Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Προεκλογικές πομφόλυγες

«

Οργιο προσλήψεων stage» από τον ΟΑΕΔ καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος και καλεί τους εισαγγελείς να επέμβουν. Διαμαρτύρεται για «σκοτεινές» και «υπόγειες» διαδικασίες γιατί, όπως λέει, γίνονται με χρήματα του ΟΑΕΔ και όχι από ευρωπαϊκά προγράμματα. Αλήθεια αυτό είναι το πρόβλημα με τα «stage» και το αίσχος της ανασφάλιστης εργασίας; Το αν δηλαδή αυτή η επαίσχυντη εκμετάλλευση γίνεται με πόρους του ΟΑΕΔ και όχι με χρήματα της ΕΕ; Απλώς ο Γ. Παναγόπουλος αποδεικνύει ότι είναι πλήρως ευθυγραμμισμένος με τη γραμμή ΠΑΣΟΚ. Γιατί, αυτό που πραγματικά πονάει το ΠΑΣΟΚ δεν είναι η μοίρα δεκάδων χιλιάδων ανασφάλιστων και σκληρά εργαζόμενων νέων, αλλά ότι όλα αυτά γίνονται προεκλογικά. Το ομολογεί ο ίδιος ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, όταν στη δήλωσή του με έμφαση τονίζει ότι αυτό γίνεται «μεσούσης της προεκλογικής περιόδου»... Αυτό για το οποίο μάχεται το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του δεν είναι τα δικαιώματα των νέων εργαζομένων, αλλά για το δικό τους «δικαίωμα» στην καρέκλα της εξουσίας.

Και πώς άλλωστε να τους ενδιαφέρει η μοίρα των ανασφάλιστων εργαζομένων όταν είναι το ίδιο το ΠΑΣΟΚ που νομοθέτησε το αίσχος των «stage». Και σε αυτό το αντεργατικό νομοθέτημα είχε την πλήρη στήριξη της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ. Με το πράσινο φως της πλειοψηφίας και παρά τη σθεναρή αντίσταση και έντονη διαφωνία των ταξικών συνδικάτων μέσα και έξω από τη ΓΣΕΕ, το 1998 το ΠΑΣΟΚ, με το νόμο 2639 θέσπισε τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, γνωστά και ως «stage», ενίσχυσε το καθεστώς της μερικής απασχόλησης με τη μορφή της «εκ περιτροπής εργασίας» (δηλαδή τα τριήμερα και τετραήμερα), υπονόμευσε παραπέρα το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας (8ωρο) με τη «διευθέτησή» του ακόμα και σε ετήσια βάση. Με τον ίδιο νόμο, νομιμοποιήθηκαν τα δουλεμπορικά γραφεία εργασίας - «ενοικίασης εργαζομένων» - και με τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης υπονομεύτηκαν πάλι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Ολο αυτό το νομοθετικό οπλοστάσιο έχει μετατρέψει σήμερα την αγορά εργασίας σε πραγματική ζούγκλα. Αυτό πληρώνουν χιλιάδες νέοι εργαζόμενοι και γυναίκες. Αλλά για όλα αυτά δε λέει κουβέντα ο - κατά τ' άλλα λαλίστατος - πρόεδρος της ΓΣΕΕ. Διαμαρτύρεται μόνο για τα προεκλογικά ρουσφέτια της ΝΔ, και ρίχνει τις δικές του προεκλογικές πομφόλυγες. Μόνο που το παρελθόν του ΠΑΣΟΚ αλλά και της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ δε διαγράφεται, όσες μπουρμπουλήθρες και αν εκτοξεύσουν προεκλογικά.


Γ. ΖΑΧ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ