Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Στη «μάχη» για την επιτυχία του Συνεδρίου
  • Συγκέντρωση μελών, φίλων και οπαδών του ΚΚΕ προχτές στο Βόλο
  • Τις Θέσεις του Κόμματος ενόψει του Συνεδρίου παρουσίασε ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ 

Πλούσιος, ουσιαστικός και γόνιμος διάλογος για τις Θέσεις του ΚΚΕ ενόψει του 16ου Συνεδρίου αναπτύχθηκε στη συγκέντρωση μελών, φίλων και οπαδών του ΚΚΕ, που έγινε προχτές στο Βόλο. Στη συγκέντρωση πολλές και ουσιαστικές ήταν οι σκέψεις και οι προτάσεις που κατατέθηκαν για την επιτυχία των εργασιών του Συνεδρίου, ενώ στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Μετώπου Πάλης.

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο Μιχάλης Τσιώνας, γραμματέας της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, ο οποίος τόνισε ότι στο νομό ολοκληρώθηκαν και οι δύο κύκλοι των Γενικών Συνελεύσεων των ΚΟΒ, όπου έγινε εποικοδομητικός εσωκομματικός διάλογος και τα μέλη τους υπερψήφισαν τις Θέσεις του ΚΚΕ για το 16ο Συνέδριο. Τόνισε, επίσης, ότι ο προσυνεδριακός διάλογος θα «προχωρήσει» και θα συνεχιστεί με τους φίλους και τους οπαδούς του Κόμματος, με τους εργαζόμενους και τ' άλλα λαϊκά στρώματα του νομού, προσθέτοντας ότι σ' αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι πρωτοβουλίες της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ και των οργανώσεών της.

Ο Σπύρος Χαλβατζής

Τις Θέσεις του ΚΚΕ, ενόψει του 16ου Συνεδρίου, παρουσίασε στη συγκέντρωση ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος. Αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις ο Σπύρος Χαλβατζής τόνισε: « Η προσπάθεια στα πλαίσια των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων για την "αναδιάρθρωση" του πολιτικού συστήματος, για δημιουργία νέων πολιτικών σχηματισμών, έστω και θνησιγενών, όχι μόνο δεν έχει σταματήσει, αλλά εντείνεται. Η επιθετικότητα των δυνάμεων του μεγάλου κεφαλαίου και των πολιτικών τους εκπροσώπων, ιδιαίτερα στα εργασιακά, πυροδοτεί αντιδράσεις σε ευρύτερα στρώματα των εργαζομένων και του λαού. Ενδεχομένως, οι προβληματισμοί τους να κινούνται στην κατεύθυνση της επανασυσπείρωσης δυνάμεων, της δημιουργίας νέων συνεργασιών, συμμαχιών της αστικής τάξης με μικροαστικά στρώματα κι άλλες δυνάμεις, αλλά και άλλες δυνάμεις που πάνε να ξεφύγουν από τον ασφυκτικό έλεγχο των δυνάμεων του συστήματος.

Ως ΚΚΕ, στην αντίπερα όχθη, δουλεύουμε με φίλους, συνεργαζόμενους, ετοιμάζοντας την αντίσταση, την αντεπίθεση. Δε σταματήσαμε τη δράση, την προσπάθεια για την ανάπτυξη συσπειρώσεων, για την προώθηση της συμμαχίας κοινωνικοπολιτικών δυνάμεων, για το Μέτωπο. Δρούμε, για την απεμπλοκή ανθρώπων από τη λογική του συστήματος. Οι διαφοροποιήσεις που εμφανίζονται είναι αποτέλεσμα της επιδείνωσης των προβλημάτων και της γενικότερης οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής κατάστασης. Δεν είναι τυχαία η εξέλιξη. Είναι αντικειμενικές ανάγκες που οδηγούν ανθρώπους σε αποστασιοποίηση από την εφαρμοζόμενη πολιτική. Και θα είναι πολύ πιο μεγάλη αυτή η διαφοροποίηση, όσο η δράση μας αυξάνεται και γίνεται πιο αποτελεσματική.

Δεν υποτιμούμε τις δυνατότητες που εμφανίζονται, αντίθετα έχουμε πειστικές ουσιαστικές πολιτικές δράσεις για διεύρυνση των διαφοροποιήσεων. Η όξυνση των προβλημάτων ενισχύει την ανάπτυξη διαφοροποιήσεων στελεχών, δυνάμεων του κυβερνητικού κόμματος. Ολα δεν είναι τεχνητά. Ολα δεν είναι φτιαχτά. Η ηγεσία π.χ. του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει ν' αξιοποιήσει την κατάσταση προς όφελός του. Να περιορίσει τις διαφοροποιήσεις. Να κερδίσει ανθρώπους στη δική της πολιτική κατεύθυνση».

Και συνέχισε: «Αλλο ζήτημα είναι ότι ανακοινώθηκε από την υπουργό Εσωτερικών ο "Κώδικας Δεοντολογίας" για τους δημόσιους υπαλλήλους. Και δω η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει ένα "βήμα εκσυγχρονισμού". Μετατρέπει τους δημόσιους υπαλλήλους σε στρατιωτάκια. Με απαγορεύσεις, περιορισμούς, με εντολές να εφαρμόζουν απαρέγκλιτα, με επαγγελματική ευσυνειδησία, τις κυβερνητικές επιλογές. Φυσικά, κανένας δε θέλει ράθυμους, αδιάφορους, δημόσιους υπαλλήλους, γραφειοκράτες που υποτιμούν τον άνθρωπο που συναλλάσσεται με το κράτος. Αυτό που είναι αυτονόητο ότι πρέπει ν' αλλάξει συνοδεύεται από περιοριστικά μέτρα που συνιστούν ευθεία βολή στα δημοκρατικά δικαιώματα.

Την ίδια στιγμή προαναγγέλλονται 33.000 προσλήψεις, με μια διαδικασία ρουσφετολογική, για να προετοιμαστεί κατάλληλα το κλίμα, αλλά και όλες οι προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν το κυβερνητικό κόμμα, για άλλη μια φορά, να εκμεταλλευτεί την ανάγκη χιλιάδων και εκατοντάδων νέων για εργασία.

Είναι πανέξυπνοι και διορατικοί. Βλέπουν μπροστά οι εκσυγχρονιστές. Βλέπουν στις Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές του 2002, αλλά και πιο μακριά, μέχρι τις εκλογές του 2004.

Προωθούν την αναθεώρηση του Συντάγματος, για ν' αφαιρέσουν οτιδήποτε θετικό στοιχείο έχει αποτυπωθεί σ' αυτό, ως αποτέλεσμα της πάλης του εργατικού και λαϊκού κινήματος τις προηγούμενες δεκαετίες. Για να το φέρουν στ' αντιδραστικά πλαίσια της νέας τάξης. Οχι μόνο στις γενικές κατευθύνσεις, αλλά και σε θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και με την αλλαγή του άρθρου 24 ρίχνονται τα δάση στον "Καιάδα" και το Περιβάλλον παραδίδεται σε πλήρη εμπορευματοποίηση.

Αλλά πρέπει να γνωρίζουν ότι οι εργάτες, οι εργαζόμενοι, ο λαός βλέπουν και προβλέπουν. Την πολιτική, συνειδησιακή ομηρία των υποσχέσεων, των εκβιασμών, των ρουσφετιών δε θα την αφήσουν στο απυρόβλητο».

Αναφερόμενος στις εκλογές των ΗΠΑ, ο Σπύρος Χαλβατζής υπογράμμισε: «Εχουμε την αποθέωση της δημοκρατίας, με τη συμμετοχή περίπου του 50% των ψηφοφόρων. Εντονα, κατά πώς λένε, τα φαινόμενα νοθείας. Το κύριο, το ότι δηλαδή η δημοκρατία δολοφονεί, βομβαρδίζει, καταπιέζει, απειλεί λαούς και χώρες, κανέναν σοσιαλδημοκράτη κεντροαριστερό ή κεντροδεξιό δεν απασχολεί».

Στο δρόμο για τη συγκρότηση του Μετώπου

Καταλήγοντας ο Σπύρος Χαλβατζής υπογράμμισε: «Πάντως, τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ βαδίζουν στο 16ο Συνέδριο συσπειρωμένοι, συζητάνε, προβληματίζονται, διατυπώνουν τις απόψεις τους, ασκούν αυστηρή κριτική στην ΚΕ. Με γνώμονα πάντα πώς θα ενισχύσουν το Κόμμα, πώς θα βελτιώσουν ό,τι κατά την άποψή τους δεν πάει καλά.

Για να φτάσει το Κόμμα στο 16ο Συνέδριο, πιο ώριμο, πιο ικανό, για να συνεχίσει την πάλη του πιο αποτελεσματικά, υπερασπιζόμενο και προβάλλοντας τα δίκαια αιτήματα της Εργατικής Τάξης, των εργαζόμενων, των λαϊκών στρωμάτων. Αναπτύσσοντας την πολιτική της συσπείρωσης, στο δρόμο για τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου Πάλης. Στο δρόμο της πάλης για το σοσιαλισμό».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενισχύουν τα σενάρια οι αποχωρήσεις από τη ΝΔ(2010-11-25 00:00:00.0)
Ενισχύστε τα δικά σας συμφέροντα με ψήφο στο ΚΚΕ(2004-02-12 00:00:00.0)
Το Καταστατικό του ΚΚΕ η κοινή μας συμφωνία(2000-11-16 00:00:00.0)
Η Ελλάδα που αντιστέκεται, η Ελλάδα που μάχεται υπάρχει και δυναμώνει(2000-10-12 00:00:00.0)
Ανατέλλει η προοπτική του Μετώπου(2000-03-20 00:00:00.0)
Ωριμάζουν οι προϋποθέσεις για πιο μαζικούς αγώνες(1998-07-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ