Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΟΣ ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ
Νομοθετούν πογκρόμ για όποιον αμφισβητεί την εξουσία τους

Με εντατικούς ρυθμούς προχωράει η κυβέρνηση στην προετοιμασία του νομικού της οπλοστασίου για την καταπολέμηση... της τρομοκρατίας που επιχειρεί να την ταυτίσει πλέον με το οργανωμένο έγκλημα. Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος, ενημέρωσε τους συναδέλφους του για την πορεία του έργου της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για το οργανωμένο έγκλημα.

Το «πράσινο φως» το έχει δώσει ήδη ο πρωθυπουργός για τον «τρομονόμο» και οι ρυθμίσεις ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια μιας νέας αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας. Οι διατάξεις καλύπτουν όλο το φάσμα της ποινικής καταστολής: τον εντοπισμό ατόμων που κατηγορούνται για πράξεις τρομοκρατίας ή οργανωμένου εγκλήματος, την απόδειξη της ενοχής τους, τη δίκη, την ποινική τιμωρία κλπ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης όταν ρωτήθηκε χτες αν συζήτησαν και το οργανωμένο έγκλημα απάντησε: «Βεβαίως, και γι' αυτό. Στη γενική ενημέρωση προς του Υπουργικό Συμβούλιο παρουσίασα και πολλά άλλα μέτρα, τα οποία δεν είναι ακόμη ώριμα, διότι μελετώνται από επιτροπές. Μια από αυτές είναι η επιτροπή για το οργανωμένο έγκλημα».

Πάντως, η κυβέρνηση, αφ' ενός, επείγει, για να είναι έτοιμο το σχέδιο νόμου μέχρι τις αρχές του νέου έτους και, αφ' ετέρου, κάνει προσεκτικές κινήσεις, για να υπάρξει όσο το δυνατόν μικρότερη κατακραυγή, καθώς οι αλλαγές στην ποινική νομοθεσία, όπως επισημαίνουν και νομικοί παράγοντες, βρίσκονται στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας. Το έργο της κυβέρνησης είναι αρκετά πολύπλοκο και θα χρειαστεί να γίνει καλό και προσεκτικό «μαγείρεμα», ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι σύμφωνο με τις υποδείξεις που έγιναν από παράγοντες της Αμερικής, της Αγγλίας κλπ.

Στα πλαίσια της νομικής θωράκισης του κράτους απέναντι σ' όσους το αμφισβητούν, οι νέες ρυθμίσεις στο δικαιικό μας σύστημα αναμένεται ότι θα αλλάξουν ριζικά το τοπίο της ποινικής νομοθεσίας και με το πρόσχημα της τρομοκρατίας θα οδηγήσουν στη συρρίκνωση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων του πολίτη.

Με τις νέες ρυθμίσεις δε θα πληγούν κάποιοι που αναπτύσσουν... τρομοκρατική δράση, αλλά οι πολίτες που δεν είναι αρεστοί στην εξουσία και το λαϊκό κίνημα που σήμερα αντιστέκεται στη «νέα τάξη πραγμάτων».

Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες, διευρύνεται το αξιόποινο και για προπαρασκευαστικές πράξεις τρομοκρατίας, κάτι που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα στο νομικό σύστημα της χώρας μας. Δηλαδή, θα διώκονται ποινικά και μάλιστα με αυστηρές ποινές, όσοι κατηγορηθούν για προπαρασκευαστικές τρομοκρατικές πράξεις, όπως κατοχή εκρηκτικών κλπ.

Επίσης, αυστηρές ποινές θα προβλέπονται και για όσους διευκολύνουν (παρέχουν συνδρομή ή κρύβουν) άτομα που διώκονται για τρομοκρατικές ενέργειες. Τα ισόβια θα είναι η ποινή γι' αυτούς που κατηγορούνται για τρομοκρατία και ποινές πολυετούς κάθειρξης για συνεργούς και όσους υποθάλπουν «τους εγκληματίες».

Ακόμη, και οι ανώνυμες καταγγελίες θα ελέγχονται και θα αποτελούν βάση για δικαστικές έρευνες για τρομοκρατία, αν κρίνεται ότι έχουν σημαντικά στοιχεία. Δηλαδή, ανώνυμες καταθέσεις θα λαμβάνονται υπόψη όταν αποδεικνύεται το περιεχόμενό τους ως αληθές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ