Σάββατο 21 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ
«Απογοήτευση» και ένταση των πιέσεων

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Εκφράζοντας την «απογοήτευσή» τους για την αρνητική απάντηση της ιρανικής ηγεσίας και την, μέχρι στιγμής, «απροθυμία» της να «εμπλακεί σ' ένα δημιουργικό διάλογο για το πυρηνικό της πρόγραμμα», ολοκληρώθηκε η χτεσινή συνάντηση εκπροσώπων των «6» (των πέντε χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας - Γαλλία, Κίνα, Ρωσία, ΗΠΑ, Βρετανία - και Γερμανία) στη βελγική πρωτεύουσα παρουσία αντιπροσωπείας της ΕΕ. Οπως έγινε γνωστό στη συνάντηση συζητήθηκαν, σε ένα πρώτο επίπεδο, οι ενδεχόμενες κυρώσεις που θα μπορούσαν να επιβληθούν στο Ιράν, χωρίς, όμως, να υπάρξει τελική απόφαση ενώ, αντίθετα, συμφώνησαν όλοι στη συνέχιση των προσπαθειών διαλόγου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, δεν επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ των «6» για το αν θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις και ποιες θα μπορούσαν να είναι αυτές. Επιπλέον, φαίνεται ότι προκειμένου να αντιπαρατεθούν μεταξύ τους, οι «6» προτίμησαν να δοθεί μία ακόμη ευκαιρία στη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ), μήπως πετύχει τελικά συναίνεση εκ μέρους της Τεχεράνης.

Σε αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκαν και οι δηλώσεις του επικεφαλής της ΔΕΑΕ, Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, ο οποίος ολοκληρώνει τη θητεία του στις αρχές Δεκέμβρη. Ο Μπάρανταϊ υποστήριξε ότι «εφόσον το Ιράν δεν έχει δώσει γραπτή αρνητική απάντηση, μπορεί να θεωρηθεί ότι εκκρεμεί η τελική του αντίδραση» και κάλεσε την Τεχεράνη «να σκεφτεί σοβαρά και να αξιοποιήσει την ευκαιρία διαλόγου και συνεργασίας που προσφέρεται».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org