Τετάρτη 29 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΕΔΡΟΛΟΓΙΑ - ΕΚΛΟΓΟΛΟΓΙΑ
Τροφοδοτούν τον κουρνιαχτό κυβέρνηση - ΠΑΣΟΚ
  • Δίχως να ανακόψει τους ρυθμούς της νέας σφοδρής αντιλαϊκής επίθεσης που ξεκίνησε μετά τις ευρωεκλογές το Μέγαρο Μαξίμου υλοποιεί ταυτόχρονα σχέδιο για πρόωρες εκλογές ακόμα και το Σεπτέμβρη
  • «Δυνατά» στο παιχνίδι του αποπροσανατολισμού το ΠΑΣΟΚ

Στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας κρατούν κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ την ψευδο-κόντρα τους γύρω από την προεδρολογία - εκλογολογία, φροντίζοντας να συντηρούν τον αποπροσανατολιστικό κουρνιαχτό με συνεχείς εκατέρωθεν φραστικές επιθέσεις.

Στη σκιά αυτού του δικομματικού καυγά αφενός συνεχίζουν να στηρίζουν από κοινού την αντιδραστική πολιτική των διαρθρωτικών αλλαγών με αιχμή το «σάρωμα» των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων και αφετέρου προετοιμάζονται για πρόωρες εκλογές ακόμα και το Σεπτέμβρη.

Παρά τις περί του αντιθέτου φραστικές διαβεβαιώσεις η κυβέρνηση εργάζεται εντατικά για το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, όπως μαρτυρούν μια σειρά από μέτρα και κινήσεις τις τελευταίες μέρες. Δίχως να ανακόψει στο ελάχιστο τους ρυθμούς της νέας σφοδρής επίθεσης που ξεκίνησε την επομένη των ευρωεκλογών, ωστόσο την ίδια ώρα προσπαθεί με «ψίχουλα» και άλλα ψηφοθηρικά μέτρα να συγκρατήσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και να ανακόψει την καθοδική πορεία της.

Το κυβερνητικό επιτελείο θα επιθυμούσε να «τελειώνει» με τις εκλογές το φθινόπωρο, επειδή συμμερίζεται τις ανησυχίες των επιχειρηματιών για τις αρνητικές επιπτώσεις από «μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο», αλλά και γιατί εκτιμά ότι η φθορά διαρκώς θα μεγαλώνει ιδιαίτερα μετά την κατάθεση του «δεύτερου πακέτου» στις 24 του Οκτώβρη στην ΕΕ, που θα περιλαμβάνει «διαρθρωτικά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα», δηλαδή νέα ολομέτωπη επίθεση κατά των λαϊκών δικαιωμάτων.

Σε κάθε περίπτωση είναι φανερό ότι από το Μέγαρο Μαξίμου έχει αρχίσει να «ξετυλίγεται» το σχέδιο για πρόωρες εκλογές ακόμα και το Σεπτέμβρη. Πέρα από το πρόγραμμα των προεκλογικών επισκέψεων του Κ. Καραμανλή σε επιλεγμένες δημόσιες υπηρεσίες και υπουργεία με στόχο την «ανάδειξη του κυβερνητικού έργου», την ίδια στιγμή εξαγγέλλονται μια σειρά από μέτρα με το βλέμμα στις κάλπες. Ενδεικτικά, μόλις τα τελευταία εικοσιτετράωρα η κυβέρνηση προχώρησε στην εξαγγελία προγράμματος για την «ενεργειακή αναβάθμιση» των κατοικιών, με το οποίο θα επιδοτήσει τις επισκευές στα παλιά σπίτια μέχρι 120.000 ευρώ, πυκνώνει τις παραδόσεις κατοικιών του ΟΕΚ στους δικαιούχους, εντατικοποιεί τις ρουσφετολογικές προσλήψεις και το εμπόριο ελπίδων, κ.ο.κ.

Βέβαια, επίσημα η κυβέρνηση αρνείται ότι σχεδιάζει εκλογές το Σεπτέμβρη και «για του λόγου το αληθές» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε χτες στις δηλώσεις που είχε κάνει στις Βρυξέλλες μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής ο Κ. Καραμανλής. Το μόνο όμως που είχε πει τότε ο πρωθυπουργός ήταν ότι δεν έχει πρόθεση να πάει σε εκλογές, αποφεύγοντας βέβαια να δεσμευτεί για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

Παράλληλα, ο Ε. Αντώναρος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι «συντηρεί για τους δικούς του μικροκομματικούς λόγους την εκλογολογία», ενώ συνέχισε το ασφυκτικό «μαρκάρισμα» χρεώνοντας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «το επικίνδυνο και απολύτως καταδικαστέο παιχνίδι που κάνει με τους θεσμούς» χρησιμοποιώντας την προεδρική εκλογή για να «εκβιάσει» πρόωρες εκλογές. «Το Σύνταγμα δεν εφαρμόζεται κατ' επιλογήν ή κατά το γούστο της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Αντίθετος σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο εμφανίστηκε ο Λ. Ζαγορίτης, ο οποίος, μιλώντας στη ΝΕΤ, υπογράμμισε επανειλημμένα ότι «η μακρά παρατεταμένη προεκλογική περίοδος στην οποία σύρουν τη χώρα κάνει ζημιά και στην οικονομία και σε όλα τα επίπεδα». Ταυτόχρονα ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ υπερασπίστηκε την επιτάχυνση των ρυθμών της επίθεσης σε βάρος των μεταναστών και των «κοινωνικών», όπως τα χαρακτήρισε, ζητημάτων αναφέροντας το παράδειγμα των ΒΑΕ: «Ξέρουμε ότι παίρνουμε κόστος πολιτικό (...) και είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε ανεξάρτητα από το πολιτικό κόστος».

ΠΑΣΟΚ: Δυνατά στο παιχνίδι

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ παίζει δυνατά στο παιχνίδι της προεδρολογίας - εκλογολογίας, υπενθυμίζοντας ότι ο Γ. Παπανδρέου έχει ζητήσει εκλογές για το Σεπτέμβρη και αναλαμβάνοντας την «ευθύνη» και το «ρίσκο» για τη διεξαγωγή εκλογών με αφορμή την προεδρική εκλογή το Μάρτη. «Οσο πιο γρήγορα, τόσο πιο καλά για τους Ελληνες πολίτες» ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το Σεπτέμβρη, καταλογίζοντας ωστόσο στην κυβέρνηση την ευθύνη για την εκλογολογία. Απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο αφού υπενθύμισε τις περιπτώσεις ευτελισμού των θεσμών από την κυβέρνηση (κλείσιμο Βουλής, κ.ο.κ.) κατέληξε: «Εχουν ξεφύγει τελείως, δυστυχώς, τόσο στην πρακτική τους όσο και στον τρόπο με τον οποίο εκφράζονται»...

Την άποψη ότι «αν η κυβέρνηση είχε θεσμική ευαισθησία θα έπρεπε να έχει κάνει εκλογές εδώ και πολύ καιρό» εξέφρασε ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης (στο «Κανάλι 1»), επικαλούμενος το επιχείρημα ότι «όταν έχουμε ταμειακό ζήτημα πια στη χώρα και ταμειακό πρόβλημα, σημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να οδηγήσει τον τόπο σε εκλογές και να πάρει αποφάσεις ο κυρίαρχος λαός».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ