Σάββατο 30 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Συγκρούσεις και κατηγορίες...

ΤΙΦΛΙΔΑ.--

Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν το βράδυ της Πέμπτης στη γεωργιανή πρωτεύουσα, την Τιφλίδα , ανάμεσα στην αστυνομία και σε διαδηλωτές, που συνεχίζουν τις αντικυβερνητικές τους διαμαρτυρίες με αίτημα την παραίτηση του Προέδρου, Μιχαήλ Σαακασβίλι. Η αστυνομία υποστήριξε πως 5 αστυνομικοί τραυματίστηκαν, ενώ τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι συνολικά 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Επιπλέον, ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, απέρριψε την Πέμπτη τις κατηγορίες της Γεωργίας ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, άσκησε πιέσεις στον ΓΓ του Οργανισμού Μπαν Κι Μουν σχετικά με την έκθεσή του για την κατάσταση που επικρατεί στον Καύκασο, προειδοποιώντας πως θα ασκήσει βέτο στο έγγραφο. Ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ επίσης απέρριψε αυτούς τους ισχυρισμούς.

«Οχι» στα ΝΑΤΟικά γυμνάσια στη Γεωργία

Η Οργάνωση Στρατιωτικών ενάντια στον Πόλεμο της Τσεχίας, με διακήρυξή της, καταδικάζει έντονα τα ΝΑΤΟικά στρατιωτικά γυμνάσια που διεξάγονται αυτές τις μέρες στη Γεωργία σημειώνοντας πως πρόκειται για σοβαρή πρόκληση ενάντια στη Ρωσία που μπορεί να οδηγήσει στην επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και κρατών - μελών της Συμμαχίας με τη Ρωσία.

Η συγκεκριμένη διακήρυξη - που θα επιδοθεί στους ευρωβουλευτές, στα ΜΜΕ, σε φιλειρηνικές οργανώσεις μέσα και έξω από την Τσεχία - υπογραμμίζει πως μετά από παρόμοιες ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2008 στη Γεωργία υπήρξε η επέμβαση του γεωργιανού στρατού στη Νότια Οσετία που οδήγησε σε ένοπλη διένεξη ανάμεσα στη Γεωργία και τη Ρωσία, καθώς η τελευταία έσπευσε να βοηθήσει τη Ν. Οσετία να αντιμετωπίσει την επίθεση της Γεωργίας. Το ΝΑΤΟ πήρε τη θέση του επιτιθέμενου, στάση που παραμένει ίδια μέχρι αυτή τη στιγμή.

Η Οργάνωση σημειώνει πως, παρά την αποσταθεροποιητική κατάσταση στη Γεωργία, οι ΗΠΑ και ορισμένα κράτη - μέλη της Συμμαχίας επιμένουν στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορα με τη Ρωσία, επιδιώκοντας την ένταξη και της Γεωργίας και την εγκατάσταση στρατιωτικής βάσης και παρουσίας αμερικανικών στρατιωτών στο έδαφός της. Καταλήγοντας, τονίζουν πως τα γυμνάσια αυτά και οι συνεχιζόμενες προκλήσεις δε συμβάλλουν σε καμία περίπτωση στη βελτίωση της κατάστασης και οδηγούν σε αποσταθεροποίηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μέρος ευρύτερου σχεδίου προώθησης των γεωπολιτικών και οικονομικών συμφερόντων(2009-08-09 00:00:00.0)
Το «φιλέτο», οι διενέξεις και τα συμφέροντα...(2008-12-07 00:00:00.0)
Ρωσικός «πάγος» στις σχέσεις με το ΝΑΤΟ(2008-08-22 00:00:00.0)
Απέτυχαν οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις(2008-08-14 00:00:00.0)
Νέος γύρος έντασης(2004-06-03 00:00:00.0)
Ράμσφελντ προς Ρωσία: Αποχωρήστε(2003-12-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ