Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2009 - αριθ. φύλλου: 10530

11η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Αρχίζει στις 20 Νοέμβρη στην Ινδία

Στο Νέο Δελχί, από 20 έως 22 Νοέμβρη, οι εργασίες της Συνάντησης, με θέμα: «Η διεθνής καπιταλιστική κρίση, η πάλη των εργαζομένων και των λαών, η εναλλακτική διέξοδος και ο ρόλος του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος».


ΣΕΛ.  3
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ
Εστησαν το «διάλογο» της απάτης για το Ασφαλιστικό
  • Μετά τις πρώτες δόσεις τρομοκράτησης των εργαζομένων, η κυβέρνηση πέρασε στη δεύτερη φάση με το στήσιμο του διαλόγου των «κοινωνικών εταίρων».
  • ΠΑΜΕ: Πανεργατικός συναγερμός για την επιτυχία των συλλαλητηρίων στις 24 Νοέμβρη.

ΣΕΛ.  12  -  13

ΣΠΑΕΙ ΤΗΝ ΕΝΙΑΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ εντείνει την ταξική διαφοροποίηση στη μόρφωση

Τη δημιουργία του πλήρως διαφοροποιημένου σχολείου αποκαλύπτει το πόρισμα του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης «για την αναμόρφωση του σχολείου και του συστήματος πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση». Ανεξάρτητα από τις όποιες επιμέρους αλλαγές γίνουν, η ουσία του πορίσματος συμβάλλει στα σχέδια, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις της υπουργού Παιδείας, για σχολείο προσαρμοσμένο «στις τοπικές κοινωνίες» και την οικονομική τους δραστηριότητα. Στο πλαίσιο των αναλυτικών προγραμμάτων, περιλαμβάνει σύστημα «εξατομικευμένης» εκπαίδευσης, που θα παίρνει υπόψη «τις ατομικές διαφορές των μαθητών, το ιδιαίτερο κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον τους», πρόγραμμα αναλυτικό «ανοιχτό κατά 10%», δηλαδή θα καθορίζεται απο κάθε σχολείο κατά το δοκούν, «κατάλογο εγκεκριμένων διδακτικών πακέτων» από τον οποίο η κάθε σχολική μονάδα θα επιλέγει τι θα διδαχθεί στους μαθητές της. Το πόρισμα αναφέρει ότι πρέπει να οριστεί «το ελάχιστο των γνώσεων για τους μαθητές κάθε τάξης», «τα κατ' ελάχιστο επιδιωκόμενα μορφωτικά αγαθά κατά γνωστικό αντικείμενο, σχολική τάξη και βαθμίδα εκπαίδευσης». Προσδιορίζει, δε, ένα μίνιμουμ επίπεδο γνώσεων, που περιγράφεται ως αναγκαίες «πυρηνικές» γνώσεις, ικανότητες - δεξιότητες και στάσεις του μαθητή - πολίτη!


ΣΕΛ.  7

36η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Ζωντανή η απόδειξη ότι όταν ο λαός θέλει, μπορεί

Χιλιάδες ανυπότακτοι εργαζόμενοι κάθε ηλικίας, φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές έκαναν χτες μια μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία. Το μήνυμα της εξέγερσης του Νοέμβρη του '73 παραμένει ζωντανό και επίκαιρο σε κάθε μικρή και μεγάλη μάχη των εργαζομένων και της νεολαίας. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι ένας αγώνας επίκαιρος και αδικαίωτος και πάνω απ' όλα είναι η απόδειξη ότι όταν η νεολαία, όταν οι εργατοϋπάλληλοι, όταν τα λαϊκά στρώματα θέλουν, μπορούν.


ΣΕΛ.  8  -  10

Είναι πρόκληση

Ερχεται νέα σφαγή ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Είναι πρόκληση για την εργατική τάξη, όπως πρόκληση είναι και η αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών στα 65, καταργώντας την 5ετή διαφορά με τους άνδρες, που προωθούν ΕΕ, κυβέρνηση, με τη συμφωνία της ΝΔ. Σημαίνει αύξηση από 5 -17 χρόνια για τις γυναίκες γενικά και γι' αυτές με ανήλικα παιδιά και πολύτεκνες. Είναι πρόκληση η κατάργηση της «μητρότητας» για τις εργαζόμενες, από την ΕΕ, γιατί «κοστίζει» στους επιχειρηματίες. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι οι βιολογικές ανάγκες της εργαζόμενης γυναίκας, η προστασία της μητρότητας, η ένταση της ανισοτιμίας τους στο σημερινό εκμεταλλευτικό σύστημα με τις οικογενειακές επιβαρύνσεις για την ανατροφή των παιδιών, τη φροντίδα της τρίτης ηλικίας, του νοικοκυριού, επιβάλλουν τη διατήρηση της 5ετούς διαφοράς, όπως και την απαλλαγή των γυναικών από βαριές και ανθυγιεινές εργασίες. Για όσες εργάζονται σε τέτοιες συνθήκες, επιβάλλεται μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 50. Οι εργαζόμενες, οι αυτοαπασχολούμενες σε πόλη και χωριό, όλη η εργατική τάξη, ο λαός, να ξεσηκωθούν. Η αντιασφαλιστική λαιμητόμος κυβέρνησης - ΕΕ - επιχειρηματιών χρειάζεται γκρέμισμα.



ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ, ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Μαζικά και αποφασιστικά στην κάλπη

ΣΕΛ.  12
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δηλώνει «παρών» σε όλα τα ιμπεριαλιστικά σχέδια

ΣΕΛ.  3
ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ΡΑΧΕΣ - ΚΛΕΙΔΙ
Θα πληρώνουν χαράτσια από σήμερα και οι ανάπηροι

ΣΕΛ.  23

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ