολίτες» που σκοτώθηκαν στην Καρντέζ δεν ήταν τίποτα περισσότερο από πράκτορες της CIA οι οποίοι «απασχολούνται» στην DAI, που δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία εταιρεία-βιτρίνα, «μαγαζί» της CIA, η οποία με κονδύλια του αμερικανικού ομοσπονδιακού προϋπολογισμού «για την προώθηση της δημοκρατίας» μέσω της USAID δραστηριοποιείται σε πληθώρα χωρών... Κανείς δεν έκανε το συσχετισμό παρά το γεγονός ότι ένας πράκτορας της CIA είχε συλληφθεί την προηγούμενη ημέρα στην Κούβα για υπονομευτικές ενέργειες... και ο επικεφαλής της DAI Τζιμ Μπουμγκάρντ με ανακοίνωσή του είχε παραδεχθεί εμμέσως το ρόλο του: «Ο εργαζόμενος είχε συμβόλαιο από το 2008 ώστε να υποστηρίξει τις ενέργειες της αμερικανικής κυβέρνησης και τις ειρηνικές ενέργειες ενός ευρύτατου φάσματος οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών»...

Είναι χαρακτηριστικό ότι η DAI, με έδρα την Μπεθεσδά του Μέριλαντ, έχει συνάψει «συμβόλαια» με την USAID για δραστηριότητες στο Αφγανιστάν, αλλά και σχεδόν σε όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Μόνο για φέτος ο προϋπολογισμός των USAID/DAI είναι 15 εκατομμύρια δολάρια «για να υποστηριχθούν οργανώσεις», δηλαδή οργανώσεις που επιδίδονται συστηματικά σε ενέργειες υπονόμευσης φιλολαϊκών κυβερνήσεων (χαρακτηριστικά παραδείγματα η Κούβα, η Βενεζουέλα, η Βολιβία, το Εκουαδόρ, η Νικαράγουα κλπ) και προώθησης των ιμπεριαλιστικών σχεδίων όπου Γης.

Μεγαλομανία εμίρηδων

Εγκαινιάστηκε, προχτές, περίπου έξι χρόνια μετά την έναρξη της ανέγερσής του, ο υψηλότερος ουρανοξύστης του κόσμου, που έχει 160 ορόφους και ύψος 828 μέτρα. Το κτίριο άρχισε να κατασκευάζεται το 2004 ως σύμβολο της «μεγάλης οικονομικής ανάπτυξης» του εμιράτου του Ντουμπάι. Τελικά, όμως, κατέληξε να γίνει σύμβολο της οικονομικής κρίσης, καθώς αρκετά από τα πολυτελή διαμερίσματα είτε μένουν απούλητα είτε δίνονται με χαμηλότερες τιμές απ' ό,τι είχε υπολογιστεί αρχικά. Την τελευταία στιγμή, ονομάστηκε πύργος «Κχαλίφα», προς τιμήν του εμίρη του γειτονικού εμιράτου του Αμπού Ντάμπι, του οποίου η παρέμβαση αποδείχτηκε σωτήρια για να μη χρεοκοπήσει πριν μερικές βδομάδες το Ντουμπάι. Τα «οικονομικά θαύματα» της ανεξέλεγκτης καπιταλιστικής ανάπτυξης, «θαύματα» για τους λίγους που στηρίζονται στην ταξική εκμετάλλευση, όπως αποδεικνύεται, έχουν ...πύλινα πόδια, παρά τη μεγαλομανία των εμίρηδων και των κεφαλαιοκρατών που ήθελαν ...θέα στον Περσικό.

Στηρίζουν την κυβέρνησή τους

Πλάτες στην αντιλαϊκή λαίλαπα που ετοιμάζουν κυβέρνηση και ΕΕ βάζει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας (ΕΒΕΑ) «απαιτώντας», δήθεν - λες και η κυβέρνηση έχει καμιά άλλη πολιτική από αυτή που αξιώνουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες - «να δείξει τόλμη και αποφασιστικότητα» και «να μην υποκύψει στις πιέσεις που βάζουν προσκόμματα στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών που απαιτούνται για μια αναπτυξιακή πορεία», δηλαδή για τη διασφάλιση ακόμα μεγαλύτερων κερδών για το κεφάλαιο ενάντια στα συμφέροντα του λαού και των εργαζομένων. Πλήρης... σύμπνοια κυβέρνησης - κεφαλαίου που επιβεβαιώνει ότι οι εργαζόμενοι έχουν κάθε λόγο να ξεσηκωθούν ενάντιά τους.

Φτιάχνουν κουλτούρα ... αμάθειας

Εμφαση στη λεγόμενη Διά Βίου Μάθηση θέλει να δώσει η κυβέρνηση μέσα από τη νέα νομοθετική πρόταση που κατέθεσε προχτές το υπουργείο Παιδείας, καταρχήν στους «κοινωνικούς εταίρους» (διάβαζε συμβιβασμένες συνδικαλιστικές συνομοσπονδίες, οργανώσεις των εμποροβιομηχάνων κ.ά.) και που την επόμενη βδομάδα θα αναρτήσει στο διαδίκτυο για να επιδοθούν όσοι θέλουν στο καινούργιο σπορ της ...«διαβούλευσης». Συνόδεψε δε, τη νομοθετική πρόταση με πίνακες που παρουσιάζουν το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής του κόσμου στην Ελλάδα στα προγράμματα Διά Βίου Κατάρτισης, σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσοστά σε άλλες χώρες της ΕΕ. Βέβαια, το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι τάχα είμαστε «ουραγοί» της ΕΕ στο συγκεκριμένο τομέα είναι σαθρό, αφού αποκαλύπτεται εύκολα ότι και στις χώρες που είναι υψηλά τα ποσοστά συμμετοχής στα προγράμματα της Διά Βίου Εκπαίδευσης, σε τίποτα αυτό δεν έχει συμβάλει στη μείωση της ανεργίας, στη διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, στη γενικότερη άνοδο του μορφωτικού επιπέδου του λαού. Αντίθετα, η Διά Βίου Μάθηση συμβάλλει στη συγκάλυψη της ανεργίας, στη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, στην καλλιέργεια υποταγμένων συνειδήσεων.

Στην ουσία, η κυβέρνηση δε φέρνει τίποτα καινούργιο στο χώρο της κατάρτισης, δε φτιάχνει καινούργιες σχολές, δεν καταργεί όλους αυτούς τους εμπόρους της γνώσης που ακριβοπουλούν ψευτομαθήσεις και δεξιότητες. Αντίθετα, ανακοινώνει ότι όλες αυτές οι επιχειρήσεις κατάρτισης θα πιστοποιούνται από έναν εθνικό φορέα κι έτσι θα ενισχυθεί το κύρος τους. Στην πραγματικότητα, σήμερα, όλα αυτά τα μαγαζιά και τα προγράμματα είναι υποβαθμισμένα (και δικαίως) στη συνείδηση του κόσμου. Οποιος καταφεύγει σ' αυτά το κάνει λόγω ανάγκης, γιατί δεν έχει άλλες επιλογές ολοκληρωμένης και στέρεας επαγγελματικής μόρφωσης. Δεν αξιολογεί, όμως, τις ψευτοδεξιότητες ως μόρφωση. Απέναντι σ' αυτήν την πραγματικότητα, η κυβέρνηση λέει: «Θέλουμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών, με στόχο να αλλάξει η κουλτούρα μάθησης».

Στο ερώτημα, γιατί να αλλάξει η συνείδηση ως προς τη μόρφωση, η ομολογία της κυβέρνησης είναι επίσης ξεκάθαρη: «Η Διά Βίου Μάθηση υποστηρίζει την αναπτυξιακή πορεία της χώρας». Δηλαδή, υποστηρίζει την κερδοφορία του κεφαλαίου. «Η Διά βίου Μάθηση (...) υποστηρίζει την κοινωνική ένταξη (...) και στοχεύει (...) στην καλλιέργεια κοινωνικών και πολιτικών συμπεριφορών συμβατών με τις νέες συνθήκες». Δηλαδή, ομολογούν ξεκάθαρα ότι θέλουν να ενισχύσουν την κοινωνική υποταγή, να καλλιεργήσουν υποταγμένες συνειδήσεις.

Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι δημιουργείται και το «Ατομικό Μητρώο Διά Βίου Μάθησης», ένας ατομικός φάκελος δηλαδή, όπου πέρα από τα μέχρι σήμερα γνωστά πτυχία και απολυτήρια, θα καταγράφονται τα όποια σεμινάρια, η εργασιακή εμπειρία, οι κοινωνικές δραστηριότητες (όπως π.χ. η συμμετοχή σε κάποια ΜΚΟ) ακόμα και τα χόμπι, όταν αυτά πιστοποιούνται ως «διά βίου μάθηση». Τι κι αν ο άνεργος ζητάει δουλειά, θα του λένε πήγαινε σε ένα σεμινάριο... κηπουρικής φύτεψε και καμιά εκατοστή λάχανα με την τάδε ΜΚΟ για να εμπλουτίσεις τον ατομικό σου φάκελο! Κι ακριβώς επειδή αυτό το κυνήγι δεξιοτήτων και άχρηστων μαθήσεων είναι άκρως ψυχοφθόρο και κοστοβόρο, θέλουν να προσδώσουν κύρος στην ψευτοκατάρτιση μέσω του νέου νομοθετήματος.


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ

Ολοι φοροεισπράκτορες...

ΑΝ ΑΝΤΙΛΗΦΘΗΚΑΜΕ καλά, το «κόλπο» έχει ως εξής: Εμείς θα μαζεύουμε αποδείξεις και ο Παπακωνσταντίνου ...τα λεφτά μας!

Το σκεφτήκανε από εδώ, το σκεφτήκανε από εκεί και αποφάσισαν να μετατρέψουν όλους τους Ελληνες σε ...φοροεισπράκτορες.

Λίγο - πολύ, θέλουν να κυνηγάμε ο ένας τον άλλον κι ακόμη καλύτερα να κατηγορούμε ο ένας τον άλλον για τη φτώχεια μας.

Να βρίζει ο μισθωτός τον αγρότη, ο αγρότης τον μικροεπαγγελματία, ο μαγαζάτορας τον συνταξιούχο και να πηγαίνει ...κυκλικά το πράγμα.

Βοηθάνε, άλλωστε, σε αυτό - όπως θα έχετε διαπιστώσει - και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

Ετσι, αφού θα έχουμε αλληλοεξοντωθεί μεταξύ μας, αυτοί θα συλλέξουν τον ΦΠΑ που όλοι θα έχουμε πληρώσει (πλην, φυσικά, των βιομηχάνων, εφοπλιστών κ.λπ.) και θα τον ...αποδώσουν στις Βρυξέλλες.

Κι εμείς θα μείνουμε με τις αποδείξεις στο χέρι, να τις κοιτάμε και κάποιοι να βαυκαλιζόμαστε ότι κάναμε το ...καθήκον μας για την οικονομία της χώρας και ενάντια στην κρίση.

Γεγονός είναι, πάντως, ότι εδώ και χρόνια τα ...ίδια παιγνιδάκια κάνει κάθε νέα κυβέρνηση με το φορολογικό σύστημα. Μόνο που ανεξαρτήτως κυβέρνησης ...πάλι ο ίδιοι «βάζουν πλάτες». Δηλαδή, εμείς!

ΠΑΝΤΩΣ, ΑΥΡΙΟ αναμένεται στην Ελλάδα κλιμάκιο της Κομισιόν. Θα μας ελέγξει για να δει πού πάνε τα πράγματα. Θα δώσει τις κατευθύνσεις του, θα κάνει τις παρατηρήσεις του και όλα τα σχετικά.

Είναι που ...έχουμε βγει από την επιτήρηση ως οικονομία! Πάλι καλά, δηλαδή. Αλλιώς τι ακριβώς θα συνέβαινε;

Κι αν οι κυβερνώντες - χτεσινοί και σημερινοί- ανέχονται να είναι κάτω απο τέτοιες εποπτείες, αφού σε αυτά τα συμφέροντα δίνουν αναφορά, δε συμβαίνει το ίδιο και με μας.

Αλλωστε, αρκετά τους έχουμε πληρώσει τους «Ευρωπαίους εταίρους» μέχρι σήμερα. Δε νομίζετε;


Παπαγεωργίου Βασίλης

Επικαλούνται τη «βιωσιμότητα»...

Στη «λογική» που λέει ότι «εργάτες κι εργοδότες μπορούμε μαζί να πετύχουμε» καταφεύγουν και οι μεγαλέμποροι μπροστά στις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν για την υπογραφή νέας ΕΓΣΣΕ. Μάλιστα, με χτεσινή του δήλωση, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ ουσιαστικά ψάχνει εύσημα επειδή ...δε ζητά πάγωμα μισθών. Αφού λοιπόν μιλά για τα οικονομικά δεδομένα που «μας υποχρεώνουν να κινηθούμε συντηρητικά» και τις μειωμένες πωλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εμπορικές επιχειρήσεις, συμπληρώνει πως «παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει εξακολουθεί να πιστεύει ότι το πάγωμα των μισθών δεν είναι ούτε βιώσιμη ούτε αποτελεσματική λύση για την αναθέρμανση της οικονομίας και την αύξηση της κατανάλωσης».

Δηλαδή, οι μεγαλέμποροι αγωνιούν μήπως οι εργαζόμενοι δεν έχουν χρήματα, όχι επειδή δε θα μπορέσουν να έχουν ευημερία και αξιοπρεπή ζωή, αλλά επειδή έτσι επηρεάζεται η κίνηση στην αγορά. Από αυτή λοιπόν την πλευρά σημειώνουν πως όλες οι εργοδοτικές ενώσεις «οφείλουμε να κρατήσουμε μια κοινή και υπεύθυνη στάση και να προχωρήσουμε σε μια δίκαιη και λογική συμφωνία με οφέλη για όλους, εργοδότες και εργαζόμενους».

... και την κοινωνική συνοχή

Οφέλη που ό,τι κι αν λένε οι εργοδότες δεν μπορούν και δε θα είναι ποτέ κοινά και για τις δυο πλευρές. Γίνεται οι μεγαλέμποροι, που έχουν σταθερά στο στόχαστρό τους την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και του 8ωρου, να έχουν κοινά οφέλη με τους εργαζόμενους; Γίνεται εκείνοι που, γεμίζοντας τα ταμεία τους με εκατομμύρια ευρώ, επιφυλάσσουν στους εμποροϋπαλλήλους μισθούς 600 και 700 ευρώ, εντατικοποίηση, εργασιακό περιβάλλον που ...ευνοεί τις τενοντίτιδες, αυχενικά και δεκάδες άλλες επαγγελματικές ασθένειες; Ρητορικά, βέβαια, τα ερωτήματα.

Στο όνομα της «κοινωνικής συνοχής», δηλαδή της ταξικής συνεργασίας, έχουν πέσει όλοι πάνω στους εργάτες για να τους πείσουν να συνεργαστούν και να σκύψουν το κεφάλι στους εκμεταλλευτές τους. Φάκα, στο στήσιμο της οποίας συμβάλλει κι η ίδια η συμβιβασμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, πιάνοντας το νήμα από κει που το άφησε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ την περασμένη βδομάδα, συμφωνεί με την ενός εφ' άπαξ ποσού αύξηση (παραπέμποντας στην πρόταση της ΓΣΕΕ για ένα εφάπαξ ποσό αύξηση στον κατώτερο μισθό και όχι ποσοστιαίες αυξήσεις με βάση τις σύγχρονες ανάγκες) - διευκρινίζοντας ασφαλώς ότι απαιτείται η αποδέσμευση από τις υπόλοιπες κλαδικές συμβάσεις και εστιάζει το ενδιαφέρον της σε «θεσμικά εργασιακά ζητήματα». Αξιοποιεί έτσι το γόνιμο έδαφος που άφησε πίσω της η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, η οποία όχι απλά δε ζητά την κατάργηση, αλλά βάζει πλάτη στην επέκταση της μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης, της διευθέτησης του χρόνου εργασίας κτλ. Κι όλα αυτά, οι «εταίροι» ισχυρίζονται ότι αν οι εργαζόμενοι τα εφαρμόσουν θα βγουν κερδισμένοι...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τρομοϋστερία με την οικονομία

Με επίκεντρο την οικονομία, ασκείται μία τεραστίων διαστάσεων προπαγανδιστική πίεση στα λαϊκά στρώματα, με εμπνευστές και εκτελεστές το πολιτικό σύστημα και τα ισχυρά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ενδεικτικά: «Μπαράζ ελέγχων στην οικονομία από Κομισιόν, ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Τράπεζα», «Πόθεν έσχες για ακίνητα...», «Αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες...». «Τα προβλήματα, οι δυσκολίες και οι αβεβαιότητες του 2010 - η χρονιά των γρίφων». «Πώς γίναμε το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης». «Τα δύσκολα στοιχήματα για το 2010... Αποφασισμένος για επώδυνα μέτρα φέρεται ο Γ. Παπανδρέου». «Από σήμερα μαζεύουμε αποδείξεις». Πρόκειται για πρωτοσέλιδους τίτλους από εφημερίδες του Σαββατοκύριακου. Κοινός τόπος, η οικονομία, οι εξελίξεις, τα μέτρα...

Η εξαπλωνόμενη τρομοϋστερία ξεκίνησε τις πρώτες κιόλας ώρες της νέας κυβέρνησης, όταν δήθεν έκπληκτοι ανακάλυψαν ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας έχει ξεφύγει και ότι το χρέος βρίσκεται εκτός ελέγχου. Ακολούθησε καθημερινό μπαράζ δημοσιευμάτων από ξένες εφημερίδες και δηλώσεων από παράγοντες της ΕΕ, οι οποίοι εμφανίζονταν να πιέζουν για λήψη εδώ και τώρα σκληρών και οδυνηρών μέτρων. Και κάτω από την πίεση αυτή, η κυβέρνηση «κάμφθηκε». Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, όπως απαιτούσαν οι «αγορές», ενώ παράλληλα άνοιξαν, μέσω «δημόσιας διαβούλευσης», όλα τα καυτά θέματα της ελληνικής κοινωνίας. Το Ασφαλιστικό, οι εργασιακές σχέσεις, το Φορολογικό. Και ενώ υποτίθεται ότι ο «κοινωνικός διάλογος» βρίσκεται σε εξέλιξη, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, μετερχόμενα εκβιασμών και τρομοκρατικών διλημμάτων, επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα εφιαλτικό τοπίο, προκειμένου να «πείσουν», για την υποτιθέμενη αναγκαιότητα των σκληρών και επώδυνων κυβερνητικών μέτρων. Επιδιώκουν να εμφανίσουν ως δεδομένο κάθε μέτρο που διαρρέει η κυβερνητική προπαγάνδα, αφού πρώτα έχουν δημιουργήσει τα ίδια ένα υπέδαφος «αποδοχής» στηριγμένο στην ιδεολογική τρομοκρατία και τον εκφοβισμό. Μέσα από τη μαύρη προπαγάνδα και με καθημερινή πλύση εγκεφάλου, υποβάλλουν τους εργαζόμενους στην ιδέα της «αναγκαιότητας» και του «δεδομένου» των μέτρων.

Επιχειρούν να δημιουργήσουν άτομα τρομοκρατημένα, άβουλα, χωρίς ηθικές αντιστάσεις, τα οποία θα είναι σε θέση να αποδεχτούν ακόμα και τις χειρότερες λύσεις, αρκεί να γλιτώσουν από τον εφιάλτη. Εναν εφιάλτη που παίρνει τις μορφές της ΕΕ, του ΔΝΤ, των «αγορών», των τιμωρών που μας απειλούν με οικονομική κατάρρευση και εξοστρακισμό από τον πολιτισμένο κόσμο του κεφαλαίου. Πρόκειται για επεξεργασμένες μεθόδους ψυχολογικού πολέμου, τις οποίες χρησιμοποιούν για να προωθήσουν μέτρα, τα οποία είχαν ήδη προαποφασίσει πριν την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης, και σήμερα στο όνομά της επιχειρούν να τα εφαρμόσουν. Η νέα επέλαση στο Ασφαλιστικό, οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, προωθούνται σε όλες ανεξαιρέτως τις χώρες της ΕΕ, και σε αυτές με υψηλά ελλείμματα, και σε αυτές που εμφανίζουν μικρά.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια καλοστημένη απάτη και σε έναν κολοσσιαίο σωρό από ψέματα και οι εργαζόμενοι πρέπει να απογυμνώσουν εκείνους που θέλουν να τους παραδώσουν γυμνούς και απροστάτευτους στον μαχαιροβγάλτη που περιμένει στη γωνία. Να κλείσουν τα αυτιά στους εκβιασμούς και στα σενάρια τρομοκρατίας. Να βγουν μαζικά στους δρόμους και να διεκδικήσουν το δίκιο τους. Αυτοί είναι οι παραγωγοί όλων των κοινωνικών αγαθών, από τη δική τους δουλειά ζει παρασιτικά η αστική τάξη και το σινάφι της. Να μη στενέψουν τα όνειρά τους, να μη συμβιβαστούν στα όρια ενός κόσμου παρακμής και αποσύνθεσης. Να τα ξεπεράσουν, να διεκδικήσουν ό,τι τους ανήκει.

Χωρίς αρχές και αξίες

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η χτεσινή ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εγκαλεί το ΚΚΕ, γιατί η μελέτη «Το ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα» που έγραψε ο Νίκος Μπελογιάννης, όταν ήταν φυλακισμένος στην Ακροναυπλία, «είχε κυκλοφορήσει σε "πειρατική" έκδοση το 1998 από το εκδοτικό τμήμα του ΚΚΕ, τη "Σύγχρονη Εποχή", με αφορμή την επέτειο των ογδοντάχρονων του ΚΚΕ», όπως πληροφορεί τους αναγνώστες της. «Η επιλογή ήταν ευθυγραμμισμένη με την αρχή του υπαρκτού σοσιαλισμού ότι οι νεκροί ανήκουν στο κόμμα, ήταν το σχόλιο με νόημα του Νίκου Μπελογιάννη» (σ.σ. του γιου), συνέχισε η εφημερίδα. Βεβαίως το σχόλιο περί «πειρατικής έκδοσης» αποκαλύπτει για άλλη μια φορά το ποιόν της συγκεκριμένης εφημερίδας, που τον αντικομμουνισμό και την προβοκάτσια τα έχει αναγάγει σε υπέρτατη αρχή. Αλλά και ο γιος Μπελογιάννης δεν καταλαβαίνει ούτε από αξίες και ιδανικά, αυτά που υπηρέτησε και για τα οποία εκτελέστηκε ο Νίκος Μπελογιάννης, ούτε από αρχές τις οποίες υπηρέτησε, γι' αυτό και άφησε στο Κόμμα τα έργα του. Αλλωστε η ιστορία του ήταν συνυφασμένη με την ιστορία του ΚΚΕ, όπως ο ίδιος είπε στην απολογία του στο στρατοδικείο. Τώρα ο γιος Μπελογιάννης νομίζει πως θα παραγράψει αυτήν την ιστορία, την ιστορία του Νίκου Μπελογιάννη, στελέχους του ΚΚΕ, φέρνοντάς την στα μέτρα του και στα μέτρα αυτών που φιλοξενούν τις απόψεις του. Αλλά η ιστορία και η μνήμη τέτοιων προσωπικοτήτων, σαν του Νίκου Μπελογιάννη ούτε παραγράφονται ούτε διαστρεβλώνονται.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ