Σάββατο 30 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--Ο Μάικλ Τσόκος, επικεφαλής του Ινστιτούτου Ιατρικής και Εγκληματολογίας του νοσοκομείου Charit στο Βερολίνο, ισχυρίστηκε ότι ανακάλυψε στο υπόγειο του νοσοκομείου που εργάζεται, το πτώμα μιας γυναίκας, το οποίο παρουσιάζει «εκπληκτικές ομοιότητες» με εκείνο της Γερμανίδας κομμουνίστριας επαναστάτριας Ρόζας Λούξεμπουργκ. Οπως αναφέρεται σε πληροφορίες ειδησιογραφικών πρακτορείων, το πτώμα δεν είχε κεφάλι, πόδια και χέρια και βρισκόταν μέσα σε ένα ξύλινο φέρετρο και φαινόταν να έχει μείνει μέσα σε νερό αρκετό καιρό, ενώ, με βάση τις έρευνες του Τσόκος, ανήκε σε μια γυναίκα ηλικίας 40 έως 50 ετών, η οποία υπέφερε από οστεοαρθρίτιδα και τα πόδια της είχαν διαφορετικό μήκος. Από αυτό εικάζει ότι μπορεί να ανήκει στην Ρ. Λούξεμπουργκ που δολοφονήθηκε από παραστρατιωτικές ομάδες κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης εξέγερσης των Σπαρτακιστών, το Γενάρη του 1919, με εντολή των Σοσιαλδημοκρατών. Και αυτό γιατί, με βάση κάποιους ιστορικούς, το πτώμα που είχε βρεθεί εκείνη την εποχή εικάζουν ότι δεν ανήκε στην Ρόζα, παρότι έγινε κηδεία και ταφή στο νεκροταφείο στο Βερολίνο, όπου βρίσκεται το μνημείο της μαζί με τον επίσης δολοφονημένο κομμουνιστή Κάρλ Λίμπκνεχτ.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Δύο ακόμη Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επαφές με τη συριακή ηγεσία, στο πλαίσιο της «τακτικής προσέγγισης» που επιχειρεί ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος προς την περιοχή της «ευρείας Μέσης Ανατολής». Ο Σύρος Πρόεδρος, Μπάσαρ αλ Ασαντ, συναντήθηκε με τους Δημοκρατικούς Τιμ Βαλτζ, μέλος του Κογκρέσου, και Εντουαρντ Κάουφμαν, γερουσιαστή, με τους οποίους συζήτησε τρόπους «βελτίωσης των διμερών σχέσεων».

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 10 τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας σε σταθμό λεωφορείου στη σιιτική πόλη Κχάλις, βορείως της ιρακινής πρωτεύουσας, ενώ ένας ακόμη Αμερικανός στρατιώτης σκοτωνόταν από επίθεση με χειροβομβίδα, στο βόρειο Ιράκ, ανεβάζοντας σε 21 τους Αμερικανούς στρατιώτες που έχουν σκοτωθεί μέσα στο Μάη, καθιστώντας το συγκεκριμένο μήνα τον αιματηρότερο από το Σεπτέμβρη του 2008.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Ο σουδανικός στρατός ανακοίνωσε χτες ότι ανακατέλαβε την πόλη Κορνόι στο Νταρφούρ του δυτικού Σουδάν έπειτα από συγκρούσεις με αντάρτες του «Κινήματος Δικαιοσύνης και Ισότητας» (JEM), στις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 60 άτομα.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Οι σουηδικές αρχές ανακοίνωσαν χτες ότι τουλάχιστον 20 νεαροί με σουηδικά διαβατήρια έφυγαν χτες από τη Στοκχόλμη με προορισμό τη Σομαλία για να πολεμήσουν στο πλευρό των ισλαμιστών της ακραίας οργάνωσης «Αλ Σαμπάαμπ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ