Νομοσχέδιο κατέθεσε η κυβέρνηση για την «αποζημίωση των θυμάτων βίας»
Στο γνωστό επικίνδυνο πλαίσιο της τρομο-λαγνείας και της τρομοϋστερίας που κυριαρχεί στην ΕΕ κινείται το νομοσχέδιο για «την αποζημίωση των θυμάτων εγκλημάτων βίας από πρόθεση» που παρουσίασε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας και με το οποίο ενσωματώνεται στο εσωτερικό δίκαιο σχετική ευρωενωσιακή οδηγία.
Κατά τον υπουργό με την οδηγία αυτή θεσπίστηκε ένα σύστημα συνεργασίας μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ για την διευκόλυνση της αποζημίωσης των θυμάτων εγκληματικών πράξεων από πρόθεση σε υποθέσεις με διασυνοριακό χαρακτήρα από το κράτος - μέλος στο έδαφος του οποίου έχει τελεστεί το αδίκημα. Η αποζημίωση προβλέπεται στην περίπτωση που ο δράστης δεν διαθέτει τους απαιτούμενους πόρους για την αποζημίωση του θύματος, όταν δεν μπορεί να εξακριβωθεί η ταυτότητα του δράστη και όταν ο δράστης δεν μπορεί να διωχθεί ποινικά.
Παρεμβαίνοντας στην συζήτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Β. Νικολαΐδου, τόνισε ότι ενώ φαίνεται πως το νομοσχέδιο θέλει να επιλύσει κάποια ζητήματα υπέρ των θυμάτων σοβαρών εγκλημάτων βίας, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Το θέμα, είπε, είναι το τι θα περιλαμβάνεται στα λεγόμενα εγκλήματα βίας αφού η έννοια της βίας είναι αρκετά ευρεία και χωράει πάρα πολλά και μάλιστα τα τελευταία χρόνια, κυρίως μέσα από τα κείμενα της ΕΕ, φαίνεται ότι γίνεται μια προσπάθεια να διαμορφωθεί μια ειδική ποινικοποίηση της βίας σε μια προσπάθεια να ομαδοποιηθούν διάφορα είδη βίας. Η βουλευτής τόνισε χαρακτηριστικά: «Μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι δεν υπάρχει σήμερα στη χώρα μας κρατική βία; Εμείς λέμε ότι υπάρχει. Δεν υπάρχει εργοδοτική βία απέναντι στους εργαζόμενους; Οταν ένας εργοδότης απολύει, αυτό δεν είναι βία; Δεν είναι βία οι διώξεις απέναντι σε βουλευτές όπως οι πρόσφατες απαράδεκτες αποφάσεις με τις οποίες διώκονται βουλευτές επειδή πήγαν σε μια κινητοποίηση για να συμπαρασταθούν στους εργαζόμενους;».
Από ό,τι φαίνεται, συνέχισε, είναι έξω από τη λογική του νομοσχεδίου η αποζημίωση των εργατών και είπε ότι για παράδειγμα πήγαν κάποιοι συνδικαλιστές να ενημερώσουν πριν δέκα μέρες στο Γέρακα μια αγγλική εταιρεία και εκεί όχι απλώς δεν τους άκουσαν αλλά τους αντιμετώπισαν με ξυλοδαρμούς και τραμπουκισμούς. Αυτό πώς αποζημιώνεται, αναρωτήθηκε και εκτίμησε ότι αυτοί που θα ωφεληθούν από το νομοσχέδιο θα είναι οι διάφοροι βιομήχανοι και εφοπλιστές που θα ζητούν από το δημόσιο να τους καταβάλλει τα λύτρα για τις απαγωγές ενώ το δημόσιο θα αναγκάζεται να αποζημιώνει και τις τράπεζες για ληστείες ή για τις απαγωγές εφόσον δεν βρεθούν οι δράστες.