Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΑΝΗ ΛΕΣΒΟΥ
Διαμαρτυρία μεταναστών στο κέντρο κράτησης

Ενταση επικρατούσε μέχρι αργά χτες το βράδυ στο κέντρο κράτησης μεταναστών στην Παγανή της Λέσβου. Το μεσημέρι δεκάδες αλλοδαποί, από τους 700 που κρατούνται, έσπασαν τις εσωτερικές πόρτες των εγκαταστάσεων και ξεχύθηκαν στο προαύλιο φωνάζοντας: «Ελευθερία».

Ανάλογη κινητοποίηση είχε πραγματοποιηθεί και τον περασμένο Αύγουστο, όταν κρατούμενοι, μετανάστες και πρόσφυγες, ξεσηκώθηκαν ζητώντας την απελευθέρωσή τους, να τους δοθούν τα απαραίτητα έγγραφα ή πολιτικό άσυλο, αλλά και ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας για το χρονικό διάστημα που κρατούνται στις εγκαταστάσεις του κέντρου. Αυτό που θέλουν είναι να είναι ελεύθεροι, νόμιμοι, με τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα για να έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν προς όποια χώρα της Ευρώπης επιθυμούν.

Σήμερα 700 άτομα κρατούνται σε χώρο όπου μπορούν να χωρέσουν 300 άτομα, κάτω από άθλιες συνθήκες. Ανάμεσά τους βρίσκονται έγκυες γυναίκες και παιδιά.

Ο χώρος είναι ακατάλληλος και επιβαρύνει την υγεία των αλλοδαπών. Οι κρατούμενοι δεν προαυλίζονται, ενώ δεν υπάρχει σύστημα θέρμανσης, ξεχωριστός χώρος εστίασης, αποχωρητήρια και ντους. Τα στρώματα είναι βρώμικα, δε διανέμονται σεντόνια και κουβέρτες, ούτε υλικά προσωπικής υγιεινής σε επαρκείς ποσότητες, ενώ ελλιπής είναι και ο καθαρισμός του κέντρου. Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η ψυχολογική στήριξη είναι ανύπαρκτες. Ακόμα και γι' αυτούς που ασθενούν χρόνια, η παρακολούθηση και η θεραπεία τους δεν είναι δυνατή, αφού οι μετανάστες χωρίς έγγραφα δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org