Κυριακή 26 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Εκλογική αναμέτρηση και υπαρκτές αντιθέσεις

Προηγείται στις δημοσκοπήσεις ο σημερινός Πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα

Από την ολοκλήρωση της προεκλογικής εκστρατείας του Προέδρου του Εκουαδόρ και εκ νέου υποψηφίου
Από την ολοκλήρωση της προεκλογικής εκστρατείας του Προέδρου του Εκουαδόρ και εκ νέου υποψηφίου
Οι πολίτες του Εκουαδόρ επιστρέφουν σήμερα, εκ νέου, στις κάλπες για να εκλέξουν, πρόωρα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα 124 μέλη της Εθνοσυνέλευσης, καθώς και δημάρχους και άλλες τοπικές αρχές. Για πρώτη φορά μπορούν να προσέλθουν στις κάλπες άτομα από δεκαέξι χρόνων και πάνω, αστυνομικοί, στρατιώτες και κρατούμενοι, οι οποίοι δεν έχουν, ακόμα, καταδικαστεί, οπότε ο αριθμός των ατόμων με δικαίωμα ψήφου ανέρχεται στο νούμερο-ρεκόρ των 10,5 εκατομμυρίων. Ο Πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα που αυτοαποκαλείται «αριστερός χριστιανός», είναι οικονομολόγος που σπούδασε στο Βέλγιο και στις ΗΠΑ (ήταν υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Αλφρέντο Παλάσιο, που παραιτήθηκε διαφωνώντας με την πολιτική προσέγγισης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) ενώ δηλώνει οπαδός της σοσιαλδημοκρατικής θεωρίας που πλασάρεται στην Λατινική Αμερική του λεγόμενου «Σοσιαλισμού του 21ου αιώνα». Είχε κερδίσει στις 26 του Νοέμβρη του 2006 το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με ποσοστό 56,67%, αφήνοντας πίσω του τον δεξιό υποψήφιο πολυεκατομμυριούχο Αλβαρο Νομπόα με 43,33%.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο Κορέα, υποψήφιος του κόμματος «Συμμαχία Χώρα» (Alianza Pais) εμφανίζεται ως το φαβορί για την Προεδρία της χώρας, με περίπου 50%, γεγονός που, εφόσον επαληθευτεί, θα του επιτρέψει να κυβερνήσει μέχρι το 2013, ενώ του παρέχει τη δυνατότητα να ξαναθέσει υποψηφιότητα για άλλη μία θητεία, σύμφωνα με το νέο Σύνταγμα που εγκρίθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη. Το νέο Σύνταγμα καθορίζει ότι ο Πρόεδρος εκλέγεται με απόλυτη πλειοψηφία, 50% συν ένα. Δε θα απαιτείται δεύτερος γύρος, εφόσον ο υποψήφιος που θα λάβει την πρώτη θέση, πετύχει το 40% των έγκυρων ψήφων και μία διαφορά μεγαλύτερη του 10% από το δεύτερο.

Εκτός από το Ραφαέλ Κορέα, τη θέση του Προέδρου της χώρας διεκδικούν ο πρώην Πρόεδρος (2003-2005) Λούσιο Γκουτιέρες, του κόμματος Πατριωτική Κοινωνία (PSP) που, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, φέρεται να έχει το 12-17% των προτιμήσεων του εκλογικού σώματος, ο πολυεκατομμυριούχος Αλβαρο Νομπόα, υποψήφιος του Κόμματος Θεσμικής Ανανέωσης Εθνική Δράση (PRIAN) με 10-15%, ενώ ακολουθούν η Μάρτα Ρολντός, του Ηθικού Δικτύου και Δημοκρατία (RED) και ο πρώην βουλευτής Ντιέγκο Ντελγάδο του Κινήματος Ολοκλήρωσης και Κοινωνικού Μετασχηματισμού (MITS). Στις σημερινές εκλογές η συμμαχία κομμάτων που είχε προηγούμενα στηρίξει τον Πρόεδρο Κορέα δεν κατέρχεται ενιαία καθώς κάποια κόμματα κατεβάζουν δικούς υποψηφίους για την Εθνοσυνέλευση. Μία τέτοια περίπτωση είναι τα κινήματα των ιθαγενών που εξήγγειλαν ότι δεν στηρίζουν κανέναν υποψήφιο και χαρακτήρισαν τον Πρόεδρο Κορέα «προδότη» καθώς ενέκρινε νόμο για τα μεταλλεία που αυτά απέρριψαν. Να πούμε ότι από τότε που ο Πρόεδρος Κορέα ξεκίνησε την προεδρική του θητεία του, το Γενάρη του 2007, οι προτάσεις του που περιλαμβάνουν την σύγκληση μιας Εθνοσυνέλευσης, στη συνέχεια την εκλογή των μελών της Εθνοσυνέλευσης και αργότερα την έγκριση του νέου Συντάγματος που συνέταξε η Εθνοσυνέλευση, κέρδισαν κατά κόρον στις κάλπες.

Οι προεκλογικές εξαγγελίες

Ενώ ο Πρόεδρος Κορέα εξήγγειλε την εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεών του, εφόσον επανεκλεγεί, οι δύο υποψήφιοι που τον ακολουθούν, με μεγάλη απόσταση στην προτίμηση ψήφου, ανακοίνωναν πως θα αποσύρουν τα μέτρα του Κορέα, ενώ θα προχωρήσουν σε μία νέα συνταγματική μεταρρύθμιση για να αλλάξουν τις επικυρωμένες τροποποιήσεις στο δημοψήφισμα του περασμένου Σεπτέμβρη. Ο Κορέα εξήγγειλε ότι θα συνεχίσει τις πέντε «επαναστάσεις» του, όπου περιλαμβάνει τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις, τις μεταρρυθμίσεις στον κοινωνικό τομέα, στην ηθική, στην οικονομία και στην λατινοαμερικάνικη συνεργασία. Δεσμεύτηκε να προωθήσει ένα νόμο που θα αποτρέπει την ιδιωτικοποίηση και που θα παρέχει «ικανότητα διαχείρησης» στις δημόσιες επιχειρήσεις. Τόνισε ακόμα ότι με το οικονομικό του πρόγραμμα προτίθεται να «ξεπεράσει οριστικά το νεοφιλελευθερισμό και να φτιάξει ένα οικονομικό σύστημα για τον άνθρωπο. Αυτό σημαίνει η αποδοχή ότι υπάρχει ένας μεγάλος τομέας που λέγεται λαϊκή οικονομία,(...) που ποτέ δεν πάρθηκε υπόψη στις δημόσιες πολιτικές» (στην ουσία πρόκειται για σοσιαλδημοκρατικής μορφής διαχείριση του καπιταλισμού). Στον τομέα της «ηθικής επανάστασης» επέμεινε στη συνέχιση του αγώνα κατά της διαφθοράς και υπέρ της διαφάνειας στη δημόσια διαχείριση. Υπογράμμισε επίσης τη συμμετοχή του Εκουαδόρ στην λατινοαμερικάνικη συνεργασία την οποία χαρακτήρισε «λατινοαμερικάνικη επανάσταση». Στις προεκλογικές ομιλίες του έδωσε έμφαση στην ανάγκη προώθησης των επενδύσεων στον κοινωνικό τομέα, στην Υγεία, στην Παιδεία και στην εξασφάλιση αξιοπρεπών κατοικιών για τους πολίτες της χώρας. Ταυτόχρονα, ως τον Νοέμβρη του 2009 πρόκειται να απομακρυνθεί και η αμερικάνικη βάση της Μάντα (η λήξη της δεκαετούς σύμβασης με τις ΗΠΑ είναι τον Αύγουστο) μια βάση που αποτελεί εφαλτήριο για τις επιχειρήσεις του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στην ευρύτερη περιοχή.

Αναφερόμενος στους συνυποψηφίους του σημείωσε ότι ο πρώην Πρόεδρος Λούσιο Γκουτιέρες, στη διάρκεια της θητείας 2003-2005 έκανε ελάχιστα έως τίποτε για το λαό. Ενώ για τον πολυεκατομμυριούχο Αλβαρο Νομπόα είπε ότι πρώτα θα πρέπει να πληρώσει το χρέος άνω των 200 εκατ. δολαρίων των εταιρειών του από φόρους.

Από την πλευρά του, ο Λούσιο Γκουτιέρες είπε ότι θα επανασυνάψει διπλωματικές σχέσεις με την Κολομβία, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση Κορέα ότι διατηρεί σχέσεις με τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) και το εμπόριο ναρκωτικών. Επίσης, υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει να φτάσει σε Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με τις ΗΠΑ, κατηγορώντας τον Πρόεδρο Κορέα ότι «καβγαδίζει με τους κυριότερους εταίρους μας». Ο προεδρικός υποψήφιος του PRIAN, Αλβαρο Νομπόα, επικέντρωσε την εκστρατεία του στην υπεράσπιση της ιδιωτικής ιδιοκτησίας, στη μείωση του φόρου εισοδήματος και σε ένα σχέδιο αύξησης του κατώτατου μισθού στα 1.000 δολάρια μηνιαίως.

Η κρίση πλήττει τη χώρα

Η παγκόσμια καπιταλιστική οικονομική κρίση έχει πλήξει σκληρά το Εκουαδόρ, μία χώρα ιδιαίτερα προσανατολισμένη στις εξαγωγές. Ετσι, παράλληλα με την πτώση της πετρελαϊκής παραγωγής, λόγω της μείωσης των τιμών, έχουν πέσει κατακόρυφα και οι εξαγωγές σε αλιεύματα και λουλούδια, πηγές ικανοποιητικών εσόδων μέχρι πριν λίγο καιρό, δημιουργώντας μια τεράστια «τρύπα» στον κρατικό προϋπολογισμό, γεγονός που δημιουργεί φόβους στους δημόσιους υπαλλήλους για τη μισθοδοσία τους. Ακόμα, η ανεργία που τον περασμένο χρόνο είχε μειωθεί ως το 6%, εκτινάχτηκε το πρώτο τρίμηνο του 2009 στο 8,6%, με συνέπεια η κυβέρνηση Κορέα να προωθεί ένα σχέδιο δημιουργίας θέσεων εργασίας με την παροχή δανείων. Ωστόσο, για να μην υποχρεωθεί να δεχτεί χρήματα από το επίσημα μισητό Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η εκουαδοριανή κυβέρνηση ζήτησε, επιτυχώς, χρήματα από την Δια-αμερικανική Αναπτυξιακή Τράπεζα (BID), που πρόσφατα γιόρτασε τα 50 χρόνια της ύπαρξής της και στενής συνεργασίας με το ΔΝΤ.

Τα δάνεια αυτά έρχονται να επιβαρύνουν το χρέος της χώρας και αν συμπεριληφθεί και το τελευταίο χρέος των 100 εκατομμυρίων δολαρίων στο τρέχων έτος, συνολικά ήδη χρωστάει 500 εκατομμύρια δολάρια στην BID. Ενώ, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Ντιέγκο Μπόρχα, αναμένεται μία επιβεβαίωση του Λατινοαμερικάνικου Αποθεματικού Ταμείου (FLAR) για περαιτέρω 482 εκατομμύρια δολάρια. Ταυτόχρονα, η κινέζικη τράπεζα Ανάπτυξης προτίθεται να εισέλθει στο Εκουαδόρ με 1 δισ. δολάρια. Σημαντική επίσης αδυναμία είναι ότι υπάρχει στην χώρα εκτεταμένη η λεγόμενη «άτυπη οικονόμια», δηλαδή η παραοικονομία στο εμπόριο κυρίως και σε υπηρεσίες. Σε αυτό το σκηνικό πραγματοποιείται η νέα εκλογική μάχη και ο λαός θα αντιμετωπίσει και νέες δυσκολίες. Το ΚΚ Εκουαδόρ που έχει στηρίξει κριτικά την κυβέρνηση Κορέα, και αυτή φορά καλεί σε στήριξη, λέγοντας ότι η συνέχιση στην κυβερνητική εξουσία μπορεί να συμβάλλει αξιοποιώντας κάποια θετικά βήματα (που όμως όπως τονίζουν οι κομμουνιστές δεν έχουν θίξει ουσιαστικά τα καπιταλιστικά θεμέλια) για παραπέρα και πιο βαθιές αλλαγές με την ενεργή λαϊκή συμμετοχή.


Γ. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ