Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Ορισμένες σκέψεις

Είναι γνωστό ότι όλα τα κόμματα του Εθνικού Κοινοβουλίου και Ευρωκοινοβουλίου, πλην Ν. Δημοκρατίας, υποστηρίζουν ότι είναι αριστερά. Μ' αυτά τα κόμματα κάποιοι σύντροφοι προτείνουν συμμαχίες και συνεργασίες; Αλλά στις καθημερινές συνθήκες τι είναι Αριστερά; Μπορεί να είναι αριστερό το κόμμα που δεν αντιπαλεύει την κυριαρχία των μονοπωλίων, την Ευρωπαϊκή (Καπιταλιστική) ολοκλήρωση που αυτά προωθούν, τον αμερικανονατοϊκό ιμπεριαλισμό με τη νέα δομή του; Δηλαδή ό,τι αποτελεί την κινητήρια δύναμη της αυξανόμενης φτώχειας και της υπερσυσσώρευσης του πλούτου σε λίγους κεφαλαιοκράτες; Μπορούμε εμείς με αυτά τα κόμματα να συμφωνήσουμε σε κοινό Πρόγραμμα αγώνα; Λένε κάποιοι: να συμμαχήσουμε σε κοινές δράσεις με βάση τα προβλήματα. Ε, τότε να είμαστε σίγουροι, σύντροφοι, ότι θα καταλήξουμε να αγωνιζόμαστε με το ΣΥΝ, για πιο ανθρώπινα μονοπώλια. Οι θέσεις βάζουν το θέμα του Α.Α.Δ.Μ. στη σωστή βάση. Δεν κρύβουμε σαν ΚΚΕ τον τελικό στόχο μας, που είναι ο σοσιαλισμός. Ομως η συμμετοχή στο Μέτωπο κάθε κοινωνικοπολιτικής δύναμης δεν προϋποθέτει την αποδοχή του σοσιαλισμού. Ο ίδιος ο λαός με τους συσχετισμούς που θα αναδείξει στην πορεία, θα καθορίζει κάθε φορά τους στόχους.

- Η δημιουργία του ΠΑΜΕ είναι επένδυση ελπίδας για τον εργαζόμενο λαό και εφιάλτης για την άρχουσα τάξη. Το ταξικό εργατικό κίνημα ξεκόλλησε από τη λάσπη του συμβιβασμένου συνδικαλισμού των ηγεσιών ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΣΙΑ και άνοιξε τα φτερά του κάνοντας καθαρό στους εργαζόμενους ότι δεν είναι όλοι ίδιοι. Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές πλημμύρισαν την Αθήνα διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική κυβέρνησης, βιομηχάνων και ΕΕ στις 21/10. Συνωμοσία αποσιώπησης από όλα τα Μαζικά Μέσα Χειραγώγησης, ήταν η αντίδραση της άρχουσας τάξης. Να μην ακουστεί η λέξη ΠΑΜΕ! Χρειάζεται άλλη απόδειξη του πανικού τους; Υπάρχει φόβος οργανικής διάσπασης του Συνδικαλιστικού κινήματος, λένε κάποιοι «ανησυχούντες». Να μη φοβούνται. Το ΠΑΜΕ, πρωτεργάτης της ενότητας της εργατικής τάξης, ξέρει τι θα κάνει. Ομως όταν το απόστημα ωριμάσει, δεν πρέπει να σπάσει; Ιστορικά πολλές διασπάσεις οδήγησαν στην αναγέννηση του υγιούς. Αρκεί να γίνει τον κατάλληλο χρόνο και με το σωστό τρόπο.

- Αποτελεί βαρύτατη παράβαση των καταστατικών αρχών του Κόμματος, στέλεχός του να προπαγανδίζει εδώ και κει τις προσωπικές μειοψηφικές του απόψεις, από βήματα που του παρέχει ολόθερμα ο ταξικός αντίπαλος. Τέτοια στελέχη μπορεί να έχουν θέση στο Κόμμα; Αυτοί πρέπει να έχουν υπόψη τη λαϊκή σοφία που βεβαιώνει, ότι τα στερνά τιμούν τα πρώτα.

- Ασφαλώς δεν είναι βασικό κριτήριο το εκλογικό ποσοστό, αν το κόμμα πάει καλά, αν αυξάνεται η πολιτική του επιρροή. Βεβαίως, ενδιαφερόμαστε πάρα πολύ να αυξηθεί η ποσοστιαία δύναμη, αλλά είναι φανερό σήμερα πως η δυνατότητα του ΚΚΕ να επηρεάζει πολιτικά και ιδεολογικά και να κινητοποιεί λαϊκές μάζες είναι πολύ ευρύτερη του εκλογικού του ποσοστού. Αυτό άλλωστε το παραδέχονται και οι Αμερικάνοι στη γνωστή έκθεσή τους για τις τελευταίες ελληνικές βουλευτικές εκλογές. Σίγουρα το Κόμμα μας δε βρίσκεται εκεί που θα θέλαμε. Γι' αυτό, απ' όλους μας απαιτείται δουλιά, αυτενέργεια, ανέβασμα του ιδεολογικού μας επιπέδου, ενημέρωση και τρόπους για να φτάνει η φωνή του Κόμματος παντού, όπως η χρήση της νέας τεχνολογίας, δράση και σε ευαίσθητους χώρους, μελέτη των προβλημάτων κάθε χώρου και προτάσεις διεξόδου σε ταξική κατεύθυνση. Η ενημέρωση και το ανέβασμα του ιδεολογικού επιπέδου συνδέεται με το θέμα της κυκλοφορίας του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ», που είναι απαράδεκτα χαμηλή. Είναι ανεπίτρεπτο, τουλάχιστον, τα μέλη του κόμματος να μην διαβάζουν καθημερινά ή σχεδόν καθημερινά, αν υπάρχει οικονομικό πρόβλημα, την εφημερίδα μας. Προσωπικά διαβάζω κάθε μέρα το «ΡΙΖΟ» και παρ' όλο που δεν είμαι μέλος του Κόμματος, στις συναναστροφές μου, χωρίς να το επιδιώκω, ενημερώνω και διαλύω συγχύσεις και στρεβλώσεις. Με το ανέβασμα του πολιτικού και ιδεολογικού επιπέδου συνδέεται το ΚΜΕ, που θα πρέπει να γίνει πραγματικό μεγάλο Σχολείο επιμόρφωσης των στελεχών του Κόμματος, συνδέοντας αρμονικά θεωρία και έρευνα με την πρακτική δράση.

- Σωστή η στάση του Κόμματος έναντι των θρησκευόμενων. Οχι ειρωνική και υποτιμητική αντιμετώπιση. Να πειστούν ότι οι προσευχές δε δίνουν λύση στα κοινωνικά προβλήματα, ότι χωρίς ενωτικούς πολιτικούς αγώνες δεν ξελασπώνουμε. Και πάνω απ' όλα να μην επιτρέπουν στην αντιδραστική Ιεραρχία να εκμεταλλεύεται τα θρησκευτικά τους αισθήματα. Στο κάτω κάτω ο Χριστιανισμός βρίσκεται πολύ πιο κοντά στην ουσία του ανθρωποκεντρικού Σοσιαλισμού, παρά στον Καπιταλισμό, που έχει μοναδικό θεό του το χρήμα.

- Μπαίνει από κάποιους το ερώτημα: υπήρχε Σοσιαλισμός στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες; Ασφαλώς και υπήρχε. Το μαρτυρούν οι μεγάλες λαϊκές κατακτήσεις (που την απώλειά τους ζουν στο πετσί τους τώρα οι πολίτες αυτών των χωρών), αλλά και η λύσσα των καπιταλιστών να ανατρέψουν τα καθεστώτα αυτά με κάθε τρόπο. Η δικαιολογία της «στασιμότητας» έδωσε τα προσχήματα στον εσωτερικό εχθρό να προχωρήσει στην προδοσία.

- Οι συνεργασίες του Κόμματος στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις ήταν επιτυχημένες και δείχνουν το δρόμο. Να συνεχιστούν. Κάποιες αντίθετες απόψεις συντρόφων δείχνουν μια ιδιοκτησιακή τάση, που υπάρχει στα αστικά κόμματα, είναι όμως απαράδεκτη για κομμουνιστές. Οι συνεργασίες αυτές δεν αλλοίωσαν ούτε την πολιτική ούτε τη φυσιογνωμία του Κόμματος. Οι «φόβοι» αλλοίωσης και ταυτόχρονα οι επιθέσεις της αντίδρασης για την πολιτική συμμαχιών του Κόμματος λένε πολλά γι' αυτό.

- Τελειώνοντας, θα θεωρούσα σαν μεγάλη επιτυχία του 16ου Συνεδρίου, εκτός των άλλων, να εκλεγούν στην ΚΕ πρόσωπα που θα αφοσιωθούν με αυταπάρνηση στην υλοποίηση των αποφάσεων που θα παρθούν, όπως και η προώθηση τέτοιων συντρόφων σε κορυφαίες θέσεις.

Με την έννοια αυτή εύχομαι καλή επιτυχία στο 16ο Συνέδριο του Κόμματος.


Συντροφικά
ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΟΒΑΣ
Χαλάνδρι


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ