Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Σαρωτική σκούπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Μόνο όσοι αποδέχονται στις χώρες προέλευσής τους συμβόλαια για άγρια εκμετάλλευση θα γίνονται δεκτοί εντός των συνόρων

Το δρόμο της απέλασης δείχνει η κυβέρνηση σε χιλιάδες οικονομικούς μετανάστες που ζουν στη χώρα μας, ενώ κατοχυρώνει συνθήκες ομηρίας για όσους «τυχερούς» παραμείνουν και εκμετάλλευσης για όσους περάσουν τα σύνορα στο μέλλον. Με τα δικαιώματα των αλλοδαπών στην άσκηση της θρησκευτικής ελευθερίας, της μητρικής τους γλώσσας και πολιτισμού, καθώς και στο συνδικαλισμό να πηγαίνουν περίπατο, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε χτες το νομοσχέδιο για τη μεταναστευτική πολιτική, με το οποίο οι μετανάστες κατοχυρώνονται ως «αξιοποιήσιμο» στοιχείο γι' αυτό που η άρχουσα τάξη ονομάζει συμφέρον της ελληνικής οικονομίας και μόνο.

Στην κατεύθυνση αυτή, όπως σημείωσε και η υπουργός Εσωτερικών, Βάσω Παπανδρέου, κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου, χτες, εκδιώκονται σχεδόν όλοι οι αλλοδαποί που ζουν παράνομα στη χώρα μας, ενώ κατοχυρώνεται πως όσοι θα εισέρχονται από την εφαρμογή του νόμου κι έπειτα θα «εξυπηρετούν τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας». Χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου, Δ. Ρέππας, με δηλώσεις του μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου, έκανε λόγο για «ασφαλιστικές δικλείδες», που θέτει το εν λόγω νομοσχέδιο, ώστε «να μπει φραγμός στα σύνορα». Ουσιαστικά το νομοσχέδιο έρχεται να εφαρμόσει την απόφαση της Συνόδου των «15», πέρσι στο Τάμπερε της Φινλανδίας, που επιβάλλει τον αυστηρό έλεγχο της εισόδου και παραμονής των μεταναστών στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), ενόψει του αυξημένου μεταναστευτικού ρεύματος. Αυτοί θα εισέρχονται στη χώρα με βάση τις ανάγκες του κεφαλαίου για φτηνό εργατικό δυναμικό, σε συγκεκριμένους κάθε φορά κλάδους.

Θα απελαθούν... προοδευτικά

Στο μεταξύ, η απέλαση περιμένει τους χιλιάδες μετανάστες που ζουν και εργάζονται παράνομα στη χώρα μας, ενώ καμία ουσιαστική μέριμνα δε λαμβάνεται για όσους βρίσκονται εδώ με τις οικογένειές τους. Η κυβέρνηση προτίθεται να νομιμοποιήσει ουσιαστικά μόνο όσους μέχρι και τις 15 Νοέμβρη του 2000 έχουν συμπληρώσει δύο χρόνια παραμονής στη χώρα και... εφόσον καταφέρουν να συγκεντρώσουν τα δικαιολογητικά που χρειάζεται. Συγκεκριμένα, οι παραπάνω - υπολογίζονται περίπου στους 170.000 - θα πρέπει να υποβάλουν στο δήμο αντίγραφο του διαβατηρίου τους και κάποιο αποδεικτικό στοιχείο (ένσημα στο ΙΚΑ, φορολογική δήλωση, μισθωτήριο συμβόλαιο, παιδί στο σχολείο) ότι βρίσκονται δύο χρόνια στην Ελλάδα. Ακολούθως θα λάβουν άδεια παραμονής για έξι μήνες, διάστημα στο οποίο θα πρέπει να βρουν εργασία, αλλιώς απελαύνονται! Αν βρουν εργασία και προσκομίσουν λευκό ποινικό μητρώο (απαραίτητη προϋπόθεση), θα πάρουν άδεια παραμονής.

Επίσης, όσοι έχουν πράσινη κάρτα, η ισχύς της οποίας έληξε ή λήγει στο τέλος του έτους, αυτή ανανεώνεται για ένα χρόνο. Ενώ όσοι έχουν λευκή κάρτα, θα λάβουν μια προσωρινή άδεια, διάρκειας έξι μηνών, διάστημα μέσα στο οποίο θα πρέπει να έχουν βρει δουλιά, αλλιώς απελαύνονται. Αμφότεροι υπολογίζονται στους 350.000. Οσοι ζουν εδώ με τις οικογένειές τους και δεν έχουν ενταχθεί στη διαδικασία λευκής και πράσινης κάρτας ή δεν έχουν κλείσει διετία απελαύνονται. Οι δαπάνες απέλασης καλύπτονται από τον ίδιο τον απελαυνόμενο!

Τα παραπάνω θα περιληφθούν ως μεταβατικές διατάξεις στο... «προοδευτικό» νομοσχέδιο - όπως το χαρακτήρισαν οι Β. Παπανδρέου και Δ. Ρέππας - το οποίο εντός δέκα ημερών θα κατατεθεί στη Βουλή, ενώ στους δύο μήνες από την ψήφισή του οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τη νομιμοποίησή τους.

Χαρακτηριστικό, πάντως, του... ενδιαφέροντος της κυβέρνησης για τους αλλοδαπούς που ζουν παράνομα στη χώρα μας είναι πως δε γνωρίζει πόσοι ακριβώς είναι, ούτε καν πόσοι νομιμοποιήθηκαν το 1997. Η υπουργός είπε πως τότε είχαν υποβάλει αίτηση για πράσινη κάρτα 380.000 και τελικά προχώρησαν οι αιτήσεις των 220.000. Τα αντίστοιχα νούμερα που έδωσε ο Δ. Ρέππας είναι 200.000 και 160.000. Την καταγραφή θα συνεχίσουν οι επιτροπές του ΟΑΕΔ και οι δήμοι.

Σε εφαρμογή αναμένεται να τεθεί η συμφωνία με την αλβανική κυβέρνηση για την απασχόληση εποχιακού προσωπικού.

Συνένοχοι οι Ελληνες πολίτες

Με την επιταγή πως «δεν μπορεί όποιος θέλει να έρχεται εδώ» - όπως δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών - το νομοσχέδιο κατοχυρώνει έναν τρόπο εισόδου των αλλοδαπών εξαρτημένο από τις ανάγκες της εργοδοσίας. Ετσι, στον ΟΑΕΔ θα συγκεντρώνονται λίστες με τις ανάγκες των εργοδοτών. Αυτές θα αποστέλλονται κάθε χρόνο στα κατά τόπους προξενεία, όπου συστήνονται γραφεία ευρέσεως εργασίας. Εκεί θα απευθύνονται οι αλλοδαποί. Την άδεια εργασίας θα δίνει η Νομαρχία και την άδεια παραμονής η Περιφέρεια, η οποία πρέπει να ανανεώνεται κάθε χρόνο.

Με το νομοσχέδιο προβλέπονται κυρώσεις, μέχρι και πρόστιμο 5 εκατομμυρίων δραχμών, για όσους απασχολούν παράνομα αλλοδαπούς, ενώ οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να ζητούν από τους μετανάστες άδεια παραμονής για να τους ενοικιάσουν σπίτι! Σε άλλο σημείο του νομοσχεδίου σημειώνεται πως όποιος παρέχει με οποιονδήποτε τρόπο στέγη σε αλλοδαπό, οφείλει να ενημερώσει την αστυνομική υπηρεσία για την άφιξη και αναχώρησή του!

Τέλος, με Προεδρικό Διάταγμα μπορεί να απαγορεύεται η παραμονή ή εγκατάσταση αλλοδαπών σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές της χώρας.

Να σημειώσουμε πως από το νέο νομοσχέδιο αφαιρέθηκαν οι διατάξεις του παλαιότερου για την απαγόρευση διακρίσεων λόγω φυλετικής ή εθνικής καταγωγής, ιθαγένειας και θρησκείας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ