Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
Εκμεταλλεύονται άγρια τους εργαζόμενους

Η εργοδοσία πιέζει πολλούς εργαζόμενους να δεχτούν μείωση του ωραρίου και του μισθού τους

Οι συνθήκες δουλειάς στα ιδιωτικά νοσοκομεία είναι η άλλη όψη της παράδοσης της Υγείας στο κεφάλαιο
Οι συνθήκες δουλειάς στα ιδιωτικά νοσοκομεία είναι η άλλη όψη της παράδοσης της Υγείας στο κεφάλαιο
Σε χώρους όλο και πιο άγριας εκμετάλλευσης των εργαζομένων, όσων απασχολούνται στον κλάδο, αλλά και όσων καταφεύγουν εκεί την ώρα της ανάγκης, έχουν μετατρέψει οι επιχειρηματίες της Υγείας τα ιδιωτικά νοσοκομεία, θεραπευτήρια κλπ. Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι καταγγελίες για πιέσεις που ασκούνται στους εργαζόμενους σε ιδιωτικά νοσοκομεία προκειμένου να δώσουν τη συγκατάθεσή τους στη μείωση του ωραρίου εργασίας και των αποδοχών τους.

Σύμφωνα με καταγγελία του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Εργαστηρίων, Γηροκομείων, Οίκων Ευγηρίας, Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων, τις προηγούμενες μέρες η διοίκηση του «Ιασώ» κάλεσε 10-15 εργαζόμενους και τους ανακοίνωσε ότι θα μειώσει το ωράριο εργασίας τους στις 6 ώρες και ανάλογα θα μειώσει και το μισθό τους. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν να υποκύψουν στις πιέσεις της εργοδοσίας.

Αντίστοιχες πρακτικές χρησιμοποιεί όπως φαίνεται και η εργοδοσία του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών. Δεκάδες εργαζόμενοι καλούνται τις τελευταίες μέρες από τη Διεύθυνση Ανθρωπίνων Πόρων να αντικαταστήσουν τις νόμιμες συμβάσεις εργασίας τους με πιο ...ευέλικτες μορφές συνεργασίας. Η διοίκηση ζητά από τους εργαζόμενους να υπογράψουν συμβάσεις εξάωρης ημερήσιας απασχόλησης αντί του οχταώρου με το οποίο δουλεύουν σήμερα, με ανάλογη μείωση αποδοχών και ασφαλιστικών εισφορών. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, το πρόγραμμα ...«περικοπής κόστους» αφορά 800 εργαζόμενους.

Υπενθυμίζεται ότι η εργοδοσία του Ιατρικού Αθηνών προχώρησε το Μάρτη του 2008 στην απόλυση εγκύου νοσηλεύτριας που αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα υγείας, επιβεβαιώνοντας ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της Υγείας και Πρόνοιας, συνολικά η δράση του κεφαλαίου, δεν μπορεί να συμβαδίζει με την εξυπηρέτηση των αναγκών των εργαζομένων και ασθενών. Η επιχείρηση αναγκάστηκε να επαναπροσλάβει την εργαζόμενη κάτω από την πίεση του συντονισμένου και δυναμικού αγώνα του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, του ΠΑΜΕ και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ