Πέμπτη 19 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΔΑΝΕΙΑ - «ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ»
Μέτρα «συντήρησης» των αδιεξόδων

«Ασπιρίνες» για τους χιλιάδες καταχρεωμένους μικροεπαγγελματίες τα μέτρα που συζητάει η κυβέρνηση

Σε ρυθμίσεις - «ασπιρίνη» που παρατείνουν την αγωνία χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων για το «αύριο», προσανατολίζεται η κυβέρνηση, με νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε χτες στο υπουργικό συμβούλιο. Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει μέτρα για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις τράπεζες και ορισμένες μικροαλλαγές στη διαδικασία καταγραφής των δυσμενών στοιχείων στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ.

Το οικονομικό ύψος στο οποίο «μεταφράζονται» τα μέτρα εκτιμάται στα 3 δισ. ευρώ, με τα ληξιπρόθεσμα επιχειρηματικά δάνεια από 1/1/2008 να εκτιμώνται στα 3,5 δισ. ευρώ και συνολικά τα επισφαλή στα 11 δισ. ευρώ. Ολες οι ρυθμίσεις αφορούν υποχρεώσεις από την 1/1/2008 και μετά. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξαιρούνται των ρυθμίσεων τα εγγυημένα δάνεια του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα.

Ειδικότερα:

  • Για ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 90 ημερών, που η σύμβαση δεν έχει καταγγελθεί, θα προβλέπεται διετές «πάγωμα» των δόσεων εξόφλησης του κεφαλαίου, και αποπληρωμή του δανείου, με ίδιο επιτόκιο, σε 5 χρόνια.
  • Η ίδια ρύθμιση αφορά και τις συμβάσεις δανείων που θα καταγγελθούν έως δύο μήνες μετά την ψήφιση του νόμου, εφόσον η οφειλή από τη σύμβαση του δανείου δεν υπερβαίνει το 1 εκατ. ευρώ ανά τράπεζα και ανά δανειολήπτη.
  • Για τις ενήμερες οφειλές, εφόσον όμως προκύπτει πρόσκαιρη αδυναμία έγκαιρης καταβολής των δόσεων, θα δίνεται η δυνατότητα διετούς αναστολής εξόφλησης μέρους του δανείου με ανάλογη χρονική παράταση της διάρκειάς του. Το ποσό, τα κριτήρια και η διαδικασία δεν έχουν οριστεί ακόμη.

Για τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, θα προβλέπεται «αμνηστία» για τις δυσμενείς καταγραφές από 1/1/2008, εφόσον έχουν εξοφληθεί ή θα εξοφληθούν έως και τρεις μήνες μετά την ψήφιση του νόμου. Συνακόλουθα θα αρθεί η στέρηση του βιβλιαρίου επιταγών. Στο πλαίσιο της γενικότερης αναθεώρησης των διατάξεων του ΤΕΙΡΕΣΙΑ, αναμένεται να θεσπιστούν: Διαγραφή εφόσον εξοφληθεί επιταγή έως 30 μέρες από τη σφράγισή της (από 8). Σε 2 χρόνια (από 3) η παραμονή για επιταγές - συναλλαγματικές και κάρτες, δάνεια, υπεραναλήψεις. Σε 3 χρόνια (από 4) για Διαταγές Πληρωμής. Σε 4 χρόνια (από 5) για πλειστηριασμούς κινητών και ακινήτων, καθώς και για κατασχέσεις - επιταγές ΝΔ 1923.

Το όριο ανεξόφλητων ποσών για τη μη εμφάνιση των στοιχείων στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ αυξάνεται από 500 σε 1.000 ευρώ. Για εξοφλήσεις, το όριο μη εμφάνισης στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ αυξάνεται στις 5.000 ευρώ από 1.000 ευρώ. Ο ανώτατος χρόνος παραμονής των στοιχείων μη εξοφλημένων οφειλών θα μειωθεί στα 10 από 15 χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ