Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ
Πιέσεις πολυεθνικών για «πράσινες» μπίζνες

Από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
Από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ._

Εκατοντάδες πολυεθνικές εταιρείες έκλεψαν χτες την παράσταση υποκρισίας που δόθηκε στη σύνοδο του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές, στο περιθώριο της 64ης Γενικής Συνέλευσης του οργανισμού στη Ν. Υόρκη.

Η «Ομάδα Επικεφαλής Επιχειρήσεων για τις Κλιματικές Αλλαγές»στις οποίες συμμετέχουν πολυεθνικές όπως η πετρελαϊκή Shell, ασφαλιστικοί κολοσσοί όπως ο γερμανικός όμιλος Allianz, πετροχημικές βιομηχανίες ακόμη και η Διεθνής Ενωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), κάλεσαν τους ηγέτες δεκάδων χωρών να δεσμευτούν άμεσα «για μεγάλες μειώσεις» στις εκπομπές ρύπων αερίων του θερμοκηπίου. Γιατί; Οχι βεβαίως γιατί ανησυχούν για τις αναπτυσσόμενες χώρες που καταστρέφονται κάθε τόσο από «φυσικές» καταστροφές και ακραία «φυσικά» φαινόμενα (πολλά απ' αυτά συνέπεια της άναρχης καπιταλιστικής ανάπτυξης). Αλλά διότι εάν επιτευχθεί μία δεσμευτική διεθνής συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) το Δεκέμβρη στην Κοπεγχάγη, τότε θα μπορούν να ξέρουν εάν θα μπορούν να επενδύσουν με ασφάλεια δισ. δολάρια σε νέα προϊόντα με χαμηλές εκπομπές ρύπων (π.χ. νέα αυτοκίνητα), υπηρεσίες, τεχνολογίες, υποδομές... Γι' αυτό κάλεσαν τους ηγέτες «να παραμερίσουν άμεσα τις διαφωνίες τους και να αντιμετωπίσουν τις κλιματικές αλλαγές με την αίσθηση του επείγοντος».

Κοντολογίς; Οι καπιταλιστές, έγιναν όσον αφορά στα περιβαλλοντικά ζητήματα βασιλικότεροι του βασιλέως επειδή κατάλαβαν ότι η «πράσινη» οικονομία θα κάνει μεγάλο καλό και στις τσέπες τους (όχι απαραίτητα και στις τσέπες των λαών...).

Ωστόσο, δεν είναι σίγουρο ότι οι προτροπές τους θα οδηγήσουν σε μία διεθνή συμφωνία. Εδώ προβάλλει ως βασικός «σκόπελος» η περίπτωση των ΗΠΑ και δη η Γερουσία, που δεν αναμένεται να ολοκληρώσει τη διαδικασία έγκρισης συναφών νομοσχεδίων για τις κλιματικές αλλαγές πριν τις αρχές του 2010...

Υπό το βάρος όλων αυτών, ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν είπε ότι η αποτυχία στην Κοπεγχάγη θα ήταν «ηθικά ασυγχώρητη, κοντόφθαλμη οικονομικά και πολιτικά απερίσκεπτη».

Ο Κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο προκάλεσε θετικές αντιδράσεις στο διεθνή Τύπο ανακοινώνοντας «σημαντική μείωση» στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ως το 2020, ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της πυρηνικής ώστε να παράγεται έτσι το 15% της ηλεκτρενέργειας που έχει ανάγκη η Κίνα και μία μεγάλη εκστρατεία δεντροφύτευσης σημαντικών περιοχών της χώρας (που θα ισοδυναμεί με την έκταση της Νορβηγίας).

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι είναι «αποφασισμένος να δράσει εναντίον των κλιματικών αλλαγών». Πρόσθεσε ότι σκοπεύει στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου στα επίπεδα του 1990 ως το 2020 και ότι θα επιδιώξει κατάργηση της κρατικής επιδότησης σε ορυκτά καύσιμα στην επικείμενη σύνοδο του G20 στο Πίτσμπουργκ.

Ο Βολιβιανός ηγέτης Εβο Μοράλες πρότεινε αντίθετα ένα διεθνές πράσινο δικαστήριο που θα τιμωρεί χώρες, εταιρείες και πολυεθνικές που βλάπτουν το περιβάλλον.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιούκιο Χατογιάμα υποσχέθηκε κατά 25% μείωση των αερίων του θερμοκηπίου ως το 2020, αλλά και τη χορήγηση χρημάτων και τεχνικής βοήθειας σε φτωχές χώρες.

Στο περιθώριο της συνόδου, ο εκπρόσωπος της ΕΕ στις ΗΠΑ, Τζον Μπράτον, κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι κρατά σε ομηρία την παγκόσμια κοινότητα ενόψει της συνόδου στην Κοπεγχάγη εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα ότι το Δεκέμβρη ίσως καταστεί εφικτή «μία γενική συμφωνία στις βασικές αρχές ενός συμβιβασμού για το κλίμα...».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ