Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
Βουλευτικές Εκλογές 2009
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Με όπλο την πόλωση και τα ψευτοδιλήμματα

Κατασκευάζει «διαφορές» με το ΠΑΣΟΚ και προσπαθεί να τρομοκρατήσει και να εγκλωβίσει τα λαϊκά στρώματα

Η κατασκευή δήθεν «διαφορών» με το ΠΑΣΟΚ στην οικονομική πολιτική, η πλύση εγκεφάλου με ψεύτικα διλήμματα, η τεχνητή πόλωση και η κινδυνολογία θα αποτελέσουν τα όπλα που θα χρησιμοποιήσει κατά κόρο το κυβερνών κόμμα κατά την προεκλογική εκστρατεία, επιδιώκοντας να ανεβάσει τη συσπείρωση της εκλογικής βάσης και να εγκλωβίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Η κυβέρνηση, όπως επιβεβαιώθηκε και από την πρώτη προεκλογική ομιλία του Κ. Καραμανλή χτες σε συγκέντρωση ΟΝΝΕΔιτών στο Αιγάλεω, επιφυλάσσει για τον εαυτό της το ρόλο του «έμπειρου» και «τολμηρού» διαχειριστή της κυρίαρχης πολιτικής, που τάχα μιλάει με τη γλώσσα της αλήθειας, έχει ολοκληρωμένο σχέδιο και πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, αλλά και μέτρα άμεσης εφαρμογής που μπορεί να είναι δυσάρεστα αλλά είναι αναγκαία.

Αντίθετα παρουσιάζει προπαγανδιστικά το ΠΑΣΟΚ ως ανέτοιμο να κυβερνήσει επειδή τάχα δεν έχει κανένα σχέδιο, συγκεκριμένη οικονομική πολιτική ούτε συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις, χρησιμοποιώντας για το σκοπό αυτό τις αντιφατικές δηλώσεις των στελεχών του. Αδυνατώντας να εντοπίσει οποιαδήποτε διαφορά ουσίας της εφαρμοζόμενης πολιτικής με το ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να αναδείξει τις διαφορές στο ύφος και τον τρόπο διαχείρισης του ευρωμονόδρομου.

«H δική μας πλευρά περιγράφει τη δύσκολη πραγματικότητα στους πολίτες. Με δεδομένες τις συνέπειες της διεθνούς κρίσης, ξεκαθαρίζουμε, μακριά από ωραιοποιήσεις και αυταπάτες, ότι έχουμε μπροστά μας δυο δύσκολα χρόνια», τόνισε, επαναλαμβάνοντας το παραμύθι ότι «η πολιτική μας είναι αναγκαία, δεν είναι ευχάριστη». Η κρίσιμη, όπως τη χαρακτήρισε, διαφορά με το ΠΑΣΟΚ είναι η εξής: «Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτείνει μόνο ευχάριστα μέτρα και δίνει υποσχέσεις προς όλους. Στην ουσία δεν έχει οικονομική πολιτική!» αποφάνθηκε, συμπληρώνοντας ότι «η ανευθυνότητα και τα ευχολόγια δεν συνιστούν πολιτική. Αποτελούν δημαγωγία. Και οδηγούν τον τόπο μόνο σε αδιέξοδα».

Δημαγωγία - πρόκληση για τα λαϊκά στρώματα

Το ξεκάθαρο δίλημμα, κατά τον πρωθυπουργό, είναι: «Θα αντιμετωπίσουμε την κρίση με υπεύθυνη πολιτική και συγκεκριμένα μέτρα, ή με ανευθυνότητα και ευχάριστες γενικολογίες;». Παράλληλα, κάλεσε όλα τα κόμματα να πάρουν ξεκάθαρη θέση και να πουν τα πράγματα με το όνομά τους, φροντίζοντας όμως να θέσει τα διλήμματα που είτε υπαγορεύονται από το μονόδρομο της εφαρμοζόμενης πολιτικής είτε αντιστρέφουν πλήρως την πραγματικότητα: «Περιορισμός στις δαπάνες του δημοσίου, ή έκρηξη στο δημόσιο χρέος, που θα γονατίσει τη χώρα; Πάταξη της φοροδιαφυγής, ή διεύρυνση της αδικίας σε βάρος εκείνων που πληρώνουν τους φόρους τους; Ασφαλιστική μεταρρύθμιση ή τα νιάτα χωρίς προοπτική σύνταξης; Δραστικά μέτρα απέναντι στη μη νόμιμη μετανάστευση, ή ανοχή στους σύγχρονους δουλέμπορους;».

Ολοφάνερη ήταν η αδυναμία του Κ. Καραμανλή να αναφέρει κάποιο «θετικό» απολογισμό της πολιτικής που εφάρμοσε τα προηγούμενα χρόνια, τόσο για τα λαϊκά στρώματα που ζουν στις εργατογειτονιές του Λεκανοπεδίου όσο και για τη νεολαία στην οποία απευθυνόταν. Προχώρησε σε μια υποκριτική αυτοκριτική λέγοντας πως δε θα ισχυριστεί ότι δόθηκαν λύσεις σε όλα τα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Αθήνας, αλλά αμέσως μετά δε δίστασε να ισχυριστεί ότι «σίγουρα όμως έγινε σημαντικό έργο που βελτιώνει την ποιότητα ζωής»(!).

Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη (Γ. Σουφλιάς, Ντ. Μπακογιάννη) κάλεσαν χτες το ΠΑΣΟΚ «να παρακολουθήσει το επίπεδο του διαλόγου» που εγκαινίασε ο Κ. Καραμανλής από τη ΔΕΘ και να μιλήσει συγκεκριμένα για τα (αντιλαϊκά) μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Την εκτίμηση ότι αυτές οι εκλογές είναι αβέβαιες εξέφρασε ο Γ. Αλογοσκούφης, επαναφέροντας την πρότασή του για συγκυβέρνηση μεταξύ των δύο μεγάλων στην περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία. «Δεν είμαι από αυτούς που ξορκίζουν το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης. Αλλά είναι πολύ δύσκολο να γίνει στην Ελλάδα. Αν βρεθούν συγκλίσεις και γίνει το θαύμα, θα μπορούσε να υπάρχει για ένα περιορισμένο διάστημα. Δεν είναι μόνιμη λύση η συγκυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά (στο «Κανάλι 1»).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ