Σάββατο 30 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Εκρήξεις και επιθέσεις ενόπλων πυροδοτούν ένταση

Από την περίεργη επίθεση στο τέμενος
Από την περίεργη επίθεση στο τέμενος
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Μία επίθεση ενόπλων κατά εκλογικού κέντρου του Προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ήρθε, αργά χθες το απόγευμα, να οξύνει περαιτέρω την τεταμένη ατμόσφαιρα στο Ζαχεντάν, όπου χτες γινόταν η κηδεία των θυμάτων της πολύνεκρης βομβιστικής επίθεσης που σημειώθηκε την Πέμπτη σε κεντρικό τέμενος. Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 80 τραυματίστηκαν όταν εξερράγη βόμβα την ώρα της απογευματινής προσευχής, και μάλιστα σε ημέρα θρησκευτικής σιιτικής γιορτής, στο τέμενος Αμίρ αλ Μοχίνι.

Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωνε χτες, ότι συνελήφθησαν τρία άτομα που φέρονται να εμπλέκονται στην επίθεση. Ο Σάντεκ Μαχσούλι υποστήριξε ότι πίσω από την επίθεση κρύβονται οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, που επιδιώκουν, ενόψει και των προεδρικών εκλογών της 12ης Ιουνίου, να αναζωπυρώσουν τις σεχταριστικές εντάσεις στην επαρχία Σιστάν Μπαλουχιστάν, της οποίας πρωτεύουσα είναι το Ζαχεντάν.

Ενα περίπου 24ωρο μετά την έκρηξη, τρεις ένοπλοι μοτοσικλετιστές εισέβαλαν σε εκλογικό κέντρο του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και τραυμάτισαν τρεις υποστηρικτές του που προσπάθησαν να τους αποτρέψουν από το να καταστρέψουν το κέντρο. Ιρανός τοπικός αξιωματούχος τόνιζε ότι αστυνομικοί τους καταδίωξαν και τους συνέλλαβαν.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη επαρχία βρίσκεται στα σύνορα του Ιράν με το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Κατά διαστήματα, σημειώνονται επιθέσεις που οι ιρανικές αρχές αποδίδουν κυρίως στη σουνιτική οργάνωση «Στρατιώτες του Θεού», με τελευταίο περιστατικό την σφοδρή ανταλλαγή πυρών με Φρουρούς της Επανάστασης, το Φεβρουάριο του 2007, που στοίχισε τη ζωή σε 13 μέλη του ιρανικού επίλεκτου σώματος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ