Τετάρτη 29 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ» - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Εβαλαν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα...

Μία απ' τις σκοτεινές όψεις των διαπλεκόμενων συμφερόντων ανάμεσα σε κάθε λογής επαΐοντες- επιδημιολόγους και πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες ήρθε χτες απ' τη Βρετανία στο φως της δημοσιότητας. Ο καθηγητής σερ Ρόι Αντερσον απ' το «Ιμπίριαλ Κόλετζ», που συμμετέχει στην Επιστημονική Συμβουλευτική Ομάδα Εκτάκτων Καταστάσεων (SAGE) της βρετανικής κυβέρνησης, είναι παράλληλα και στο μισθολόγιο της «Glaxosmithkline». Της φαρμακοβιομηχανίας που φτιάχνει ανάμεσα σ' άλλα το αντιγριπικό φάρμακο «Ρελέντζα», που ετοιμάζει αντιγριπικά εμβόλια κατά του ιού Η1Ν1 της «νέας γρίπης» και έχει δει τα κέρδη του τελευταίου τριμήνου να εκτοξεύονται στα 2,1 δισ. στερλίνες! Παρόμοια υπερκέρδη παρουσιάζουν και άλλες φαρμακοβιομηχανίες που επωφελούνται τα μέγιστα όχι τόσο απ' την έξαρση της νόσου όσο απ' τη διεθνή επιχείρηση πανικού και παραπληροφόρησης...

Η παράλληλη συμμετοχή του Αντερσον στα μισθολόγια της «GlaxoSmithKline» και στη συμβουλευτική ομάδα που έχει αναλάβει, για λογαριασμό της βρετανικής κυβέρνησης, την κατάρτιση του σχεδίου δράσης κατά της «νέας γρίπης» προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και απαιτήσεις για παραίτησή του για ευνόητους λόγους δεοντολογίας.

Παράλληλα, στη Βρετανία η επιστημονική και τεχνική επιτροπή της Βουλής των Λόρδων απαίτησε περισσότερη διαφάνεια και πληροφόρηση σχετικά με το πώς και εάν μπορούν να αντεπεξέλθουν οι υγειονομικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες της χώρας σε αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών υγείας σε περίπτωση περαιτέρω αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων της γρίπης. Αφορμή έδωσε η πρόσφατη μεταφορά Βρετανίδας εγκύου σε ειδική μονάδα εντατικής θεραπείας στη Σουηδία επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμη ανάλογη νοσηλευτική μονάδα στη Βρετανία... Πληροφορίες από βρετανικά ΜΜΕ αναφέρουν πως το βρετανικό σύστημα Υγείας έχει υπογράψει ήδη συμβάσεις με δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία στο εξωτερικό για την «εξυπηρέτηση» ανάλογων καταστάσεων...

Επίσης χτες δεν πέρασε απαρατήρητη η επιβεβαίωση της περίπτωσης μετάδοσης της «νέας γρίπης» στην Ταϊλάνδη από 24χρονη έγκυο στο έμβρυο που κυοφορούσε και που γεννήθηκε το Σάββατο δύο μήνες νωρίτερα. Οι γιατροί αγνοούν τη διαδικασία μετάδοσης της νόσου απ' τη μητέρα στο έμβρυο, το οποίο νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση σε νοσοκομείο της Μπανγκόνγκ ενώ η μητέρα σε κρίσιμη κατάσταση.

Παράλληλα, στις ΗΠΑ εκτιμήθηκε ως υψηλό το 6% ποσοστό θνησιμότητας των εγκύων γυναικών στη χώρα που αρρώστησαν απ' τη «νέα γρίπη» και γι' αυτό προτείνεται να συμπεριληφθούν οι έγκυες στις ομάδες υψηλού κινδύνου που θα εμβολιαστούν απ' το φθινόπωρο κατά προτεραιότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ