Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ - ΡΩΣΙΑ
Αναθέρμανση της στρατιωτικής συνεργασίας

Στο τέλος της περασμένης βδομάδας πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη στην Κούβα του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, Νικολάι Μακάροφ, με στόχο να ενισχυθούν παραπέρα οι στρατιωτικές σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Αβάνας.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του Ρώσου αξιωματούχου με τον Κουβανό ηγέτη Ραούλ Κάστρο και τον υπουργό Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκες, επιτεύχθηκαν δυο σοβαρές συμφωνίες. Οπως γράφει η εφημερίδα «Ροσίσκαγια γκαζέτα» στις στρατιωτικές σχολές και στα εκπαιδευτικά κέντρα της Ρωσίας θα σπουδάσουν και πάλι Κουβανοί στρατιωτικοί, ενώ Ρώσοι εμπειρογνώμονες της αμυντικής βιομηχανίας θα βοηθήσουν την Κούβα στον εκσυγχρονισμό του πολεμικού της οπλοστασίου.

Σύμφωνα με τη δήλωση του Μακάροφ, «η Σοβιετική Ενωση παρείχε στην Κούβα μεγάλη ποσότητα τεχνικού εξοπλισμού. Το μεγαλύτερο τμήμα αυτού του εξοπλισμού αχρηστεύτηκε, είτε χρειάζεται επισκευή και επιδιόρθωση. Θα καθορίσουμε το ποιες προμήθειες πρέπει να πραγματοποιήσουμε».

Οι νέες συμφωνίες αναμένεται να βοηθήσουν στη σημαντική βελτίωση της εξοπλιστικής κατάστασης του στρατού της Κούβας. Στα ρωσικά ΜΜΕ υπάρχουν επίσης πληροφορίες για τη δημιουργία στην Κούβα κοινών επιχειρήσεων με τη Ρωσία για την κατασκευή πυροβόλων όπλων και πολεμοφοδίων, καθώς και για την επισκευή και το συγχρονισμό των σοβιετικής κατασκευής αεροπορικών πολεμικών μέσων και των αρμάτων μάχης, που έχει σήμερα στη διάθεσή της η Κούβα.

Βεβαίως, αυτή η ρωσική βοήθεια στον εκσυγχρονισμό των οπλικών συστημάτων της Κούβας δε θα είναι χωρίς οικονομικά ανταλλάγματα, όπως ήταν στο παρελθόν η σοβιετική βοήθεια, ωστόσο όπως σημειώνουν ρωσικά ΜΜΕ, αυτή μπορεί να μην κοστίσει ακριβά στην Κούβα, αν αυτή παραχωρήσει στη ρωσική αεροπορία αεροδρόμια, για τις υπερπτήσεις των ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών καθώς και λιμάνια για τα ρωσικά πολεμικά πλοία. Μάλιστα, η επίσκεψη του Μακάροφ στην Κούβα παρουσιάζεται από ρωσικά ΜΜΕ σαν προμήνυμα της στρατιωτικής επιστροφής στην Κούβα.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ