Σάββατο 21 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ
Η «France Telecom» άνοιξε το «κουτί της Πανδώρας»

ΠΑΡΙΣΙ.--

Η υπόθεση των αυτοκτονιών στο γαλλικό γίγαντα των τηλεπικοινωνιών «France Telecom» έφερε στη δημοσιότητα ανάλογα «δράματα» που εξελίσσονται σε διάφορους τομείς. Οπως φαίνεται ο κλάδος που βιώνει τις περισσότερες αυτοκτονίες εργαζομένων είναι η γαλλική αστυνομία. Με βάση δημοσιογραφικές καταγραφές, κατά μέσο όρο αυτοκτονεί ένας αστυνομικός τη βδομάδα, τις περισσότερες φορές εν ώρα υπηρεσίας και σε χώρο της υπηρεσίας.

Συνολικά, θα μπορούσε κανείς να εκτιμήσει με μια πρόχειρη στατιστική προσέγγιση ότι στους 100.000 αστυνομικούς οι 35 αυτοκτονούν, ενώ ο μέσος ανάλογος στατιστικός δείκτης για ολόκληρο τον πληθυσμό είναι 20 αυτοκτονίες ανά 100.000 πολίτες. Για τη «France Telecom» ο δείκτης αυτός έφτασε, τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, τις 19 αυτοκτονίες ανά 100.000 εργαζόμενους. Πολλές αυτοκτονίες καταγράφονται και στον τομέα της Παιδείας, χωρίς, όμως, να υπάρχει το παραμικρό επιπλέον στοιχείο.

Οπως επισημαίνεται στη σχετική αρθρογραφία, αν και το φαινόμενο των αυτοκτονιών στους κόλπους της αστυνομίας δεν είναι καινούριο, δεν έχει ποτέ λάβει την ανάλογη προσοχή. Σχεδόν όλοι οι αυτόχειρες ανακοινώνεται ότι είχαν «προσωπικούς λόγους» και οι υποθέσεις τίθενται στο αρχείο, χωρίς να έχει διεξαχθεί ούτε μία σχετική μελέτη ή έρευνα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα ελάχιστα συγκεντρωτικά στοιχεία περιέχονται σε βιβλίο που δημοσίευσε πριν από δύο χρόνια μία αστυνομικός, η Μπενεντίκτ Ντεφόρζ, η οποία τέθηκε, έκτοτε, σε διαθεσιμότητα. Στο βιβλίο, όπου περιέχονται αυθεντικές μαρτυρίες αστυνομικών, ως βασικός λόγος των αυξημένων αυτοκτονιών αναφέρονται οι όροι εργασίας, η ασφυκτική πίεση που δέχονται για «να φέρουν αποτελέσματα», να «φτάνουν τους στόχους», να «καλύπτουν τις στατιστικές εκτιμήσεις» των πολιτικών τους προϊσταμένων.

Υπό τη γενική κατακραυγή που έχει προκληθεί, με αφορμή τις εξελίξεις στη «France Telecom», το υπουργείο Εσωτερικών, για πρώτη φορά, ζήτησε τη διεξαγωγή σχετικής έρευνας εντός της αστυνομίας την οποία αναμένεται να παραλάβει μέχρι τα τέλη του χρόνου.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org