Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
«Εκκαθάριση» μεταναστών

ΚΑΛΕ.---

Με μια ευρεία αστυνομική επιχείρηση, με τη γνωστή βαρβαρότητά της, παρά τις αντιδράσεις μελών οργανώσεων που στηρίζουν τους μετανάστες, οι γαλλικές αρχές προχώρησαν, χτες, στην προαναγγελθείσα, από την περασμένη βδομάδα, εκκαθάριση της τεράστιας παραγκούπολης που φιλοξενούσε μετανάστες χωρίς άδειες παραμονής, κοντά στο βόρειο λιμάνι του Καλέ. Κατά εκτιμήσεις, στην παραγκούπολη ζούσαν υπό αθλιότατες συνθήκες (καθώς δεν υπήρχε φυσικά τρεχούμενο νερό ή τουαλέτες) περίπου 1.000 μετανάστες, προερχόμενοι κατά κύριο λόγο από το Αφγανιστάν, και η αστυνομία συνέλαβε 278, εκ των οποίων οι 132 ήταν ανήλικοι.

Η παραγκούπολη, γνωστή και ως «ζούγκλα», άρχισε να στήνεται, μετά το 2002, όταν διαλύθηκε γειτονικό κέντρο υποδοχής μεταναστών του Ερυθρού Σταυρού, μετά τις βρετανικές καταγγελίες ότι λειτουργεί ως «πόλος έλξης» για μετανάστες που επιδιώκουν τελικά να φτάσουν στο έδαφός της. Κάτι που πολλοί προσπάθησαν και ορισμένοι πέτυχαν, κρυμμένοι σε βαγόνια ή σε φορτηγά που διέσχιζαν τη σήραγγα της Μάγχης.

Ο υπουργός Μετανάστευσης, Ερίκ Μπεσόν, που ήταν παρών, υποστήριξε ότι η παραγκούπολη «είναι κέντρο δουλεμπορίου» και ότι θ' ακολουθηθεί «εξατομικευμένη» προσέγγιση: Οσοι μετανάστες πληρούν τις προϋποθέσεις θα καταθέσουν αίτηση ασύλου, ενώ στους υπολοίπους θα δοθεί οικονομικό βοήθημα για να ξαναρχίσουν τη ζωή τους στη χώρα τους.

Οσοι δεν αποδεχτούν τη δεύτερη λύση, θα απελαθούν προς τις χώρες από τις οποίες εισήλθαν στη Γαλλία, δηλαδή οι περισσότεροι προς την Ελλάδα. Μάλιστα, ο Μπεσόν απαντώντας σε σχετικό δημοσιογραφικό ερώτημα, αρνήθηκε ότι η Γαλλία «μεταθέτει το πρόβλημα» στην Ελλάδα και υποστήριξε ότι οι ελληνικές αρχές και οι Ελληνες κυβερνώντες δεν εξέφρασαν ποτέ την επιθυμία η Γαλλία να «κρατήσει» τους μετανάστες αυτούς. Προανήγγειλε, δε, ότι θ' ακολουθήσουν και άλλες ανάλογες εκκαθαρίσεις σε μικρότερες παραγκουπόλεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ