Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΕΥΒΟΙΑΣ
Ανεπαρκή τα μέτρα

Πάνω από 1.000 κτίρια ο τραγικός απολογισμός της καταστροφής

Eurokinissi

Τραγικός είναι ο απολογισμός των καταστροφών από τις πλημμύρες που έπληξαν την Εύβοια στις 12 και 13 Σεπτέμβρη, που ήρθαν ως αποτέλεσμα τόσο της αντιδασικής πολιτικής που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όσο και της πλήρους ανυπαρξίας αντιπλημμυρικών έργων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις καταγραφές που έκαναν συνεργεία του ΥΠΕΧΩΔΕ στις πλημμυρόπληκτες περιοχές, οκτώ κτίρια έπαθαν ολοσχερή καταστροφή, ενώ άλλα 1.000 έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές.

Στο μεταξύ με κοινή υπουργική απόφαση, που υπέγραψε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, οριοθετήθηκαν οι πληγείσες περιοχές, ενώ χορηγείται η συνήθης ανεπαρκής δωρεάν κρατική αρωγή για τη στεγαστική αποκατάσταση των πλημμυρόπληκτων, ενώ δε χορηγείται ούτε το τριχίλιαρο για τα πρώτα τους έξοδα, ούτε το δεκαχίλιαρο για την αποκατάσταση της οικοσκευής που καταστράφηκε. Ειδικότερα:

  • Ως πληγείσες οριοθετούνται οι περιοχές: Δήμος Ερέτριας, Δήμος Ληλαντίων, Δήμος Αμαρυνθίων, Δήμος Κύμης (Δημοτικά Διαμερίσματα Διρφύων και Οξύλινθου, οικισμός Στομίου), Δήμος Διρφύων (Δ.Δ. Μίστρος, Πουρνού, Θεολόγου, Πίσσωνα, Στροπωνών και Καμπίων), Δήμος Αυλώνα (Δ.Δ. Ορίου), Δήμος Κονιστρών (Δ.Δ. Μονοδρίου) και Δήμος Χαλκιδέων (Οδός Ορέστη Μακρή και περιοχή Λιανής Αμμου).
  • Το ποσό της δωρεάν κρατικής αρωγής για την ανακατασκευή των κατοικιών που έπαθαν καθολική ζημιά ορίστηκε σε 750 ευρώ το τετραγωνικό (και για εμβαδό κατοικίας που καταστράφηκε έως 120 τ.μ.), που θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι για να χτίσει κανείς ένα σπίτι μέτριας κατασκευής στην περιοχή απαιτούνται τουλάχιστον 1.000 ευρώ ανά τ.μ., γεγονός που σημαίνει ότι οι πλημμυρόπληκτοι θα αναγκαστούν να καταφύγουν στο δανεισμό από τις τράπεζες. Για κτίρια με επαγγελματική χρήση το ποσό αυτό προσδιορίζεται σε 350 ευρώ ανά τ.μ.
  • Για τις επισκευές κατοικιών και των επαγγελματικών χώρων που έπαθαν ζημιές, το ποσό της δωρεάν κρατικής αρωγής ανέρχεται σε 60 ευρώ το τετραγωνικό. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι, όπως έχει αποδειχτεί και από τα αντίστοιχα παραδείγματα των πυρόπληκτων της Ηλείας, με τα διάφορα πλαφόν που τίθενται, τελικά τα ποσά που θα δοθούν θα είναι πολύ μικρότερα. Παράλληλα χορηγείται επιπλέον το ποσό των 1.000 ευρώ για ζημιές στον καυστήρα.

Σημειώνεται ότι παρέχεται προθεσμία 1 χρόνου για την υποβολή από τους πλημμυρόπληκτους αίτησης για να ξεκινήσουν τις διαδικασίες της στεγαστικής τους αποκατάστασης.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org