Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ζητάει «νωπή εντολή» για νέες αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις

Κομμένες και ραμμένες στα συμφέροντα του κεφαλαίου οι προτεραιότητες που ανέφερε ξανά χτες ο πρωθυπουργός και τις οποίες θα εξειδικεύσει περισσότερο αύριο στη ΔΕΘ

Η ΝΔ έχει στο συρτάρι νέα μέτρα σε βάρος της εργατικής τάξης. Στο χέρι των εργαζομένων είναι να τα καθυστερήσουν και να τα αποτρέψουν με ισχυρό ΚΚΕ
Η ΝΔ έχει στο συρτάρι νέα μέτρα σε βάρος της εργατικής τάξης. Στο χέρι των εργαζομένων είναι να τα καθυστερήσουν και να τα αποτρέψουν με ισχυρό ΚΚΕ
Ψήφο για να εφαρμοστεί, και μάλιστα ανεμπόδιστα, η πολιτική των μεταρρυθμίσεων που φορτώνει τα βάρη της κρίσης στις πλάτες του εργαζόμενου λαού και στηρίζει την κερδοφορία του κεφαλαίου, αξιώνει ο Κ. Καραμανλής, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα ότι αυτή τη φορά η κυβέρνηση δεν πρόκειται «να χάσει χρόνο».

Στο νέο «διάγγελμά» του, μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να του ζητήσει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών στις 4 του Οκτώβρη, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αποφασισμένος να προχωρήσει σε «δύσκολες και τολμηρές αποφάσεις», ενώ προσδιόρισε με σαφήνεια το διακύβευμα των εκλογών και την αποστολή της νέας ισχυρής κυβέρνησης: «Το ζητούμενο είναι μια κυβέρνηση, με νωπή εντολή, που θα τολμήσει να προχωρήσει στις αναγκαίες πολιτικές για να βγει η οικονομία από την κρίση πιο δυνατή», τόνισε.

Ο Κ. Καραμανλής αναμένεται να αναφερθεί πιο συγκεκριμένα στις αντεργατικές «αλλαγές» που προτίθεται να προωθήσει η κυβέρνησή του από την επομένη των εκλογών στην ομιλία που θα κάνει αύριο το βράδυ στη ΔΕΘ. Φρόντισε ωστόσο μιλώντας χτες στο Υπουργικό Συμβούλιο να προϊδεάσει για το «πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων» που θα εξαγγείλει, επιδεικνύοντας ταυτόχρονα τη βούλησή του να συγκρουστεί με το λαϊκό - ταξικό κίνημα που αγωνίζεται για την απόκρουση και ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής.

Με πυξίδα τις ανάγκες του κεφαλαίου

Αναφερόμενος στις «τρεις προτεραιότητες» που θέτει για την κυβέρνησή του, έκανε ένα ακόμα βήμα θέτοντας ξεκάθαρους στόχους: Στη διετία 2010-2011 «είναι ανάγκη να πετύχουμε πλήρη δημοσιονομική εξυγίανση» - πράγμα που σημαίνει άγρια λιτότητα και τσεκούρι στις δαπάνες για Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Ασφάλιση, κ.ο.κ. - και, ταυτόχρονα, στο ίδιο διάστημα να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων. Επιβεβαίωσε μάλιστα ότι στόχος της κυβέρνησής του ήταν να τελειώνει με τις «ριζοσπαστικές διαρθρωτικές αλλαγές» μέχρι το τέλος της (δεύτερης) θητείας της κυβέρνησης, παραθέτοντας μάλιστα τα σημαντικά βήματα που έγιναν στην κατεύθυνση αυτή: Ιδιωτικοποίηση της «Ολυμπιακής», του ΟΣΕ, του ΟΛΠ, την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, τη μεταρρύθμιση στην Παιδεία και άλλα πολλά.

Απαντώντας στην κριτική που ασκείται (σ.σ. από την οικονομική ολιγαρχία, τα συγκροτήματα των ΜΜΕ και το ΠΑΣΟΚ) γιατί δεν έκανε περισσότερα, ο Κ. Καραμανλής επικαλέστηκε τις «έντονες αντιδράσεις από ομάδες συμφερόντων και την αντιπολίτευση» που αντιμετώπισε η κυβέρνηση. «Στο Ασφαλιστικό είχαν παραλύσει την οικονομική ζωή για δύο μήνες. Στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είχαν βάλει λουκέτα σε σχολεία και πανεπιστήμια», οργίστηκε.

Ταυτόχρονα, καταλόγισε στο ΠΑΣΟΚ ότι δεν πρόσφερε την απαιτούμενη πολιτική συναίνεση και υπονόμευσε το κλίμα πολιτικής σταθερότητας για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών επειδή αποφάσισε να προκαλέσει εκλογές με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτή η «ακραία ανεύθυνη στάση», είπε, ήταν ανεύθυνη και απέναντι στην οικονομία. Επιπλέον, επέκρινε το ΠΑΣΟΚ επειδή τάχα προχώρησε τελευταία «σε μια ακατάσχετη πλειοδοσία υποσχέσεων σε όλους και για όλα» (σ.σ.: η αλήθεια είναι ότι το ΠΑΣΟΚ αποφεύγει συστηματικά να αναλάβει την παραμικρή δέσμευση απέναντι στα λαϊκά συμφέροντα), ενώ κατηγόρησε τα συνδικάτα ότι έχουν αρχίσει «έναν έντονο διαγκωνισμό διεκδικήσεων»(!).

Υπογράμμισε ωστόσο τη βούλησή του να συνεχίσει ακόμα πιο αποφασιστικά και ακόμα πιο γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις: «Είναι φανερό πως οι αλλαγές που έχει ανάγκη η οικονομία μας δεν μπορεί να περιμένουν. Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο», τόνισε. Δικαιολογώντας την απόφασή του για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες επανέλαβε ότι «ελήφθη με μοναδικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον», ταυτίζοντας ως συνήθως το ταξικό με το εθνικό.

Επιχείρηση «συσπείρωσης»

Ο Κ. Καραμανλής κάλεσε τους υπουργούς να συνεχίσουν το έργο τους «χωρίς ανάπαυλα» και επιχειρώντας να τονώσει το ηθικό τους εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «εμείς θα είμαστε πάλι στο τιμόνι της χώρας». Επιπλέον, υποσχέθηκε ότι δε θα επιτρέψει να επαναληφθούν «υποθέσεις που πλήγωσαν τους νεοδημοκράτες», αναφορά που ερμηνεύτηκε ως προάγγελος αποκλεισμού από τα γαλάζια ψηφοδέλτια υπουργών που τα ονόματά τους είχαν εμπλακεί σε διάφορα σκάνδαλα.

Την ίδια στιγμή βέβαια το κλίμα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος είναι βαρύ, καθώς αρκετά «γαλάζια» στελέχη και βουλευτές δεν έχουν «συνέλθει» ακόμα από την απόφαση για πρόωρες εκλογές, ενώ εμφανή είναι τα σημάδια ηττοπάθειας. Η Ρηγίλλης ωστόσο εκτιμά ότι τις επόμενες μέρες και μετά την εμφάνιση του Κ. Καραμανλή στη ΔΕΘ το κλίμα θα βελτιωθεί, θα ξεχαστεί η σφοδρή αντίδραση των βουλευτών στις πρόωρες εκλογές και το κόμμα θα μπει σε διάταξη μάχης. Ηδη οι υπουργοί που είχαν διαφωνήσει με τις εκλογές έχουν σπεύσει να δηλώσουν μάχιμοι: «Την ώρα του προβληματισμού είχα άποψη και μάλιστα διαφορετική», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντ. Σαμαράς, σπεύδοντας ωστόσο να συμπληρώσει ότι «τώρα, την ώρα της μάχης, είμαστε όλοι στην πρώτη γραμμή για τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας».

Πλήγμα ωστόσο δέχθηκε χτες η ΝΔ από την απόφαση του Μιχ. Λιάπη να μην πάρει μέρος σε αυτές τις εκλογές, στηλιτεύοντας την απόφαση του Κ. Καραμανλή για πρόωρες εκλογές, που χαρακτηρίζει «ιστορικό λάθος για τη χώρα και ατόπημα για την παράταξη». Σύμφωνα με τον Μ. Λιάπη, το όνομα του οποίου είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο με τη «Ζήμενς», «η Ελλάδα μπαίνει σε περιπέτεια και η ΝΔ σε παρατεταμένη κρίση». Και συμπληρώνει χαρακτηριστικά: «Με τι επιχειρήματα θα ζητήσουμε και πάλι την ψήφο του λαού, όταν χθες εμφανιστήκαμε να ομολογούμε ότι αποτύχαμε τα χρόνια που κυβερνάμε;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ