Τρίτη 13 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με όπλο τη στρατηγική του ΚΚΕ

Οι αναλύσεις των αστικών ΜΜΕ - που απηχούν βεβαίως τη «φωνή» της άρχουσας τάξης - των κάθε φορά εκλογικών αποτελεσμάτων που σημειώνει το ΚΚΕ, κινούνται σε ένα μονότονα επαναλαμβανόμενο μοτίβο. Οταν αυτά ανεβαίνουν, μιλούν για «στασιμότητα» και τα υποβαθμίζουν. Οταν αυτά παραμένουν στάσιμα μιλούν για «ήττα» και όταν σημειώνουν ελαφρά πτώση εκεί πια κάνουν λόγο για «πανωλεθρία». Αναμενόμενο από μηχανισμούς που όλο τον υπόλοιπο καιρό, πριν και μετά τις εκλογές, μοχθούν για να δουν το ΚΚΕ πραγματικά ηττημένο. Στο επίπεδο των ιδεών, της πολιτικής και στρατηγικής του, στην ηθική καταρράκωση και απαξίωσή του, στη μείωση της απήχησής του και του κύρους του στο λαό, που δεν αποτυπώνεται αποκλειστικά σε εκλογικούς δείκτες, αλλά αποδεδειγμένα είναι πολύ ευρύτερα του εκλογικού ποσοστού.

Η τέτοια από μέρους τους ερμηνεία των εκλογικών επιδόσεων του ΚΚΕ στοχεύει και στο να απογοητεύσει ανθρώπους του μόχθου που το στηρίζουν με την ψήφο τους. Η απογοήτευση είναι το πρώτο βήμα προς την παραίτηση, την αδράνεια και την ηττοπάθεια. Οι απογοητευμένοι είναι πιο ευάλωτοι στις πιέσεις του ταξικού αντιπάλου. Γνωρίζουν άλλωστε καλά πως δύναμη του ΚΚΕ είναι η αισιοδοξία των μελών και φίλων του, η υπομονή και η επιμονή, η αντοχή στα δύσκολα. Και πολύ θα ήθελαν να ενσταλλάξουν στη συνείδησή τους την απαισιοδοξία, την ανυπομονησία.

Ολοι όσοι δουλεύουμε με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για να κερδίσουμε εργατικές λαϊκές συνειδήσεις, να πείσουμε για την ανάγκη καταρχήν της συμμετοχής τους στην οργάνωση και την ανάπτυξη της πάλης εναντίον της πολιτικής που εκφράζει το μεγάλο κεφάλαιο και των κομμάτων που την εφαρμόζουν, γνωρίζουμε τις τεράστιες δυσκολίες, τα εμπόδια που πρέπει να υπερνικηθούν για να γίνει αυτό το βήμα. Γνωρίζουμε καλά ότι λέμε και προτείνουμε στο λαό πράγματα που του μοιάζουν δύσκολα, που ξεβολεύουν, που στα μάτια του δείχνουν να απαιτούν θυσίες που πολλές φορές δεν είναι έτοιμος να κάνει.

Γνωρίζουμε ότι είναι εκτεθειμένο σε πολύμορφες επιθέσεις αυτό που κάθε μέρα, λίγο λίγο, με πολύ δουλειά, χτίζουμε με κάθε άνθρωπο του μόχθου με τον οποίο συζητάμε. Απέναντί μας έχουμε αντιπάλους που βομβαρδίζουν το λαό νυχθημερόν με εκβιαστικά διλήμματα και κινδυνολογίες, που του καλλιεργούν φρούδες ελπίδες και απατηλές προσδοκίες, που έχουν όλα τα μέσα στη διάθεσή τους για να καταφέρουν είτε το πισωγύρισμα μιας συνείδησης, είτε για να «αποστειρώνουν» την ατμόσφαιρα από το «μικρόβιο» της ριζοσπαστικοποίησης.

Γνωρίζουμε ότι απέναντί μας έχουμε πολιτικές δυνάμεις που προτείνουν και υπόσχονται «εύκολες» λύσεις, χωρίς θυσίες, λύσεις που τάχα θα προσφερθούν στο πιάτο στις εργατικές λαϊκές οικογένειες, χωρίς αυτές να χρειαστεί να κουνήσουν ούτε το μικρό τους δαχτυλάκι. Πολιτικές δυνάμεις που διεκδικούν την ψήφο του λαού, ισχυριζόμενες ότι από εκεί κι έπειτα αυτές θα τα κάνουν όλα για λογαριασμό του. Που του προτείνουν τη διαχείριση πασπαλισμένη με κάμποση «λουκουμόσκονη» σαν τη μόνη δυνατή και εφικτή επιλογή. Σαν την καλύτερη επιλογή. Και του πλασάρονται σαν ικανοί και «αντ' αυτού» διαχειριστές, καλλιεργώντας λογική μειωμένων απαιτήσεων και χαμηλών προσδοκιών και με τη λογική που λέει «το μη χείρον βέλτιστο», έχουν ωθήσει το κίνημα σε «παροπλισμό».

Αυτή την πραγματικότητα πρέπει να τη λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας, εντείνοντας την προσπάθειά μας να την αλλάξουμε, να επιδράσουμε στους όρους διαμόρφωσης, αφύπνισης συνειδήσεων. Μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν. Αυτό που υπάρχει και πρέπει στο έπακρο να αξιοποιηθεί είναι η δράση, η ουσιαστική δράση μέσα στην εργατική τάξη, μέσα στο λαό, από όλους μας, οπλισμένους με την πολιτική μας πρόταση, με τη στρατηγική του ΚΚΕ, με υπομονή και επιμονή. Και κυρίως με την ακλόνητη πεποίθηση ότι αργά ή γρήγορα, αυτή η δουλειά θα φέρει αποτελέσματα. Οτι αργά ή γρήγορα θα καρπίσει στις λαϊκές συνειδήσεις.


Βάσω ΝΙΕΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ