Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης 2009
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ
Επίδειξη συναίνεσης και υποκρισίας

Να στηρίξουν μια ... άλλη διαχείριση της πολιτικής που αυξάνει τα προβλήματά τους καλεί τους εργαζόμενους η συμβιβασμένη πλειοψηφία

Ενα σύγχρονο πιο ισχυρό καπιταλισμό με σοσιαλδημοκρατική εκδοχή, πρότεινε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ως τη λύση για τη διέξοδο από την κρίση, στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που έδωσε χτες η Συνομοσπονδία ενόψει των εγκαινίων της ΔΕΘ από τη Θεσσαλονίκη.

Μιλώντας για αγώνες που θα στοχεύουν στην ανατροπή των πολιτικών που εφαρμόστηκαν και όχι απλά στην εναλλαγή των κυβερνήσεων, ο Γιάννης Παναγόπουλος έδειξε καθαρά πως απέναντι στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο ανάπτυξης αντιτείνει τη σοσιαλδημοκρατία. Εστρεψε τους εργαζόμενους στο ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας ότι «θα αγωνιζόμαστε για την υιοθέτηση ενός νέου πρότυπου οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης που έχει το στίγμα της πράσινης ανάπτυξης».

Παρουσιάζοντας το «ανατρεπτικό» μείγμα της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης που προτείνει, μίλησε για γενναία αναδιανομή του πλούτου, επιπέδου 1981 και αντιμετώπιση της τεχνολογικής υστέρησης της παραγωγικής βάσης της χώρας. «Μόνο αν τονωθούν τα εισοδήματα θα ενισχυθεί η ζήτηση, η κατανάλωση, θα μπορέσει να αναθερμανθεί η οικονομία και να ακολουθήσει η πιθανή ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας. Αλλιώς θα έχουμε μια χρόνια υστέρηση που όταν η παγκόσμια οικονομία θα βγαίνει από την κρίση εμάς θα μας βρίσκει να υστερούμε και να μην μπορούμε να καταλάβουμε μια ασφαλή θέση στο νέο παγκόσμιο καταμερισμό της εργασίας που θα δημιουργηθεί». Αυτός είναι λοιπόν ο καημός τους. Να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις στο πλαίσιο της ανταγωνιστικότητας. Δεν νοιάζονται για την πραγματική ενίσχυση των εισοδημάτων των εργατικών οικογενειών ώστε να μπορούν να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες τους. Το απέδειξε άλλωστε η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ υπογράφοντας ΣΣΕ του 1 ευρώ αύξηση.

Περιγράφοντας το παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης που οραματίζονται η ΠΑΣΚΕ και οι όμοιοί της, ο Γ. Παναγόπουλος, αφού είπε ότι η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα με βαριά βιομηχανία, προέτρεψε σε ανάπτυξη μέσα από την εξαγωγή πολιτισμού και παιδείας, την αξιοποίηση του τουρισμού και των υπηρεσιών, αλλά και της βιομηχανίας και της βιοτεχνίας, μέσα από μια νέα τεχνολογική βάση.

Ο ΓΓ της ΓΣΕΕ Γιώργος Τσαλικάκης, σχολίασε τη στάση Παναγόπουλου, αναφέροντας πως η ΔΑΚΕ δεν πολιτεύεται ανάλογα με το ποιος είναι στην κυβέρνηση.

Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου ως εκπρόσωπος της Αυτόνομης Παρέμβασης (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) σημείωσε ότι σ' αυτή τη συγκυρία τα συνδικάτα πρέπει να απαιτήσουν από τα κόμματα να αναλάβουν σαφείς και κατηγορηματικές δεσμεύσεις για τα προβλήματα των εργαζομένων, και παρουσίασε το πλαίσιο πάνω στο οποίο πρέπει να τοποθετηθούν. Ανάμεσα στα άλλα περιλαμβάνεται η κατάργηση των νόμων για τη μερική απασχόληση και η ανάκτηση από το κράτος των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας. Στρατηγικές επιλογές της ΕΕ που στήριξε και ο ΣΥΝ και υλοποιούν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στη χώρα μας. Η αναξιοπιστία του ΣΥΝ/ ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτεται και από άλλο σκέλος του πλαισίου που παρουσιάστηκε και αφορά στο σταμάτημα των χαριστικών ρυθμίσεων προς τους εργοδότες. Ολοι θυμούνται πως μόλις πριν λίγους μήνες τα στελέχη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ πρωτοστάτησαν στην προσπάθεια να σύρουν τους εργαζόμενους της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας να διεκδικήσουν χρηματοδότηση για το Λαναρά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ