Πέμπτη 19 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΤΡΙΧΡΟΝΗ ΕΠΟΠΟΙΙΑ ΤΟΥ ΔΣΕ
Αγώνας τίμιος, λαϊκός, δίκαιος και δημοκρατικός

Ανακοίνωση της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ για το περιεχόμενο της εκδήλωσης που διοργανώνεται την Κυριακή στην Καστοριά

Μαχήτριες του ΔΣΕ σε μια ανάπαυλα της μάχης
Μαχήτριες του ΔΣΕ σε μια ανάπαυλα της μάχης
«Η αλήθεια για τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας», είναι το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώνει η ΝΕ Καστοριάς του ΚΚΕ, την Κυριακή 22 Νοέμβρη. Η εκδήλωση θα γίνει στις 12 μ., στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου του ΤΕΙ Καστοριάς. Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Ιστορίας του ΑΠΘ. Με την εκδήλωση επιχειρείται να φωτιστεί η αλήθεια για το ΔΣΕ, σαν απάντηση στην επιχείρηση παραχάραξης της Ιστορίας και της αντικομουνιστικής εκστρατείας που έχει στήσει και προωθεί η ΕΕ, με στόχο τη διατήρηση του εκμεταλλευτικού συστήματος, του καπιταλισμού.

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, αναφέρει αναλυτικά:

«Η κυρίαρχη τάξη και οι μηχανισμοί της διαρκώς προσπαθούν να ξαναγράψουν την Ιστορία. Τη θέλουν κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους παραχαράσσοντας και αποσιωπώντας ότι δεν εξυπηρετεί τον κύριο στόχο τους: Τη διατήρηση του εκμεταλλευτικού συστήματος, του καπιταλισμού. Ετσι οι νέοι και οι νέες, δεν διδάσκονται ότι το ΚΚΕ, ενώ είχε δεχθεί συντριπτικά χτυπήματα από τη βασιλομεταξική δικτατορία, πρωτοστάτησε, καθοδήγησε και αποτέλεσε τον κύριο αιμοδότη της αντίστασης και του λαϊκού απελευθερωτικού αγώνα.

Οι νέοι και οι νέες δεν διδάσκονται ότι από την πρώτη στιγμή της ιταλογερμανικής κατοχής ένα τμήμα του αστικού πολιτικού κόσμου συνεργάστηκε ανοιχτά με τον κατακτητή, ένα άλλο πήγε στην Αίγυπτο μηχανορραφώντας με τους Βρετανούς "συμμάχους" για να παρεμποδίσουν την ολοκλήρωση της νίκης των δυνάμεων της αντίστασης στο επίπεδο της εξουσίας».

Κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης

«Οι νέοι και οι νέες δεν διδάσκονται την άρνηση της αστικής τάξης να αναγνωρίσει το νόμιμο δικαίωμα της πλειοψηφίας του λαού να χαρεί τη λευτεριά του, την οποία κατέκτησε με θυσίες και σκληρό αγώνα. Εναντίον της πλειοψηφίας του λαού μας εξαπολύθηκε μεθοδικά ένας μονόπλευρος εμφύλιος πόλεμος. Απέναντι στη βία των ακροδεξιών συμμοριών, των οπλισμένων συνεργατών των κατακτητών, των παρακρατικών μηχανισμών και των κυβερνήσεων (δεξιών και φιλελεύθερων), που στο πλευρό τους είχαν τη δύναμη των όπλων του εγγλέζικου και αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, ο λαός μας σήκωσε το ανάστημά του απαντώντας με όξυνση της ταξικής πάλης και μάλιστα ως την ανώτερη μορφή της, την ένοπλη μαζική πάλη. Και αυτό ήταν η τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ.

Η δράση του ΔΣΕ αποτελεί την κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στην Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα. Το αστικό κράτος και οι εκμεταλλευτές του εργαζόμενου λαού γνώρισαν τον πιο μεγάλο μέχρι σήμερα κίνδυνο για την ίδια την ύπαρξή τους. Ο τρίχρονος αγώνας του ΔΣΕ ήταν αγώνας τίμιος, πόλεμος λαϊκός, δίκαιος και δημοκρατικός, αντιιμπεριαλιστικός και διεθνιστικός και έχει δικαιωθεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού.

Ο αγώνας του ΔΣΕ συνεχίζει να εμπνέει παρά τη συκοφαντία που έχουν εξαπολύσει η αστική τάξη και οι μηχανισμοί της παρά τις επικρίσεις, την λαθολογία και τους εξορκισμούς του ένοπλου λαϊκού αγώνα ως έναν εμφύλιο αλληλοσπαραγμό που σκορπίζουν οι δήθεν και οι πρώην αριστεροί. Παρά την προσπάθεια που γίνεται να αποσυνδεθεί η ένοπλη ταξική αναμέτρηση από τις αιτίες της, τον χαρακτήρα και τον σκοπό της, ή και ποια κοινωνικά συμφέροντα εκπροσωπούσαν οι αντιμαχόμενες πλευρές».

Τους φοβίζει η Ιστορία και τα παραδείγματά της

«Σήμερα στα πλαίσια της αντικομμουνιστικής εκστρατείας που έχει εξαπολύσει η ΕΕ, με εορταστικές εκδηλώσεις για την ανατροπή του σοσιαλισμού και την πτώση του Τείχους, ενώ ο καπιταλισμός υψώνει χιλιάδες τείχη απέναντι στα λαϊκά δικαιώματα, εντείνονται και στη χώρα μας οι προσπάθειες να αναποδογυρίσουν την Ιστορία και να την παραχαράξουν.

Η διαρκής αυτή προσπάθεια δείχνει ότι η αστική τάξη δεν ξέχασε, θυμάται με τρόμο ότι λίγο έλειψε για να χάσει την εξουσία της. Ενοχλείται από το επαναστατικό παράδειγμα της εποποιίας του ΔΣΕ. Την φοβίζει η επαφή του λαού και της νεολαίας με την εκτός σχολικών βιβλίων Ιστορία. Τους φοβίζει η Ιστορία που μπορεί να εξηγήσει το χτες και να το συνδέσει με το σήμερα και το αύριο. Τους φοβίζει η Ιστορία και τα παραδείγματά της. Τους τρομοκρατεί η δυνατότητα που υπάρχει, ο λαός να ξανααμφισβητήσει την εξουσία τους και να διεκδικήσει με την πάλη του την Λαϊκή Εξουσία και το Σοσιαλισμό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ