Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προσαρμογή στις νέες ΝΑΤΟικές ανάγκες

Παρέμβαση του εκπροσώπου του ΚΚΕ Αντώνη Σκυλλάκου

Τον πραγματικό χαρακτήρα του νέου δόγματος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που είναι η παραπέρα προσαρμογή τους στα νέα ΝΑΤΟικά δεδομένα και η ολοκληρωτική πρόσδεσή τους στο άρμα των νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, αποκάλυψε με την παρέμβασή του στη διάρκεια των εργασιών του διεθνούς Συνεδρίου, με θέμα «Οι Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις μπροστά στον 21ο αιώνα», ο Αντ. Σκυλλάκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος.

Χαρακτηριστικό, είπε, του νέου δόγματος της ηγεσίας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι ότι αποβλέπει σε εκτός συνόρων αποστολές. Για το σκοπό αυτό γίνεται και η απαιτούμενη προσαρμογή τόσο της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και των εξοπλισμών τους. Στη λογική αυτή εντάσσεται και η δημιουργία μισθοφορικού στρατού, ο οποίος θα είναι εκπαιδευμένος να πειθαρχεί σε εντολές για αποστολές και επεμβάσεις εκτός, αλλά και εντός συνόρων, με καθαρά κατασταλτικό χαρακτήρα. Κύριος προσανατολισμός τους, συμπλήρωσε, δεν είναι η αμυντική θωράκιση της χώρας, αλλά η εξυπηρέτηση των σκοπών του ΝΑΤΟ για τη δημιουργία δυνάμεων ταχείας επέμβασης. Στον ίδιο σκοπό εντάσσεται η δημιουργία του λεγόμενου ευρωπαϊκού στρατού.

Η σύμπλευση αυτή με τη νέα τάξη, τόνισε ο Αντ. Σκυλλάκος, όχι μόνο δεν ωφελεί τα συμφέροντα της χώρας μας, αλλά αντίθετα οδηγεί σε παραχωρήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων στο ΝΑΤΟ. Το γεγονός αυτό, σε μια στιγμή κρίσης, θα έχει ολέθριες συνέπειες για τη χώρα μας, γιατί τότε το ΝΑΤΟ θα παρέμβει για να δώσει αυτή τη λύση που τα δικά του συμφέροντα εξυπηρετεί. Επίσης αυτή η σύμπλευση με τις στρατηγικές επιδιώξεις του ΝΑΤΟ οδηγεί και στις παραχωρήσεις που ήδη βλέπουμε στο Κυπριακό.

Αναφερόμενος στα ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης) και τη λεγόμενη ελληνοτουρκική προσέγγιση, πρόβλεψε ότι αυτή η πολιτική δε θα έχει στο μέλλον σταθερά χαρακτηριστικά ούτε σταθερά αποτελέσματα, γιατί στην Τουρκία έχει δοθεί το προβάδισμα, έχει επιλεγεί από τις κυρίαρχες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να παίξει ευρύτερο ρόλο στην περιοχή, ρόλο μεσάζοντα στην εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων. Στα πλαίσια αυτά εκδηλώνεται και ο ελληνοτουρκικός ανταγωνισμός για τη διεκδίκηση αυτού του ρόλου στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, συνεχίζοντας, επισήμανε ότι με όσα έχει δρομολογήσει η πολιτική του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, κάθε άλλο παρά συνθήκες ασφάλειας διαμορφώνονται. Αντίθετα, δημιουργούνται νέοι κίνδυνοι ακόμα και για τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, είτε αυτοί προέρχονται από τον αλβανικό σοβινισμό, είτε από αυτούς που δουλεύουν για τη μεγάλη Βουλγαρία, είτε από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρθηκε στους λόγους ύπαρξης του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι αυτό παραμένει και ανασυγκροτείται για να εξυπηρετεί τις στρατηγικές επιδιώξεις των πολυεθνικών, τη διείσδυσή τους σε παλιές και νέες αγορές. Απαντώντας στην άποψη, που εκφράζεται από ορισμένους, ότι η ΕΕ μπορεί να αποτελέσει έναν άλλο πόλο, σημείωσε ότι η ΕΕ δεν έχει ανεξάρτητη από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ πολιτική, αλλά και αν ακόμα γινόταν αυτό δε θα άλλαζαν τα πράγματα, γιατί έτσι κι αλλιώς θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών πολυεθνικών και όχι των λαών της Ευρώπης.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η μόνη ρεαλιστική προοπτική για τον ελληνικό λαό, τόνισε ο Αντ. Σκυλλάκος, είναι η αντίσταση στη νέα τάξη πραγμάτων. Εμείς παλεύουμε, είπε, για να αγκαλιάσει αυτή η αντίληψη όλο τον ελληνικό λαό. Τάχθηκε υπέρ της διάλυσης του ΝΑΤΟ και υπέρ μιας πολιτικής που θα βάζει μπροστά το εθνικό συμφέρον και την προάσπιση της ειρήνης, πράγματα ασυμβίβαστα με την πρόσδεση της χώρας στο ΝΑΤΟικό άρμα. Ζήτησε ακόμα να φύγουν οι βάσεις και τα πυρηνικά από την Ελλάδα και να προσαρμοστούν οι στρατιωτικές δαπάνες στην εξυπηρέτηση των ελληνικών συμφερόντων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ