Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο Αρειος Πάγος ανακήρυξε τους συνδυασμούς ... μετά τις εκλογές

Γρηγοριάδης Κώστας

Με την απόφαση αρ. 4/21-9-2009, του Αρείου Πάγου (Α' Πολιτικό Τμήμα), ανακηρύχθηκαν οι συνδυασμοί και οι υποψήφιοι των κομμάτων όλων των εκλογικών περιφερειών της χώρας, καθώς και οι υποψήφιοι βουλευτές Επικρατείας για τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Η παραπάνω απόφαση, στην τελευταία σελίδα της αναφέρει ότι: «Κρίθηκε, αποφασίσθηκε και δημοσιεύθηκε στην Αθήνα στις 21 Οκτωβρίου 2009», δηλαδή... μετά τις εκλογές της 4/10/2009, όπως αυτό βεβαιώνεται από τον Πρόεδρο και την Γραμματέα με την υπογραφή τους.

Γιατί τώρα σχολιάζουμε την παραπάνω αβλεψία του Αρείου Πάγου; Απλά θυμηθήκαμε την αντίστοιχη απόφασή του για την ανακήρυξη των κομμάτων και των υποψηφίων τους για τις ευρωεκλογές της 7/6/2009, με την οποία δεν ανακηρύχθηκε ένας υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, για κάποια εντελώς τυπική παράλειψη στα στοιχεία υποψηφιότητάς του, που θα μπορούσε μάλιστα να συμπληρωθεί με ένα απλό τηλεφώνημα εκ μέρους της γραμματείας του Αρείου Πάγου.

Ωστόσο, το ΚΚΕ δε θυμήθηκε να σχολιάσει τώρα τη συμπεριφορά αυτή του Αρείου Πάγου στην αντιμετώπιση της παραπάνω περίπτωσης, για να εκφράσει τα παράπονά του, αλλά απλά για να επισημάνουμε, για άλλη μια φορά, ότι περιπτώσεις οι οποίες εξόφθαλμα συνιστούν αβλεψία και μπορούν μάλιστα να συμπληρωθούν και μ' ένα απλό τηλεφώνημα δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με την επίκληση της «τυπικής νομιμότητας» ούτε με δύο μέτρα και δύο σταθμά...

Ας διορθώσει λοιπόν τώρα την παραπάνω απόφασή του ο Αρειος Πάγος, χωρίς φόβο και πάθος...

ΣΥΡΙΖΑικο άλλοθι στο ΠΑΣΟΚ

«Η συζήτηση για θέματα προγραμματικά για το μέλλον είναι απαραίτητη. Αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ δεν επιδιώκει την προγραμματική συζήτηση επειδή αισθάνεται εξασφαλισμένο». Αυτό δήλωσε χτες η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α. Φιλίνη στον ρ/σ «ΣΙΤΥ», σκιαγραφώντας την προοπτική σύγκλισης με το ΠΑΣΟΚ που οραματίζεται το κόμμα της. Κι επειδή αυτή η προοπτική δεν είναι άμεσα ορατή, σπεύδουν να διεκδικήσουν άλλο ρόλο, πάντα όμως δορυφορικά του ΠΑΣΟΚ. Οπως το είπε ο άλλος υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δ. Παπαδημούλης (ρ/σ «Κανάλι 1») «κάθε επιπλέον βουλευτής (...) θα βοηθήσει και οι όποιες θετικές - και αόριστες επί του παρόντος - δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ να μην αθετηθούν και θα κρατάει τα "μπόσικα", ελέγχοντας την αυριανή εξουσία έτσι ώστε να μην ξαναδούμε το ίδιο έργο: το ΠΑΣΟΚ όταν είναι αντιπολίτευση να βγάζει φλας αριστερά και μετά τις εκλογές να στρίβει δεξιά».

Το ΠΑΣΟΚ δηλαδή έχει βγάλει «φλας αριστερά», έχει αναλάβει και θετικές δεσμεύσεις, και αυτό θα φροντίζει να του υπενθυμίζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, σαν το «alter ego» του ΠΑΣΟΚ. Για το λόγο αυτό, συμπλήρωσε ο Δ. Παπαδημούλης, «χρειάζεται ισχυρή Αριστερά του σήμερα και όχι η Αριστερά του ΚΚΕ». Ας κρίνουν οι άνθρωποι του μόχθου αν χρειάζονται μια «αριστερά» που να δίνει άλλοθι στο ΠΑΣΟΚ...

«Εκλεκτοί» του επιχειρηματικού κόσμου

Την προσπάθεια που καταβάλλουν ορισμένοι κύκλοι «να φοβηθεί ο επιχειρηματικός κόσμος και να μην ψηφίσει ΠΑΣΟΚ»(!) κατήγγειλε προχτές το πρωί (στον «Αθήνα 9,84») ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης σχολιάζοντας πρωτοσέλιδο τίτλο συντηρητικής εφημερίδας («Εστία») που έκανε λόγο για «επάνοδο του σοσιαλκρατισμού». Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, διαβεβαίωνε το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, επεξηγώντας ταυτόχρονα γιατί η οικονομική ολιγαρχία στρέφεται προς το ΠΑΣΟΚ: «Ολος ο επιχειρηματικός κόσμος δεν ανέχεται μια παράταξη ανίκανη να κυβερνά το τόπο»(!) αποφάνθηκε. Εμείς δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία για την επιλογή που έχει κάνει η πλουτοκρατία υπέρ του ΠΑΣΟΚ σε αυτές τις εκλογές. Αλλά ας σταματήσει η κοροΐδία περί δήθεν άλλου δρόμου ανάπτυξης και «φιλολαΐκών» μέτρων από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Σανίδα σωτηρίας

Σανίδα σωτηρίας στους κεφαλαιοκράτες ρίχνει η κυβέρνηση στην προσπάθειά απορρόφησης των κλυδωνισμών που αφήνουν πίσω τους καπιταλιστική κρίση και ανταγωνιστικότητα του εκμεταλλευτικού συστήματος.

Οι επιπτώσεις με ολοένα και αυξανόμενη ένταση φορτώνονται στα λαϊκά στρώματα, με το κράτος να δηλώνει και πάλι το «παρών», όχι για τους εργαζόμενους και τα συμφέροντά τους αλλά για τις ανάγκες στήριξης του κεφαλαίου. Το «κανόνι» που έσκασε στις ασφαλιστικές εταιρείες του ομίλου «Ασπίς» ενεργοποιεί και πάλι το μηχανισμό παροχής κρατικών εγγυήσεων σε όφελος των εταιρειών στις οποίες θα περάσουν τα υπάρχοντα ασφαλιστικά συμβόλαια ζωής. Είναι φανερό δηλαδή ότι χρήμα υπάρχει και μάλιστα μπόλικο, αλλά για λογαριασμό της πλουτοκρατίας.

Μόνιμα θύματα είναι εργαζόμενοι που με τον καθημερινό μόχθο τους παράγουν ολόκληρο τον πλούτο. Και βέβαια η εφαρμοζόμενη πολιτική - είτε με ΝΔ είτε με ΠΑΣΟΚ - αποδείχνεται το καλύτερο λίπασμα και κράχτης της πραμάτειας των μονοπωλίων του ασφαλιστικού κλάδου. Οι δημοσιονομικές προσαρμογές, οι περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, στην Υγεία - Πρόνοια στέλνουν τους εργαζόμενους στα νύχια της ιδιωτικής «ασφάλισης».

Ψήφος για ώθηση στην πάλη

Η περασμένη Δευτέρα έτυχε να είναι μέρα πανηγυρικής επιβεβαίωσης τού ότι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης είναι καταστροφικός για τους εργαζόμενους. Τη μέρα εκείνη: Πέντε ασφαλιστικές εταιρείες έκλεισαν πετώντας στο δρόμο πάνω από 700 εργαζόμενους. Γνωστοποιήθηκε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία συντηρητικής και αναγκαστικής κατάσχεσης σε βάρος της ναυτιλιακής εταιρείας «GA FERRIES», με τους πάνω από 200 ναυτεργάτες και τους 45 ναυτιλιακούς υπαλλήλους. Η γερμανική πολυεθνική «Thyssen Krupp» ανακοίνωσε την απειλή της - ουσιαστικά - να βάλει «λουκέτο» στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, παίζοντας με το ψωμί πάνω από 1.200 εργαζομένων. Την ίδια στιγμή, στέλεχος της «Ντόιτσε Τέλεκομ» και μέλος του ΔΣ του ΟΤΕ αναφέρθηκε σε νέα συρρίκνωση του προσωπικού κατά 2.000 άτομα, που θα αποφέρουν επιπλέον κέρδη στον Οργανισμό, ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο.

Οι παραπάνω εξελίξεις έρχονται εν μέσω κρίσης και ως παράγωγά της. Δείχνουν ότι η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, πολιτική στήριξης του καπιταλισμού, δε σημαίνει καθόλου σιγουριά για τη δουλειά και το εισόδημα των εργαζομένων. Στέκεται ενάντια στα συμφέροντα και τις ανάγκες τους. Αποδεικνύεται ότι το κλείσιμο επιχειρήσεων δεν το γλιτώνει το «ζεστό» χρήμα που ρέει από τον κρατικό προϋπολογισμό στους επιχειρηματίες (π.χ. GA Ferries), η παράδοση στρατηγικών τομέων της οικονομίας στο μεγάλο κεφάλαιο (π.χ. τηλεπικοινωνίες, ακτοπλοΐα, ναυπηγεία), μέσω της ιδιωτικοποίησης, της απελευθέρωσης των αγορών, δε σημαίνει ότι θα αναπτύσσονται σε όφελος των εργατών, θα δίνουν θέσεις εργασίας. Και ειδικότερα με την «ΑΣΠΙΣ» δείχνει ότι η ιδιωτική ασφάλιση γεμίζει τα ταμεία των εταιρειών χωρίς αντίκρισμα για τους εργαζόμενους.

Την ώρα που εκατοντάδες εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας, οι εξαγορές, συγχωνεύσεις, επενδύσεις που υπηρετούν την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματιών (που ως μεγάλα τρώνε τα μικρά ψάρια) και το μοίρασμα της πίτας της αγοράς συνεχίζονται, καταγράφοντας ότι η «αντιμετώπιση της κρίσης» για την οποία μιλούν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ μόνο σε βάρος των εργαζομένων θα προχωρήσει. Την ίδια στιγμή, μέσα στην προεκλογική περίοδο κι ενώ τα προβλήματα και η επίθεση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι οξύνονται, οι άλλες πολιτικές δυνάμεις αφήνουν άθικτο τον πυρήνα αυτής της επίθεσης. Είτε επικεντρώνοντας την προεκλογική συζήτηση σε θέματα όπως η «ανανέωση των ψηφοδελτίων» κτλ., είτε εμφανίζοντας ως μονόδρομο την ανάπτυξη που υπηρετεί την «ανταγωνιστικότητα». Οταν το ΚΚΕ μιλά για την ανάγκη να αλλάξει ο δρόμος ανάπτυξης, και σ' αυτά τα πλαίσια να δυναμώσει το ενιαίο λαϊκό μέτωπο διεκδίκησης όλων των αναγκών, δέχεται επίθεση και αστικά κόμματα και μέσα προσπαθούν να πείσουν ότι ...είναι στον κόσμο του.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να επικεντρωθούν, όχι μόνο στο δρόμο προς την κάλπη για να πάρουν απόφαση αντίστοιχη των δικών τους συμφερόντων, αλλά μόνιμα, αναπτύσσοντας σταθερή, αγωνιστική δράση για την ικανοποίηση των αναγκών τους. Η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα να οργανωθούν και να δυναμώσουν το εργατικό και λαϊκό κίνημα με περιεχόμενο και προσανατολισμό που έρχεται σε σύγκρουση με την πολιτική που υπηρετεί το κεφάλαιο. Αυτός είναι ο αληθινός δικός τους μονόδρομος. Η μόνη πραγματική και επιβεβλημένη λύση είναι το κάλεσμα πάλης του ΚΚΕ για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, τη λαϊκή εξουσία και οικονομία. Σήμερα, η ψήφος στο Κόμμα αποτελεί πράξη ώθησης και ενίσχυσης αυτής της πάλης.


Χρήστος ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ

Ποιος τη χάρη τους...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ να βλέπεις το ποτήρι ...μισογεμάτο, εκτιμά προφανώς η αισιόδοξη (γιατί άραγε;) κυβέρνηση...

Ετσι, το υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε πανηγυρικά ότι θα υπάρχει αεροπορική σύνδεση με τις άγονες γραμμές έως το Νοέμβρη!

Το ότι αυτό σημαίνει επίσης πως μετά το Νοέμβρη ...δε θα υπάρχει αεροπορική σύνδεση (εκτός κι αν την χρυσοπληρώνουμε) δεν το θεωρούν σοβαρή οπτική του πράγματος.

Αν το συνδυάσουμε αυτό με το ότι αυτή τη στιγμή, νησιά του Αιγαίου, όπως η Ικαρία και οι Φούρνοι, δεν έχουν ούτε θαλάσσιες μεταφορές, μπορούμε να μιλάμε για την ...αποθέωση της περιφερειακής πολιτικής.

Κι όταν απλά για να μετακινηθείς στη χώρα σου, απαιτείται να ευαρεστηθεί η ...ιδιωτική πρωτοβουλία (με το αζημίωτο), φανταστείτε τι χρειάζεται για να μορφωθείς, να έχεις Υγεία ή Κοινωνική Ασφάλιση.

Παντού να πληρώνεις για όλα όσα υποτίθεται ότι σου παρέχονται δωρεάν ακριβώς γιατί είναι δικαίωμά σου.

ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 10 χρόνια αποφάσισαν να κατηγορήσουν 67 άτομα για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου. Θυμάστε, αυτό του 1999...

Δε λέμε ότι είναι λίγοι ως κατηγορούμενοι, σίγουρα όμως είναι πολύ λίγοι για τόσο μεγάλο ... «κόλπο».

Μιλάμε για δισεκατομμύρια ευρώ που πέταξαν από τα χέρια του κοσμάκη κατευθείαν στα ταμεία των περίφημων «διεθνών επενδυτών» που κανείς δεν πρέπει να ξέρει ποιοι είναι.

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι οι πραγματικοί ένοχοι, και κυρίως το σύστημα που δημιουργεί αυτές τις καταστάσεις, έχουν από καιρό αθωωθεί.

Αλλωστε, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ εναλλάχθηκαν στην κυβέρνηση από τότε. Τι θα μπορούσε να περιμένει κανείς;

Και για τους δύο ο χρηματιστηριακός τζόγος συνεχίζει να θεωρείται «αναπτυξιακό εργαλείο»...


Γρηγοριάδης Κώστας

Περί ... αλήθειας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Επιτέλους οι δύο μονομάχοι ομολογούν τις μεταξύ τους διαφορές. Ο ένας (Κ. Καραμανλής) δηλώνει ότι εμείς λέμε προεκλογικά την αλήθεια και τα δύσκολα μέτρα που θα ληφθούν μετά τις εκλογές. Ο άλλος (Γ. Παπανδρέου) απαντά ότι και εμείς λέμε την αλήθεια, αλλά μετά τις εκλογές! Το είπε ευθέως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ (στη συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Καθημερινή»): «Εμείς δεν θα κρύψουμε την αλήθεια, όχι να ρίξουμε ευθύνες σε κανέναν αλλά για να αξιολογήσει ο ελληνικός λαός τα περιθώρια στα οποία θα κινηθούμε». Με απλά λόγια, ο Γ. Παπανδρέου ομολόγησε ότι θα κάνει ό,τι ακριβώς η κυβέρνηση της ΝΔ, θα πει τάχα την «αλήθεια», ακριβώς για να δικαιολογήσει την επερχόμενη άγρια αντιλαϊκή επίθεση. Θέλει δηλαδή να υφαρπάξει τη λαϊκή ψήφο και μετά να πει την αλήθεια. Αντίθετα, σύμφωνα με τον Κ. Καραμανλή, όπως δήλωσε στη συνέντευξή του στη ΝΕΤ, «οι πολίτες έχουν δύο επιλογές. Ο ένας του λέει την αλήθεια προεκλογικά και το τι πρέπει να γίνει, με δύσκολα μέτρα αλλά επιτρέψτε μου να πω όχι ακραία, η άλλη πλευρά τους λέει, δεν χρειάζεται να πάρουμε ούτε δύσκολες αποφάσεις, υπάρχουν εύκολοι τρόποι να αντιμετωπιστούν αυτά». Το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα: Είτε πουν οι δύο μονομάχοι την «αλήθεια» προεκλογικά είτε μετεκλογικά, την ίδια ακριβώς αντιλαϊκή πολιτική και μέτρα πρόκειται να εφαρμόσουν. Αυτή είναι η μόνη αλήθεια που πρέπει να γνωρίζουν τα λαϊκά στρώματα όταν πάνε στις κάλπες και στη βάση αυτή να κάνουν το «κουμάντο» τους. Δηλαδή δαγκωτό ΚΚΕ.

Ταξική απάντηση στον εμπαιγμό

Διαρρήγνυε τα ιμάτιά του ο Β. Μεϊμαράκης ότι η απειλή της γερμανικής πολυεθνικής για κλείσιμο των ναυπηγείων Σκαραμαγκά δεν έχει καμία σχέση με την παραγγελία για τα τέσσερα υποβρύχια που έγινε επί ΠΑΣΟΚ. Επέμεινε, μιλώντας χτες στο ραδιόφωνο του «Σίτι», να «μην το μπερδεύουμε με το θέμα του υποβρυχίου που γέρνει», υπογραμμίζοντας ότι «δεν έχει καμία σχέση, κατά τη γνώμη μου, το θέμα αυτό με το κλείσιμο του ναυπηγείου. Τα ναυπηγεία κάνουν και τρένα αυτή τη στιγμή, κάνουν τα βαγόνια».

Στον αντίποδα κινήθηκε ο υφυπουργός Ναυτιλίας Π. Καμμένος που στον ίδιο ραδιοσταθμό δήλωσε: «Ε, τι να κάνουμε; Θέλετε να πληρώσουμε δισεκατομμύρια ευρώ για υποβρύχια τα οποία δε θα δουλέψουν και θα πνιγούν μέσα τα πληρώματα;», αναρωτήθηκε με οργή, αναπαράγοντας ουσιαστικά το σενάριο που συνδέει την απειλή των Γερμανών με την παραγγελία για τα υποβρύχια.

Σε ρόλο τιμητή προσπαθεί να εμφανιστεί το ΠΑΣΟΚ, «ξεχνώντας» ότι επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ ιδιωτικοποιήθηκαν το ναυπηγεία και υπογράφτηκαν οι παραγγελίες για τα υποβρύχια. «Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι θα έπρεπε να το έχει αντιμετωπίσει η ΝΔ, να έχει διαπραγματευτεί σκληρά. Εάν γέρνουν τα υποβρύχια, να υποχρεώσει τους Γερμανούς να τα διορθώσουν και αν τα έχουν φτιάξει να τα πάρουμε», αποφάνθηκε (στον «Αθήνα 9,84») η Β. Παπανδρέου. Ο εμπαιγμός των εργαζομένων από τους δύο μονομάχους είναι εξοργιστικός. Δεν φτάνει όμως ο θυμός. Μπροστά στις κάλπες ας βγάλουν οι εργαζόμενοι τα αναγκαία συμπεράσματά τους και ας τους τιμωρήσουν όπως τους αξίζει: Ψήφος στο κόμμα της εργατικής τάξης - Αποφασιστικά ΚΚΕ.

Να τον χαίρονται τον λεβέντη

Τι σχέση έχει η Παιδεία με τα οικονομικά του ΚΚΕ; Καμιά, θα απαντούσε αυτονόητα κάθε λογικός άνθρωπος. Για κάποιον Κωνσταντάτο όμως, δημοσιογράφο του «ΑΛΤΕΡ», έχει και παραέχει. `Η, τουλάχιστον, του είπαν ότι βρέξει - χιονίσει πρέπει να έχει σχέση. Για να αναπαραχθεί και στο προχτεσινό ντιμπέιτ το παραμύθι ότι το ΚΚΕ έχει επιχειρήσεις και άρα είναι μια από τα ίδια, δεν είναι έξω από το σύστημα, το οποίο λέει ότι πολεμάει. Ο έρμος ο «δημοσιογράφος» βασανίστηκε πολύ να συνδέσει την Παιδεία (ήταν το αντικείμενο του συγκεκριμένου κύκλου ερωτήσεων στην τηλεμαχία) με την ...«Τυποεκδοτική» και αναφώνησε ρωτώντας χτες την Αλέκα Παπαρήγα: Γιατί ένα κόμμα που έχει επιχειρήσεις, θέλει να απαγορεύσει σε ιδιώτες να κάνουν τις δικές τους επιχειρήσεις στο χώρο της Παιδείας; Το ερώτημά του φυλλορρόησε από την πληρωμένη απάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Παραμένει, όμως, μετέωρη η προσπάθεια της προβοκάτσιας. Από «επαγγελματίες» σαν κι αυτόν που φοβόταν μήπως οι όροι διεξαγωγής του ντιμπέιτ ακυρώσουν το ρόλο τους! Φαίνεται πως ο εν λόγω (δημοσιογράφος, σου λέει...) αυτόν το ρόλο ζήλεψε, όπως άλλοι του σιναφιού του και θέλησε ο άμοιρος να δώσει εξετάσεις για να αποδείξει ότι είναι ικανός να παίζει το «ρόλο» του. Να τον χαίρονται τον λεβέντη τους...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Εμπιστευτείτε το ΚΚΕ

Απέμειναν λιγότερο από δύο βδομάδες για το άνοιγμα της κάλπης. Χρόνος ικανός για το λαό να αναλογιστεί όλες τις παραμέτρους αυτής της κρίσιμης μάχης και να αποφανθεί σε ποια πολιτική δύναμη μπορεί να ακουμπήσει την ελπίδα του, την εμπιστοσύνη του, χωρίς τον κίνδυνο να νιώσει την επαύριον των εκλογών προδομένος, εξαπατημένος. Το ΚΚΕ απευθύνεται πλατιά στην εργατική τάξη, σε ολόκληρο το λαό. Ιδιαίτερα στα εργατικά - λαϊκά στρώματα που ψήφιζαν έως τώρα ΝΔ. Δεν τους ταιριάζει να το επαναλάβουν. Σε όλους εκείνους τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που ελπίζουν στο μη χειρότερα. Πρέπει να σκεφτούν. Η ΝΔ οργάνωσε την απογραφή για να δικαιολογήσει τη λιτότητα. Το ΠΑΣΟΚ λέει ότι θα κάνει καταγραφή για να καταλάβουμε τις αντοχές της οικονομίας.

Το ΚΚΕ διεκδικεί την εμπιστοσύνη τους. Και είναι το μόνο κόμμα που έχει αποδείξει ότι την αξίζει, το μόνο με τέτοια πολιτική πρόταση που αποτελεί εχέγγυο ότι θα την τιμήσει, κάνοντας ό,τι περνά απ' το χέρι του ώστε η δύναμη που θα του δώσει ο λαός, να επιστρέψει σ' αυτόν πολλαπλασιασμένη. Εχουν λόγο να ψηφίσουν ΚΚΕ όλοι εκείνοι που στο παρελθόν είπαν να κάνουν το βήμα και δεν τόλμησαν. Και ας μη συμφωνούν σε όλα με το ΚΚΕ. Τώρα πρέπει. Γιατί δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για αυταπάτες, για αναμονή. Να ψηφίσουν ΚΚΕ, γνωρίζοντας ότι η ορθότητα αυτής τους της επιλογής θα επιβεβαιώνεται συνεχώς μετά τις 4 του Οκτώβρη. Εκείνοι που προβληματίζονται, αναζητούν διέξοδο. Δε θα τη βρουν στη ΝΔ. Η πολιτική της υπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο και τα κέρδη του, όχι το λαό. Δε θα τη βρουν ούτε στο ΠΑΣΟΚ. Δεν αξίζει την εμπιστοσύνη κανενός ανθρώπου του μόχθου, θα την προδώσει όπως τόσες φορές στο παρελθόν. Αν η άρχουσα τάξη δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο ΠΑΣΟΚ, ο λαός πρέπει να άρει απ' αυτό τη δική του. Εκείνοι που ταλαντεύονται ανάμεσα στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ας ξαναδούν τις φιλοευρωενωσιακές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τις αντιδραστικές και επικίνδυνες θέσεις του ΛΑ.Ο.Σ., τις σκόπιμα νεφελώδεις προτάσεις των Οικολόγων - Πράσινων και τη δηλωμένη πρόθεση όλων αυτών να γίνουν «δεκανίκια» του δικομματισμού. Δυνάμεις ανάξιες της λαϊκής εμπιστοσύνης, που άλλα λένε κι άλλα κάνουν, που διεκδικούν τη λαϊκή ψήφο για να την καταθέσουν υπέρ του συστήματος.

Ολοι αυτοί, ιδιαίτερα οι αριστεροί, προοδευτικοί, ριζοσπάστες άνθρωποι, που αγωνίστηκαν σε άλλους καιρούς πλάι πλάι με το ΚΚΕ, και χώρισαν για διάφορους λόγους οι δρόμοι μας. Να συναντηθούν σήμερα ξανά με το ΚΚΕ στην κάλπη και στους αγώνες. Να υψώσουμε ασπίδα προστασίας απέναντι στη θύελλα που έρχεται. Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που έχει σαφή, καθαρή, ασυμφιλίωτη, μαχητική αντίθεση στις επιλογές της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του μεγάλου κεφαλαίου. Ενα τέτοιο έμπειρο και μαχητικό κόμμα είναι σε θέση, και στις σημερινές συνθήκες, στο έδαφος του συστήματος που ζούμε, να συμβάλει στην αναπτέρωση της ελπίδας, στη συνειδητοποίηση από το λαό ότι δεν έχει μόνο δίκιο, αλλά έχει και δύναμη να συμβάλει στο μετριασμό των προβλημάτων, στην απόσπαση ορισμένων κατακτήσεων. Στις 4 του Οκτώβρη δεν απέχουμε. Συμμετέχουμε, ψηφίζουμε ΚΚΕ. Χιλιάδες ψήφοι υπέρ του ΚΚΕ, σημαίνει υπέρ της επιλογής για ένα ενωτικό λαϊκό ριζοσπαστικό ρεύμα.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org