Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Οι σπουδαγμένοι..

Η φωτογραφία της νεαράς υποψηφίας του ΠΑΣΟΚ στη διαφημιστική της ρεκλάμα, που δημοσιεύεται στην τοπική εφημερίδα, αναδεικνύει την εκπληκτική ομορφιά του προσώπου της, αφήνοντας, ταυτοχρόνως, να διαφανεί ότι αναλόγου κάλλους είναι και το υπόλοιπό της σώμα. Προσόν, γαρ, εκλογιμότητος, «ουχί ευκαταφρόνητον, μηδέ αμελητέον» και διόλου τυχαία η επιλογή της από το κόμμα της. Ακρως ελκυστικό και αρκούντως ενδιαφέρον και το προσωπικό εκλογικό σύνθημά της: Εγώ κι εσύ μαζί μπορούμε! Το «εγώ» για να ξεχωρίσει από τους άλλους υποψήφιους του κόμματός της. Το «εσύ», για να δείξει ότι απευθύνεται σε καθένα χωριστά και όχι στην «απρόσωπη μάζα» των οπαδών και στο «ανώνυμο πλήθος» των ψηφοφόρων. Το «μαζί μπορούμε» για να υπενθυμίσει το κεντρικό προεκλογικό σύνθημα του ΠΑΣΟΚ, διαμηνύοντας την πλήρη συμμόρφωσή της με τις γενικές κατευθύνσεις της κομματικής ηγεσίας και του «μεγάλου αρχηγού».

Ποια είναι η περικαλλής δεσποινίς που ζητά την ψήφο του λαού, προσκαλώντας «προσωπικούς συνοδούς» κι αναζητώντας «μαχητικούς συνοδοιπόρους»; Το όνομά της δεν έχει σημασία. Είναι μια από τις υποψήφιες του ΠΑΣΟΚ που επιλέχτηκε σε κάποιο ψηφοδέλτιο επειδή είναι νέα κι όμορφη. Είναι και σπουδαγμένη. Κι αυτό έχει σημασία καθώς, σε τούτες τις εκλογές, φαίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ δεν αρκέστηκε να έχει στα ψηφοδέλτιά του κάποιους «κράχτες ψήφων», αλλά φρόντισε να συμπεριλάβει - ιδιαίτερα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας - πολλούς υποψήφιους βουλευτές που έχουν σπουδάσει σε πανεπιστήμια της Αμερικής και της Ευρώπης, κατά το πλείστον, με ό,τι αυτό σηματοδοτεί και συνεπάγεται για τη «νέα διακυβέρνηση» που ετοιμάζει.

Σπεύδω, ασμένως και προληπτικώς, να υπογραμμίσω ότι δε διαφωνώ ν' ασχολούνται με την πολιτική, να εκλέγονται βουλευτές, να αναλαμβάνουν υπουργεία, να τοποθετούνται σε καίριες θέσεις του κυβερνητικού και γενικότερα του κρατικού μηχανισμού άνθρωποι που έχουν «καλές σπουδές» και δη σε ονομαστά πανεπιστήμια του εξωτερικού. Θέλω, όμως, να σημειώσω ότι το ζήτημα δεν είναι αν ο οιοσδήποτε πολιτικός διαχειριστής είναι σπουδαγμένος, αλλά ποια πολιτική εφαρμόζει και ποια εξουσία υπηρετεί. Και είναι σίγουρο ότι οι σπουδαγμένοι που θα κληθούν να συμμετάσχουν, ή να συμβάλλουν σε μια νέα διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, θα συνεισφέρουν στην υλοποίηση μιας αντιλαϊκής πολιτικής. Το γεγονός, δε, ότι έχουν «καλές σπουδές» τούς καθιστά «περισσότερο ικανούς» κι επομένως, εν προκειμένω, πιο επικίνδυνους για το λαό.

Κύριο και βασικό κριτήριο της λαϊκής ψήφου δεν πρέπει να είναι τα πρόσωπα που απαρτίζουν τα ψηφοδέλτια των κομμάτων, αλλά η θέση του κάθε κόμματος στην ταξική διάταξη της κοινωνίας, η πολιτική που ευαγγελίζεται για το σήμερα, η προοπτική που πρεσβεύει για το αύριο. Τα πρόσωπα έχουν σημασία μόνο αν τα δει κανείς από τη σκοπιά της θέλησης, των δυνατοτήτων και των ικανοτήτων που το καθένα διαθέτει, όχι, όμως, για την εξυπηρέτηση μιας αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά για την ανάδειξη και την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων. Κι απ' αυτή την άποψη, κανένας από τους υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ - όπως και της ΝΔ - είτε «όμορφος» είναι, είτε «άσχημος», είτε «σπουδαγμένος», είτε «αγράμματος», δεν «αξίζει» να επιλεχθεί από το λαϊκό ψηφοφόρο. Στα ψηφοδέλτια αυτών των κομμάτων δε βρίσκονται υπερασπιστές των λαϊκών συμφερόντων, αυτοί είναι στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ