Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΥΓΕΙΑ
«Φαρμακερή» υπόκλιση στη φαρμακοβιομηχανία

Για την ανάγκη να γίνει «νοικοκύρεμα» στο χώρο της Υγείας μίλησε χτες ο υπουργός Εργασίας

Με την κερδοφορία της φαρμακοβιομηχανίας στο απυρόβλητο και την εισαγωγή περισσότερων στοιχείων εμπορευματοποίησης του φαρμάκου που θα αποβούν σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και των μικρομεσαίων φαρμακείων είναι οι πρώτες ρυθμίσεις που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση στο όνομα του εξορθολογισμού των δαπανών και του νοικοκυρέματος στο χώρο της Υγείας.

Οπως έγινε γνωστό χτες στη διάρκεια της συνάντησης του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου με την ηγεσία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) η κυβέρνηση θα προωθήσει άμεσα με τροπολογίες των αντίστοιχων υπουργείων τη λίστα φαρμάκων και τη διάθεση των νοσοκομειακών φαρμάκων απ' τα ιδιωτικά φαρμακεία με έκπτωση 13% επί της Χονδρικής Τιμής (ΧΤ). Δηλαδή, οι κατηγορίες εκείνων των φαρμάκων που τώρα φτάνουν στα νοσοκομεία με τη Νοσοκομειακή Τιμή (ΝΤ) - κατά 13% φτηνότερη απ' τη ΧΤ - τώρα θα μεταφερθούν στα φαρμακεία, τα οποία θα είναι υποχρεωμένα να πληρώσουν τοις μετρητοίς τις φαρμακαποθήκες, που με τη σειρά τους θα αποπληρώνουν τη φαρμακοβιομηχανία, η οποία δεν μπορεί να τα εισπράξει τώρα απ' τα νοσοκομεία.

Η εφαρμογή της λίστας θα σημάνει ακόμα μεγαλύτερους περιορισμούς και ταλαιπωρία στην απόκτηση των απαραίτητων φαρμάκων για τα λαϊκά στρώματα στο όνομα του περιορισμού - υπαρκτής σε ορισμένες περιπτώσεις - σπατάλης. Ομως η κύρια αιτία, η ανεξέλεγκτη, δηλαδή, διαμόρφωση των τιμών με σκοπό το κέρδος που επιβάλλεται απ' την φαρμακοβιομηχανία, μένει ανέγγιχτη και ούτε καν γίνεται αναφορά σε αυτή. Ετσι ο «εξορθολογισμός» θα γίνει με άγριες περικοπές συνολικά στις παροχές Υγείας, και σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχεδιασμοί είναι για 800 εκ. μέχρι ένα δίσ. ευρώ.

Τα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με στοιχεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) οφείλουν στους φαρμακοποιούς του Λεκανοπεδίου περισσότερα από 136 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 120 εκατ. από τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ). Αντί ο ΦΣΑ να συμπαραταχθεί με τους ασφαλισμένους για τη διεκδίκηση της αποπληρωμής με κάλυψη απ' τον κρατικό προϋπολογισμό, ανακοίνωσε ότι θα διακόψει απ' την 1.1.2010 τη συνεργασία με τον ταμείο του πρώην υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας γιατί έχει οφειλές απ' το Σεπτέμβριο του 2008.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ