Τρίτη 13 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ ΓΙΑ ΤΑ 65 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Ανεξάντλητη η δύναμη του λαού

Οι εκπρόσωποι της ΕΑΜικής Αντίστασης ανέδειξαν το πραγματικό περιεχόμενο της επετείου, μακριά από τις φιέστες του Δήμου Αθηναίων και κόντρα στις απαγορεύσεις του νομάρχη

Ο Ηλ. Ξυδέας μιλάει στην προχτεσινή εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Ο Ηλ. Ξυδέας μιλάει στην προχτεσινή εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Με τα λάβαρα και τις τιμημένες σημαίες της ΕΑΜικής αντίστασης, εκπέμποντας το πραγματικό νόημα του παλλαϊκού αγώνα, που οδήγησε στην απελευθέρωση της χώρας από το γερμανικό ζυγό και κατέταξε στο πάνθεον των ηρώων τους χιλιάδες ανώνυμους κομμουνιστές και άλλους πατριώτες που στελέχωσαν το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ και την ΕΠΟΝ, τίμησαν χτες το πρωί στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα, την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Γερμανούς κατακτητές, τα μέλη και οι φίλοι της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Η εκδήλωση διοργανώθηκε παρά την προσπάθεια του εκλεγμένου με το ΠΑΣΟΚ νομάρχη Αθήνας να εμποδίσει την πραγματοποίησή της και να μαντρώσει τους Αντιστασιακούς στις φιέστες που διοργανώνει κάθε χρόνο τέτοια μέρα ο Δήμος Αθηναίων, με προσκεκλημένους ακόμα και εκπροσώπους οργανώσεων που συνεργάστηκαν με τους κατακτητές.

Αντιπροσωπείες των Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ από όλη την Αθήνα και τον Πειραιά, πήραν από νωρίς τη θέση τους στο χώρο της εκδήλωσης. «Τιμάμε σήμερα τα 65 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Γερμανούς κατακτητές, τους αγωνιστές που όχι μόνο έσωσαν το λαό από την πείνα αλλά μάτωσαν, βασανίστηκαν, στήθηκαν στον τοίχο για την απελευθέρωση της χώρας και της Αθήνας - σώζοντας και την τιμή της πατρίδας. Ψυχή και νους και αιμοδότης του ΕΑΜ ήταν το ηρωικό ΚΚΕ που έδωσε τα καλύτερα παιδιά του και καθοδήγησε τον τιτάνιο εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του ελληνικού λαού» τόνισε στην ομιλία του ο Ηλ. Ξυδέας, γραμματέας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Ανεξάντλητη η δύναμη του λαού

«Οι ηρωικοί αγώνες της Αθήνας και του Πειραιά, τα αμέτρητα λαϊκά θυσιαστήρια της λευτεριάς στην Καισαριανή, Κοκκινιά, Κούρνοβο, Χαϊδάρι, ηλέκτρισαν την αδάμαστη ψυχή του λαού ολόκληρης της Ελλάδας, γέννησαν και γιγάντωσαν τον ηρωικό ανταρτοπόλεμο του ΕΛΑΣ», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του και πρόσθεσε πως «το θαύμα αυτό είναι η ίδια η ανεξάντλητη δημιουργική δύναμη του λαού, μα πάνω απ' όλα είναι η ορθότητα της πολιτικής και ταχτικής του ΚΚΕ. Χιλιάδες μέλη και στελέχη του ΚΚΕ θυσίασαν τη ζωή τους για τη λευτεριά της πατρίδας». Ο ομιλητής στάθηκε στο μήνυμα της επετείου, για να καταλήξει λέγοντας: «Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος. Τα κάθε λογής αντιδραστικά μέτρα με πρόσχημα την τρομοκρατία εκφράζουν το φόβο των ιμπεριαλιστών μπροστά στο ανερχόμενο κίνημα αντίστασης σε όλον τον κόσμο».

Αναφερόμενος στην επίσημη εκδήλωση - φιέστα της Ακρόπολης, υπογράμμισε πως «άλλα γιορτάζουμε εμείς και άλλα γιορτάζουν αυτοί. Εμείς γιορτάζουμε την απελευθέρωση της Αθήνας και το διώξιμο του κατακτητή. Αυτοί γιορτάζουν τον ερχομό του Γ. Παπανδρέου, του Σκόμπι και του βρετανικού Στρατού στην Ελλάδα, που όπως ήταν προαποφασισμένο σκόρπισαν το θάνατο, τη συμφορά και την καταστροφή στο λαό της Αθήνας και του Πειραιά, νεκρανάστησαν τα χρεοκοπημένα και ανύπαρκτα πια αστικά κόμματα, ξαναφέρανε το βασιλιά και μας οδήγησαν στον εμφύλιο».

Στην εκδήλωση στεφάνι κατέθεσε εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος της ΚΕ και βουλευτής. Στεφάνια κατέθεσαν ακόμα εκπρόσωποι του ΚΣ της ΚΝΕ, η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ, ο Γ. Μωραΐτης εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ο Κώστας Νίτσος, εκ μέρους του Πανελλήνιου Σύνδεσμου Αντιστασιακών Δημοσιογράφων '41-'44 και η Συμπαράταξη για την Αθήνα. Η εκδήλωση έληξε με τους συγκεντρωμένους να ψάλουν τον Εθνικό Υμνο. Μια μέρα πριν, το πρωί της Κυριακής, σε εκδήλωση που διοργάνωσε στο Μνημείο έξω από την Ηλεκτρική, το παράρτημα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Κερατσινίου απότισε φόρο τιμής στους πεσόντες αγωνιστές του ΕΛΑΣ στη Μάχη της Ηλεκτρικής.

Η FIR καταγγέλλει το νομάρχη Αθήνας

Την προσπάθεια του νομάρχη Αθήνας να εμποδίσει τον επετειακό γιορτασμό της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ μπροστά στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, κατήγγειλε με ανακοίνωσή της και η Διεθνής Ομοσπονδία Αντιστασιακών (FIR) - Aντιφασιστική Ενωση, στη Συνεδρίαση του κύριου σώματος στη Βουδαπέστη στις 10 Οκτωβρίου. «Ο σκοπός αυτής της ενέργειας, τονίζεται στην ανακοίνωση - καταδίκη, είναι να πειθαρχήσει η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στις διαταγές του νομάρχη για κοινό γιορτασμό όπου θα συμμετέχουν και οι συνεργάτες των Γερμανών, σε μια προσπάθεια να επιβληθεί ένα πνεύμα "Εθνικής Συμφιλίωσης". Αυτή η ενέργεια, εκτός του ότι είναι ανιστόρητη, αποτελεί και ασέβεια απέναντι σε αυτούς που αγωνίστηκαν και θυσίαζαν τη ζωή τους για να απελευθερώσουν την Αθήνα και την Ελλάδα από τους φασίστες κατακτητές».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ