Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «GA FERRIES»
Μάχη για δεδουλευμένα και το δικαίωμα στη δουλειά

Αρχίζουν από σήμερα οι πλειστηριασμοί των πλοίων του Αγούδημου

Δε φτάνει που απειλούνται να μείνουν στο δρόμο τα πληρώματα σε «ΜΑΡΙΝΑ», «ΡΟΔΑΝΘΗ» και «ΝΤΑΛΙΑΝΑ», είναι απλήρωτα εδώ κι ένα 2μηνο

Eurokinissi

Δε φτάνει που απειλούνται να μείνουν στο δρόμο τα πληρώματα σε «ΜΑΡΙΝΑ», «ΡΟΔΑΝΘΗ» και «ΝΤΑΛΙΑΝΑ», είναι απλήρωτα εδώ κι ένα 2μηνο
Στο σφυρί βγαίνουν από σήμερα τα ακτοπλοϊκά πλοία της εταιρείας «GA FERRIES» του εφοπλιστή Αγούδημου, ενώ οι πάνω από 200 ναυτεργάτες των πληρωμάτων που μένουν στο δρόμο, συσπειρωμένοι στα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, δίνουν μάχη με επισχέσεις εργασίας και άλλες ενέργειες για να πάρουν τα δεδουλευμένα τους. Ξεκρέμαστοι βρίσκονται και οι 45 ναυτιλιακοί υπάλληλοι των γραφείων της εταιρείας του εφοπλιστή, ενώ τον εφιάλτη της απομόνωσης καλούνται να αντιμετωπίσουν νησιά του Αιγαίου όπου προσέγγιζαν τα πλοία αυτά, όπως το νησί των Φούρνων, όπου οι κάτοικοι έχουν να «δουν» καράβι δύο βδομάδες!

Σήμερα βγαίνει σε πλειστηριασμό το πλοίο «ΑΝΘΗ ΜΑΡΙΝΑ». Στις 4 του Νοέμβρη θα γίνει πλειστηριασμός για τα πλοία «ΜΑΡΙΝΑ» και «ΡΟΔΑΝΘΗ» και έπεται συνέχεια καθώς σε διαδικασία συντηρητικής και αναγκαστικής κατάσχεσης είναι συνολικά και τα 8 πλοία που αποτελούσαν το στόλο του εφοπλιστή. Οι κατασχέσεις αφορούν οφειλές του εφοπλιστή σε εταιρείες πετρελαιοειδών, τον ΟΛΠ, τράπεζες και ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις.

Ο εφοπλιστής έχει «φάει» και τα δεδουλευμένα των ναυτεργατών. Τα πληρώματα των πλοίων «ΜΑΡΙΝΑ», «ΝΤΑΛΙΑΝΑ» και «ΡΟΔΑΝΘΗ» είναι απλήρωτα εδώ και περίπου δύο μήνες, ενώ λεφτά από δεδουλευμένα μηνών οφείλει και σε ναυτεργάτες των πληρωμάτων των υπόλοιπων πλοίων του. Στο μεταξύ με βάση τις καταγγελίες των δύο ταξικών ναυτεργατικών σωματείων για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων των ναυτεργατών, από προχτές βρίσκεται σε εξέλιξη προανακριτική διαδικασία με εντολή εισαγγελέα. Ταυτόχρονα, ο εφοπλιστής τρομοκρατεί ανοιχτά υπαλλήλους του επειδή καταγγέλλουν τα «έργα» του και αγωνίζονται για το δικαίωμά τους στη δουλειά. Οπως κατήγγειλε στον «Ρ» ο υπάλληλος Παναγιώτης Φυλαχτός, επειδή βγήκε ανοιχτά και μίλησε για την ασύδοτη δράση του εφοπλιστή, τώρα δέχεται τηλεφωνήματα από γνωστά πρωτοπαλίκαρα του Αγούδημου. «Μου είπαν - ανέφερε ο εργαζόμενος - να μην ξαναμιλήσω και απείλησαν τη σωματική ακεραιότητα τη δική μου και της οικογένειάς μου».

Τσέπωσε εκατομμύρια

Ο εφοπλιστής Αγούδημος μόνο τη δρομολογιακή περίοδο 2008-2009, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, έβαλε στα θησαυροφυλάκιά του, από επιδοτήσεις, για να έχει εν πλω τα υπερήλικα και υποσυντήρητα πλοία του, περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ «ζεστό χρήμα». Λεφτά από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή τις τσέπες των φορολογούμενων εργαζομένων. Από το 2003 έως το 2008 οι επιδοτήσεις που τσέπωσε υπολογίζονται στα 30 εκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα από τη δρομολόγηση των τριών πλοίων του και συγκεκριμένα τα «ΜΑΡΙΝΑ», «ΡΟΔΑΝΘΗ» και «ΝΤΑΛΙΑΝΑ», κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, υπολογίζεται, με βάση τα εισιτήρια που «έκοψε», ότι «έβγαλε» 10 με 15 εκατομμύρια ευρώ.

Τα όσα συμβαίνουν με τον εφοπλιστή Αγούδημο είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα της ασύδοτης δράσης που εξασφαλίζει στους εφοπλιστές η πολιτική της «ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων» και της ανταγωνιστικότητας την οποία υπηρετούν απαρέγκλιτα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, με βάση τους κανονισμούς όπως ο 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Από το 2001 που το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση εναρμόνισε τον προαναφερόμενο κανονισμό με την ελληνική νομοθεσία, ψηφίζοντας το νόμο 2932, η κατάσταση στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες πάει από το κακό στο χειρότερο και οι ακτοπλόοι εφοπλιστές «ξεσαλωμένοι» παραβιάζουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Επιβάλλουν στα καράβια συνθήκες γαλέρας, «κουρελιάζουν» χωρίς να λογοδοτούν την υποχρεωτική δεκάμηνη επάνδρωση και λειτουργία των πλοίων. Υποβαθμίζουν τους κανόνες για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και από πάνω για αυτού του είδους τις ...υπηρεσίες επιβραβεύονται με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ