Τετάρτη 10 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ - ΠΑΡΙΣΙ.-- Ενώ συνεχίζεται η συλλογή σορών από τον Ατλαντικό, τα ειδικά συνεργεία που βρίσκονται στην περιοχή ανέσυραν και ένα μεγάλο κομμάτι της ουράς του μοιραίου «Airbus» της πτήσης 447, που αναμένεται να ρίξει κάποιο φως στα αίτια της τραγωδίας καθώς στην ουρά είναι τοποθετημένα πολλά όργανα πλοήγησης. Ταυτόχρονα, οξύνεται η αντιπαράθεση στους κόλπους της «Air France», με ένα από τα συνδικάτα των πιλότων ν' αρνείται να πετάξει «Airbus» αν δεν αλλάξουν πρώτα οι 2 από τους 3 εξωτερικούς αισθητήρες ταχύτητας, που, με βάση τα στοιχεία, έπαθαν βλάβη στη μοιραία πτήση. Ενα έτερο συνδικάτο διαβεβαιώνει ότι σε όποιο «Airbus» πετά, έχουν αλλαχθεί οι συγκεκριμένοι αισθητήρες.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές κατέθεσε ο όμιλος λιανικής «Arcandor», μετά την άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης να του χορηγήσει οικονομική ενίσχυση. Η αίτηση αφορά στα μεγάλα καταστήματα «Karstadt», την «Primondo» και «Quelle».

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Στις ΗΠΑ μεταφέρθηκε για πρώτη φορά κρατούμενος από κολαστήριο του Γκουαντάναμο. Πρόκειται για τον Αχμέτ Γκαϊλάνι, τανζανικής καταγωγής, ο οποίος θα οδηγηθεί ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου για τις βομβιστικές επιθέσεις του 1998 στις αμερικανικές πρεσβείες στην Κένυα και την Τανζανία. Παράλληλα, η κυβέρνηση Ομπάμα έχει ξεκινήσει συνομιλίες με την κυβέρνηση του Παλάουι ώστε να δεχθεί τους Ουιγούρους κρατούμενους, μετά την άρνηση του Καναδά, της Γερμανίας και άλλων χωρών να τους δεχθούν.

ΒΟΣΤΟΝΗ.-- Απέρριψε το Συνδικάτο των εργαζομένων στην εφημερίδα «Boston Globe» τη νέα πρόταση συμφωνίας που κατέθεσε η εργοδοσία, η «New York Times», συμφωνία που περιλαμβάνει δραστικές περικοπές των αποδοχών των εργαζομένων στο όνομα της «κρίσης».

ΒΙΕΝΝΗ.-- Ο Γιουκίγια Αμάνο αναδεικνύεται ως ο πιθανότερος νέος επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) αφού πήρε χτες τις περισσότερες ψήφους του 35μελούς διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού με έδρα τη Βιέννη έναντι συνυποψηφίων του από τη Νότια Αφρική, τη Σλοβενία, το Βέλγιο.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Οι χώρες με τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες διεθνώς είναι τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αναφέρει έκθεση του ιδρύματος στρατιωτικών εξοπλιστικών αναλύσεων SIPRI με έδρα τη Στοκχόλμη, σημειώνοντας ότι ΗΠΑ, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Ρωσία ξόδεψαν το 2008 το 60% των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών που ανήλθαν διεθνώς σε τουλάχιστον 1,5 τρισ. δολάρια.

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ.-- Μία κοινή στρατηγική εμβολιασμού για τη νέα γρίπη Α (Η1Ν1), η οποία συνίσταται κυρίως στην επιλογή των ομάδων προτεραιότητας του ευρωπαϊκού πληθυσμού, υποστήριξε χτες η Ευρωενωσιακή επίτροπος Υγείας, Αντρούλα Βασιλείου. Παράλληλα, σε Αίγυπτο και Λίβανο αναφέρθηκαν χτες από τέσσερα νέα κρούσματα της «νέας γρίπης».

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ.-- Σημαντική μείωση στον αριθμό νέων φορέων του AIDS έως 14 ετών παρατηρήθηκε πέρσι για πρώτη φορά μετά από χρόνια στη Ν. Αφρική. Από το 5,6% που ήταν το 2002 οι νέοι φορείς μειώθηκαν στο 2,5% πέρσι, κύρια εξαιτίας της χρήσης προφυλακτικών απ' τους Νοτιοαφρικανούς έφηβους και τη χορήγηση φαρμάκων κατά του AIDS στις νεαρές μητέρες ώστε να μη μεταδίδουν στα βρέφη τον ιό.

ΡΩΜΗ.-- Στο σύνολο των 61 περιφερειακών συμβουλίων, ο λεγόμενος κεντροδεξιός συνασπισμός του Σίλβιο Μπερλουσκόνι εξέλεξε από τον πρώτο γύρο των τοπικών εκλογών, που διεξήχθησαν συγχρόνως με τις ευρωεκλογές, 26 προέδρους των περιφερειών, ενώ το λεγόμενο κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα σε 14 περιφέρειες. Για τις υπόλοιπες 22 περιφέρειες, το αποτέλεσμα θα κριθεί στο δεύτερο γύρο, σε δύο εβδομάδες.

ΜΟΣΧΑ.-- Με «κοινά» και «ενιαία» τελωνειακά σύνορα επιθυμούν να προσχωρήσουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου η Ρωσία, η Λευκορωσία και το Καζακστάν, δήλωσε χτες από τη Μόσχα ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με τον ίδιο, η «τριμερής» τελωνειακή ένωση αναμένεται να λειτουργήσει από την Πρωτοχρονιά, ενώ από την 1η Ιουλίου 2011 η τελωνειακή επικράτεια Ρωσίας, Λευκορωσίας, Καζακστάν θα είναι «ενιαία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ