Σάββατο 30 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
«Εφυγε» από τη ζωή ο Ολεγκ Σένιν

Συλλυπητήριο μήνυμα του ΚΚΕ

Μετά από μακροχρόνια ασθένεια έφυγε την Πέμπτη από τη ζωή στα 72 χρόνια του ο Ολεγκ Σένιν, Πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ενωσης (ΚΚΣΕ).

Ο Ο. Σένιν γεννήθηκε στην περιοχή του Στάλινγκραντ το 1937 και ήταν μηχανικός και το 1964 διευθυντής μεγάλης κατασκευαστικής επιχείρησης.

Από το 1967 εκλεγμένος σε διάφορα κομματικά όργανα, ενώ την περίοδο 1980-1985 ήταν σοβιετικός σύμβουλος της Επαναστατικής λαϊκής κυβέρνησης του Αφγανιστάν.

Στη συνέχεια επέστρεψε στην ΕΣΣΔ και αναδείχτηκε σε μια σειρά κομματικά όργανα έως το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΣΕ, το 1990.

Ως μέλος του ΠΓ στήριξε την Κρατική Επιτροπή Εκτακτης Ανάγκης (ΚΕΕΑ), τον Αύγουστο του 1991, στέλνοντας σχετικό τηλεγράφημα στις οργανώσεις περιοχής του ΚΚΣΕ, θεωρώντας πως η ΚΕΕΑ ήταν μια ύστατη προσπάθεια να διασωθεί η ΕΣΣΔ.

Για την ενέργειά του αυτή, δικάστηκε και φυλακίστηκε, μετά την πλήρη επικράτηση της αντεπανάστασης. Απελευθερώθηκε το 1994.

Τέθηκε επικεφαλής της προσπάθειας συντονισμού των ΚΚ της πρώην ΕΣΣΔ και εκλέχτηκε Πρόεδρος της «Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ» (ΕΚΚ-ΚΚΣΕ), που ένωνε στις γραμμές της όλα τα ΚΚ που δρούσαν στο έδαφος της πρώην ΕΣΣΔ.

Το 2001 επήλθε διάσπαση στις γραμμές της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ. Το 2004 το κομμάτι των δυνάμεων της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ, στο οποίο επικεφαλής παρέμεινε ο Ο. Σένιν, αποφάσισε τη μετονομασία της οργάνωσης σε ΚΚΣΕ.

Το 2008 υπογράφτηκε συμφωνία ανάμεσα στο ΚΚΣΕ και στο Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ) για την ενοποίηση των δύο αυτών πολιτικών σχηματισμών.

Η ΚΕ του ΚΚΕ έστειλε το εξής συλλυπητήριο μήνυμα στο ΚΚΣΕ: «Αγαπητοί σύντροφοι,

Η ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει τη θλίψη της για το θάνατο του σ. Ολεγκ Σένιν, που σ' όλη τη διάρκεια της ζωής του και παρά τις διώξεις που αντιμετώπισε μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, παρέμεινε πιστός στα κομμουνιστικά ιδανικά, αγωνίστηκε για το δίκαιο και τα συμφέροντα των εργαζομένων των λαών της πρώην ΕΣΣΔ. Παρακαλούμε να μεταφέρετε τα συλλυπητήριά μας στους συγγενείς και συντρόφους του».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ