Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Για ακόμα πιο ισχυρό ΚΚΕ

Αναμφίβολα είναι θετική η πορεία του ΚΚΕ από το 15ο Συνέδριο. Τα στοιχεία που παραθέτει η ΚΕ στις Θέσεις είναι αρκετά πειστικά. Περιορίζομαι στην αναφορά μερικών σοβαρών.

Ανοδική ήταν η πολύπλευρη επιρροή, το κύρος του Κόμματος στην κοινωνία. Πολλές θέσεις, προβλέψεις επαληθεύτηκαν. Η προγραμματική και πολιτική του κατεύθυνση ήταν σωστές. Η επικέντρωση στην εργατική τάξη, στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης επίσης. Πολύ θετικές οι πρωτοβουλίες, οι δραστηριότητες που ανέπτυξε, για τη συσπείρωση, συντονισμό, συνεργασία των κομμουνιστικών, εργατικών κομμάτων.

Να σημειώσω, επίσης, ότι αυτά τα θετικά και πολλά άλλα παίρνουν μεγαλύτερες διαστάσεις, η σημασία τους αυξάνει, αν τονίσουμε μέσα σε ποιες συνθήκες έχουν πραγματοποιηθεί.

Θα επικεντρώσω σε ορισμένα ζητήματα, που κατά τη γνώμη μου δεν έγιναν αυτά που έπρεπε να γίνουν, ποσοτικά και ποιοτικά, ακριβώς λόγω των αυξημένων απαιτήσεων της πραγματικότητας που βιώνουμε. Η προώθηση των στόχων που έχει χαράξει το Κόμμα, η συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου, απαιτούν πολύπλευρα ισχυρό κόμμα, ικανό να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών. Η ΚΕ εκτιμά ότι: «Τα βήματα προόδου που έγιναν δε μας οδήγησαν στο δρόμο της συνολικής ποιοτικής ανάπτυξής του. Μας χωρίζει μεγάλη απόσταση απ' αυτό που απαιτούν οι σημερινές συνθήκες». Και πιο κάτω: «Ορισμένα προβλήματα παραμένουν σήμερα όπως και την περίοδο του 15ου. Η χαλαρότητα δεσμών, η φτωχή λειτουργία των ΚΟΒ, οι αργοί ρυθμοί ανάπτυξης κυρίως εργαζομένων, η αδύνατη ιδεολογικοπολιτική μόρφωση».

Αυτά που δεν αναφέρει η ΚΕ στις Θέσεις είναι:

- Το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός μελών, στελεχών, δεν κατέχει βασικές πολιτικές θέσεις του Κόμματος.

- Οτι είναι αρκετοί αυτοί που επηρεάζονται από τα αστικά μέσα και προπαγάνδα των αντιπάλων μας, δυσπιστούν στα επιχειρήματα του Κόμματος.

- Οτι αδυνατούν να βγουν, να προπαγανδίσουν αυτά που λέει, προτείνει, γιατί δεν είναι πεισμένοι.

- Οτι ένας μεγάλος σχετικά αριθμός συντρόφων δε ζει τακτικά την οργανωμένη ζωή, δε συμμετέχει στις δραστηριότητες του Κόμματος και του κινήματος.

- Οτι βάζουν άλλες προτεραιότητες πριν από το Κόμμα στη ζωή.

- Οτι, τελευταία, το Κόμμα προς τα έξω δίνει την εντύπωση πως κινείται με διαφορετικές ταχύτητες. Αυτοί που τα δίνουν «όλα», αυτοί που συμμετέχουν υποφερτά κι αυτοί που συμμετέχουν όταν, όπου, όπως και όσο θέλουν. Η κομματική πειθαρχία, οι λενινιστικοί κανόνες, ο καθημερινά βαλλόμενος δημοκρατικός συγκεντρωτισμός παραβιάζονται καθημερινά χωρίς σχεδόν αντίδραση, αντιμετώπιση, μάλλον με ανοχή, απάθεια. Τα τυχόν μέτρα που παίρνονται είναι την ύστατη ώρα, όταν δε «σηκώνει» τίποτε άλλο. Η ΚΕ στις Θέσεις κάνει μια σειρά από διαπιστώσεις για τις αδυναμίες, τα αρνητικά, με περιγραφικό τρόπο, χωρίς να βαθύνει όσο χρειάζεται στα γιατί και στα διά ταύτα.

Φυσικά, έχουν παρεμβληθεί μια σειρά αντικειμενικοί παράγοντες, οι οποίοι επέδρασαν ανασταλτικά στη χαραγμένη, μεγαλύτερη, ταχύτερη εκπλήρωση των στόχων μας, τους αναφέρει με τέτοιο όμως τρόπο που δίνει την εντύπωση ότι «τα λέμε γιατί πρέπει να τα πούμε» ή ότι «τα ίδια σχεδόν είπε η ΚΕ και στο 15ο». Δε λέει ποια είναι τα θετικά βήματα, που έγιναν στη βελτίωση της κοινωνικής σύνθεσης του Κόμματος. Η εικόνα που δίνει δεν είναι αυτή που πρέπει. Μπορεί βέβαια να εντάχθηκε νέο αίμα στο Κόμμα, ιδιαίτερα από την ΚΝΕ, πράγμα το οποίο είναι πολύ θετικό, πολύ ελπιδοφόρο. Ομως, δε διαμορφώθηκε μια άλλη κατάσταση, αυτή που απαιτούν οι σημερινές συνθήκες.

Η φυσική γήρανση, η απουσία ορισμένων ηλικιών, οι εργαζόμενοι στα μεγάλα εργοστάσια και τόπους δουλιάς είναι ακόμα άλυτα προβλήματα και δε συνάδουν με τις διακηρύξεις, με όσα έχουν γίνει στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, με πρωτοπόρους τα κομματικά, κυρίως συνδικαλιστικά, στελέχη.

Μπορεί να αναδείχτηκαν νέα στελέχη, όμως, πάλι, όχι κυρίως με βάση τα κριτήρια, αλλά τις άμεσες ανάγκες. Η ανάδειξή τους δε συνοδεύτηκε με τον απαιτούμενο ιδεολογικοπολιτικό εξοπλισμό, εκτός μιας περιορισμένης παρακολούθησης κομματικών σεμιναρίων.

Η σημερινή κοινωνική σύνθεση στελεχών δείχνει μια μικρή βελτίωση, που σημαίνει ότι υπάρχει κάποιος προσανατολισμός, χωρίς όμως να λύνεται αποφασιστικά το πρόβλημα.

Αυτά επίσης που δεν αναφέρει η ΚΕ στις Θέσεις είναι:

- Τι και ποιος φταίει, αν υπάρχουν ή εντοπίζονται ευθύνες, κι αν ναι, τότε πού, σε ποιους, τι μέτρα έχει πάρει κατά καιρούς, ποια ήταν τα αποτελέσματα, κι αν όχι, γιατί.

Μήπως καταλήγαμε στις διαπιστώσεις κι αρκούμασταν σ' αυτές; Μήπως κι αυτά τα μέτρα που παίρνονταν δε συνοδεύονταν με τον απαιτούμενο εξοπλισμό, τη βοήθεια; `Η μήπως έμεναν χωρίς τον απαραίτητο έλεγχο; Μήπως οι ευθύνες διαχέονταν, χάνονταν, μπροστά στα άμεσα πιο πιεστικά θέματα, προβλήματα της καθημερινότητας;

Θα αναφερθώ σε δυο θετικά παραδείγματα, που αναδείχνουν τις πραγματικές δυνατότητες και τα αποτελέσματα της σωστής αντιμετώπισης των καθηκόντων που βάζει κατά καιρούς το Κόμμα.

...Οι Οικονομικές Εξορμήσεις δεν είναι ούτε τυχαίο, ούτε συμπτωματικό που πετυχαίνουν, μ' όλες τις αρνητικές τυχόν περιπτώσεις. Πετυχαίνουν, γιατί συνοδεύονται καθημερινά από μέτρα, συντονισμό, έλεγχο, άμεση συμμετοχή του στελεχικού δυναμικού.

...Η τελευταία εξόρμηση του «Ριζοσπάστη» για τις Θέσεις στέφθηκε με επιτυχία κι άνοιξε ορίζοντες για τους ίδιους λόγους. Αν και δεν ήταν και τόσο απαραίτητη η προβολή από τα κομματικά μέσα των ανώτατων στελεχών που πήραν μέρος σ' αυτήν. Πρέπει να αναζητήσουμε τις βαθύτερες αιτίες, να απαντήσουμε πειστικά σ' αυτά τα γιατί.

Να εξετάσουμε πιο προσεκτικά ορισμένα φαινόμενα που εξακολουθούν να ταλαιπωρούν καθημερινά, όπως:

- Το φαινόμενο να κλείνονται αρκετά στελέχη στα «γραφεία» και να εξαντλούν τον πολύτιμο χρόνο τους σε «κλειστούς κύκλους», «παρέες», που τίποτε καλό δε δίνουν. Να πειστούν για το πόσο θα βοηθούσαν, αν αφιέρωναν περισσότερο χρόνο κοντά στην κομματική βάση, στους οπαδούς, να έμπαιναν μπροστά για εξορμήσεις, για πλησίασμα των εργαζομένων, για τα προβλήματά τους.

- Το φαινόμενο να σπαταλάμε ατέλειωτες ώρες σε συνεργασίες αμφιβόλου αναγκαιότητας, αποτελεσματικότητας, με συνέπεια να απέχουμε από δραστηριότητες των οργανώσεων του Κόμματος και να διαπαιδαγωγούμε εσφαλμένα και τους Κνίτες. Πιστεύω ότι το 16ο Συνέδριο μπορεί και πρέπει να χαράξει μια πιο αποφασιστική στροφή στην αντιμετώπιση της πολύπλευρης ανάπτυξης του Κόμματος.

Να εφαρμόσει μια σειρά από ασφαλιστικές δικλείδες για την αντιμετώπιση των ανασταλτικών παραγόντων. Οχι πως τους αγνοεί ή πως δεν τους εφαρμόζει καθόλου.

- Τα σωστά στελέχη στις σωστές θέσεις.

- Τα σωστά πλάνα, με τον απαιτούμενο έλεγχο, για ΟΛΟΥΣ, για ΟΛΑ.

- Το σχεδιασμό, αλλά και την εφαρμογή ιδεολογικού εξοπλισμού. - Την αποκατάσταση και πιστή εφαρμογή του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού.

- Τη συλλογικότητα στη λήψη, αλλά και στην ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ. Είμαι βέβαιος για την επιτυχία του 16ου Συνεδρίου και την παραπέρα ανοδική πορεία του Κόμματος και την υλοποίηση των στόχων του.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΑΛΑΣ

ΚΟ Καλλιθέας Αττικής


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ