Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
Βουλευτικές Εκλογές 2009
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Με σημαία το «ρεαλισμό» της σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης

Υποτονική και με ξεκάθαρο το στίγμα της στρατηγικής του, η χτεσινή προεκλογική συγκέντρωση στην Αθήνα

Το στίγμα μιας οπορτουνιστικής δύναμης, που φιλοδοξεί να συμμετέχει από οποιαδήποτε θέση στη διαχείριση του συστήματος, έδωσε η χθεσινοβραδινή υποτονική κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, εγκάλεσε το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ γιατί «αρνούνται να συζητήσουν προγραμματικά». Χαϊδεύοντας τα αυτιά του ΠΑΣΟΚ και σπέρνοντας αυταπάτες για τη στρατηγική του, προέβλεψε ότι θα αναδειχτεί κυβέρνηση και πως την Κυριακή «θα ηττηθεί ένα οικονομικό μοντέλο που θέλει να γιατρέψει τις ανισότητες με περισσότερες ανισότητες».

Οχι τυχαία, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ μόνο για γενικολογία και σιωπή, σε κραυγαλέα αντίθεση με την πραγματικότητα, αφού το ΠΑΣΟΚ έχει σαφώς διευκρινίσει τις προθέσεις του για το Ασφαλιστικό, τα Εργασιακά, την Παιδεία κλπ. Οπως αναμενόταν και για την τόνωση της κομματικής αυτοπεποίθησης ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε «κάποιους» που μάχονται την ενότητα του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ότι θα βρεθούν σε αδιέξοδο, θέλοντας να αποδώσει σε προσωπικές τακτικές τις αντιφάσεις του κόμματός του, που πηγάζουν ακριβώς από τη στρατηγική του και τον κατά βάση σοσιαλδημοκρατικό χαρακτήρα του. Και για να μη μείνει καμιά αμφιβολία για τα παραπάνω, ο πρόεδρος του ΣΥΝ αποσαφήνισε ότι στόχος είναι η αλλαγή του νεοφιλελεύθερου μοντέλου διαχείρισης και η προώθηση ενός προγράμματος «διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων», πάντα στο πλαίσιο του καπιταλισμού.

Αποκαλυπτικός ο Μπίσκι

Αποκαλυπτικός σ' αυτήν την κατεύθυνση ήταν και ο Λόταρ Μπίσκι, πρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και του κόμματος «Η αριστερά» της Γερμανίας, ο οποίος χαιρέτισε στη συγκέντρωση. Διατύπωσε με σαφήνεια την πολιτική πρόταση της «αριστεράς» στην οποία ομνύει και ο ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας την να θέσει «ριζοσπαστικούς» μεν, «ρεαλιστικούς» δε στόχους, όπως οι «δεσμευτικοί κανόνες για τη διεθνή χρηματοπιστωτική αγορά και περισσότερη δημοκρατία στην οικονομία»!

Εξίσου αποκαλυπτικός ήταν και για το ρόλο της «αριστεράς» που οραματίζεται το κόμμα του και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Είπε χαρακτηριστικά: «Κάποιοι άλλοι πάλι λένε: Μα, δεν πρόκειται να έχετε ποτέ την πλειοψηφία για να εφαρμόσετε τις εναλλακτικές σας προτάσεις. Η απάντησή μας είναι: Μια δυνατή αριστερά αλλάζει και τις δυνάμεις μέσα στα άλλα κόμματα και τα αναγκάζει να κάνουν κοινωνική πολιτική γιατί βλέπουν ότι όλο και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού απαιτούν περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη». Αυτός είναι ο διακηρυγμένος ρόλος τους. Να αποτελούν δύναμη συνοδευτική των κομμάτων του κεφαλαίου και με σοσιαλδημοκρατικές προτάσεις να συμβάλλουν, ώστε και το σύστημα να εξωραΐζεται στα μάτια του λαού και τα κόμματα που το υπηρετούν να βγαίνουν λάδι. Αυταπάτες, δηλαδή, αφού η πείρα των τελευταίων 20 χρόνων έδειξε ότι η σοσιαλδημοκρατία εφάρμοσε απαρέγκλιτα όλες τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που απαιτούσε το κεφάλαιο, ενώ είναι πάντα έτοιμη να κάνει το ίδιο, παραπλανώντας για άλλη φιλολαϊκή διαχείριση προκειμένου να χειραγωγεί τους λαούς στην πολιτική του κεφαλαίου. Την ίδια πολιτική εξαπάτησης πιο εξωραϊσμένη προβάλλουν ο Λ. Μπίσκι, το ΚΕΑ και οι ΣΥΝ αυτώ.

Ο Λ. Μπίσκι, αφού κατήγγειλε στα λόγια τους πολέμους που γίνονται στο όνομα της τρομοκρατίας, συντάχθηκε με την αντιδραστική άποψη που λέει ότι η τρομοκρατία υπάρχει και «πρέπει να εξαλείψουμε τα αίτιά της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ