Κυριακή 26 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΜΕ ΒΑΣΗ ΝΟΜΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Κύμα εμπορευματοποίησης στις παραλίες της χώρας

Το δικαίωμα της εργατικής τάξης για ξεκούραση, για διακοπές, για αναψυχή είναι επιτακτική ανάγκη. Αυτή η ανάγκη για όλο και περισσότερους εργαζόμενους δεν μπορεί να ικανοποιηθεί. Τείνει να γίνει πολυτέλεια, γιατί η εργατική τάξη αδυνατεί να την καλύψει. Αυτό οφείλεται στη μεγάλη επίθεση που δέχεται στο εισόδημά της, με μισθούς άθλιους, πανάκριβα εισιτήρια για να ταξιδέψει σε στεριά και θάλασσα, με την ακρίβεια συνεχώς να μεγαλώνει. Αλλά και στην εργοδοσία που σε πολλές επιχειρήσεις το καταργεί στην πράξη. Είναι γνωστό ότι οι εργαζόμενοι - με ευθύνη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - δεν μπορούν να απολαύσουν τις παραλίες, τα δάση, την ομορφιά της χώρας μας, γιατί όλες οι κυβερνήσεις τα παρέδωσαν στο ιδιωτικό κεφάλαιο για να τα εκμεταλλεύονται και να αποκομίζουν τεράστια κέρδη.

Η εργατική οικογένεια δυσκολεύεται να κάνει ακόμα κι ένα μπάνιο στη θάλασσα , αφού οι ακτές μετατρέπονται σε φυλακές περιφραγμένες και πρέπει να πληρώσει είσοδο, καρέκλα, ξαπλώστρα, αναψυκτικά, με το κόστος να φτάνει και να ξεπερνά ακόμα και τα 30 ευρώ. Αλλωστε, σήμερα, κατά μήκος της παραλιακής ζώνης από το Π. Φάληρο μέχρι το Λαγονήσι, το μεγαλύτερο μέρος των παραλιών - «φιλέτων» έχουν παραδοθεί σε επιχειρηματικούς ομίλους για εκμετάλλευση. Με νόμους που ψήφισαν τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και αυτές του ΠΑΣΟΚ, οι πιο προσβάσιμες ακτές της Αττικής έχουν περάσει στα χέρια επιχειρηματιών που θησαυρίζουν.

Πριν μερικές μέρες, η κυβέρνηση με σχετική υπουργική απόφαση, προχωρά ένα βήμα παραπέρα. Συγκεκριμένα, βάζει μπροστά ένα εκτεταμένο σχέδιο εμπορευματοποίησης όλων των εύκολα προσβάσιμων παραλιών της χώρας. Παραχωρεί λοιπόν στους δήμους και μέσω αυτών στις επιχειρήσεις τους ή σε τρίτους (σ.σ. ιδιώτες) το δικαίωμα χρήσης των κοινόχρηστων χώρων αυτών των παραλιών, έναντι αδρού ανταλλάγματος και συγκεκριμένα του 20% των εσόδων τους τόσο από την άσκηση δραστηριοτήτων στους κοινόχρηστους χώρους, όσο και από τα μισθωτικά ανταλλάγματα τρίτων, στους οποίους παραχώρησε το δικαίωμα (π.χ. όταν ένας δήμος παραχωρήσει σε ιδιώτη).

Στιγμιότυπο από παλαιότερες κινητοποιήσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε παραλία της Αττικής που εκμεταλλεύεται επιχειρηματικός όμιλος
Στιγμιότυπο από παλαιότερες κινητοποιήσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε παραλία της Αττικής που εκμεταλλεύεται επιχειρηματικός όμιλος
Μάλιστα, η κυβερνητική απόφαση δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα στις ήδη εγκατεστημένες σε παραλίες επιχειρήσεις, οι οποίες θα επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους. Να σημειώσουμε ότι η απόφαση αφορά τις εναπομείνασες ελεύθερες ακτές και όχι αυτές που το υπουργείο Οικονομίας έχει ήδη παραχωρήσει για τουριστικές, βιομηχανικές και άλλες χρήσεις.

Τι προβλέπει η απόφαση

Σύμφωνα με την απόφαση:

  • Οι δήμοι στους οποίους παραχωρείται το δικαίωμα της εκμετάλλευσης, μπορούν να το μεταβιβάσουν σε δημοτικές ή κοινοτικές επιχειρήσεις τους (σ.σ. οι οποίες με βάση τον Δημοτικό και Κοινοτικό Κώδικα μετεξελίσσονται σε ανώνυμες εταιρείες) και σε τρίτους, δηλαδή σε ιδιώτες επιχειρηματίες. Το παραχωρηθέν δικαίωμα εκμετάλλευσης ισχύει μέχρι 31/12/2012. Οπως ορίζεται, η απευθείας παραχώρηση γίνεται για την άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή την αναψυχή του κοινού, όπως εκμίσθωση θαλασσίων μέσων αναψυχής, καθισμάτων, ομπρελών, λειτουργία τροχήλατου αναψυκτηρίου και άλλων.
  • δήμοι και επιχειρήσεις δύναται να εκμεταλλευτούν και περιοχές που βρίσκονται υπό καθεστώς ειδικής προστασίας και μέχρι πρότινος δεν επιτρεπόταν η παρέμβαση σε αυτές. Συγκεκριμένα, όπως ορίζεται στην απόφαση, κατόπιν σύμφωνης γνώμης των αρμοδίων κατά περίπτωση υπουργών μπορούν να παραχωρηθούν κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι, προστατευμένες περιοχές, ευπαθή οικοσυστήματα, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
  • οι δήμοι ή οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση των κοινόχρηστων χώρων θα πρέπει να καταβάλλουν το 20% των εσόδων τους στο δημόσιο. Στην πράξη δηλαδή, οι δήμοι δεν μπορούν - ακόμα κι αν το ήθελαν - παρά να προχωρήσουν σε εμπορική «αξιοποίηση» των παραλιών ώστε να αντεπεξέλθουν στο αντίτιμο, που με τη σειρά τους θα εισπράξουν από τον ίδιο τον εργαζόμενο - πελάτη. Σε κάθε περίπτωση, και με δεδομένο ότι η νέα ρύθμιση δε συνοδεύεται από κονδύλια προς τους δήμους ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν τις παραλίες, αυτοί θα εξαναγκαστούν στην επιβολή χαρατσιού για τη χρήση της παραλίας.

Κι αυτό γιατί θα χρειαστεί να δαπανήσουν χρήματα για: τον καθημερινό καθαρισμό των χώρων, την εξασφάλιση γενικά της αισθητικής. Τις παρεμβάσεις που θα πρέπει να είναι σύμφωνες με τη μορφολογία της περιοχής. Την πρόσληψη ναυαγοσωστών που απαιτούνται, την τοποθέτηση παρατηρητηρίων και γενικά τη λήψη μέτρων ασφαλείας. Τον έλεγχο καταπατήσεων, αυθαίρετων επεμβάσεων, που θα ασκεί το προσωπικό της δημοτικής αστυνομίας, οι φύλακες, οι οδοκαθαριστές, κλπ. Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση καλεί τους δήμους να εισπράξουν για να γεμίσουν κατόπιν τα ταμεία του κρατικού κορβανά.

  • Σε παραλίες που ήδη δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις και εφόσον οι δήμοι επιλέξουν να παραχωρήσουν το δικαίωμα της χρήσης σε τρίτους, οι επιχειρήσεις αυτές προτιμούνται, για... να μην τίθεται θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των μισθωτών, όπως σημειώνεται στην απόφαση. Μάλιστα, αίρεται ο περιορισμός που θέτει ο νόμος 2971/2001, ο οποίος προβλέπει ότι η έκταση αιγιαλού κάθε παραχώρησης δεν δύναται να υπερβαίνει τα 500 τετραγωνικά μέτρα, ενώ από κάθε παραχώρηση θα πρέπει να αφήνεται ελεύθερος χώρος 100 μέτρων. Αυτό θα έχει ως συνέπεια ξενοδοχειακά συγκροτήματα που έφραζαν μόνο ένα τμήμα μιας παραλίας, τώρα να τη μαντρώνουν ολόκληρη!
  • Οι δήμοι ή οι επιχειρήσεις, κάθε 6μηνο υποβάλλουν τα σχετικά στοιχεία στην Κτηματική Υπηρεσία, προκειμένου να της αποδοθεί το αντάλλαγμα του 20% των εσόδων που προβλέπεται. Στην περίπτωση δε που ο δήμος παραχωρήσει το δικαίωμα της χρήσης σε τρίτους, προβλέπεται η εφάπαξ καταβολή από το μισθωτή τουλάχιστον του μισού ποσού του προβλεπόμενου μισθώματος.
Το νομοθετικό πλαίσιο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

Η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να συνεχίσει την πολιτική της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης του εθνικού πλούτου και των δημόσιων ακτών που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ. Και που καταγράφεται και στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο. Συγκεκριμένα:

  • Ο 2971/2001 υπογράφεται από 10 κορυφαίους υπουργούς της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Επιτρέπει την τσιμεντοποίηση του αιγιαλού και των παραλιών της χώρας από περιώνυμα συμφέροντα, που μπορούν πλέον να ασκήσουν πάνω τους μια σειρά από δραστηριότητες, όπως τουριστικές, βιομηχανικές κλπ. Επιτρέπεται, επίσης η αποκλειστική χρήση τους - όπως και στις βραχονησίδες - έναντι... ενοικίου. Στην ουσία πρόκειται για το νόμο εκείνον που άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου» για την τσιμεντοποίηση αιγιαλών και παραλιών από το μεγάλο κεφάλαιο.
  • Ο νόμος 3105/2003 υπογράφεται επίσης από 10 υπουργούς της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ο νόμος αυτός, επιτρέπει στην Εταιρεία Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ να αίρει την προστασία μεγάλων τμημάτων του αιγιαλού και των παραλιών γύρω από τουριστικές μονάδες του ΕΟΤ και να τις παραχωρεί στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Με τους προαναφερόμενους νόμους βγήκαν «στο σφυρί» οι πλαζ του Αλίμου, της Βούλας, της Βουλιαγμένης και της Βάρκιζας. Εγινε το ξεπούλημα των συγκροτημάτων του ΕΟΤ στο Λαγονήσι, στην Κυλλήνη κ.ά. Ενώ γίνεται προσπάθεια να παραχωρηθούν σε ιδιώτες άλλες ελεύθερες παραλίες όπως αυτές της Καραθώνας Ναυπλίου, Αγίων Αποστόλων Χανίων, να «αξιοποιηθεί» το παραλιακό μέτωπο Μαραθώνα - Νέας Μάκρης - Ραφήνας κλπ.
  • Με το νόμο 3342/2005, για την αξιοποίηση των Ολυμπιακών Ακινήτων, η κυβέρνηση της ΝΔ - μέσω δέκα κορυφαίων υπουργών που υπογράφουν τον εν λόγω νόμο - πατάει σε προηγούμενους νόμους του ΠΑΣΟΚ και ξεδιπλώνει ένα ασύλληπτο όργιο υπερκερδών και κερδοσκοπίας κατά μήκος της παραλίας. Σύμφωνα με το νόμο, στο Ελληνικό, ένα μεγάλο κομμάτι από το πρώην αεροδρόμιο μαζί με τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις εκχωρείται στο κεφάλαιο και οικοπεδοποιούνται πάνω από 1.000 στρέμματα. Επιπλέον, η παραλία Καλλιθέας - Τζιτζιφιών, ολόκληρος ο Φαληρικός όρμος και ο Ιππόδρομος οικοπεδοποιούνται και μαζί με τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις εκχωρούνται στην επιχειρηματική δραστηριότητα για μαρίνες, ξενοδοχεία, κόβοντας κάθε πρόσβαση του λαού προς τη θάλασσα.

Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παραλίες με ελεύθερη πρόσβαση για τις λαϊκές οικογένειες(2021-05-28 00:00:00.0)
Με fast track διαδικασίες παραδίδει παραλίες για εκτεταμένη επιχειρηματική εκμετάλλευση(2020-05-19 00:00:00.0)
«Μπίζνες» σε παραλίες και αιγιαλό(2019-09-10 00:00:00.0)
«Τσουνάμι» εμπορευματοποίησης σε όλες τις παραλίες της χώρας(2009-04-23 00:00:00.0)
Εμπορευματοποιούνται όλες οι δημόσιες παραλίες(2009-04-23 00:00:00.0)
Η εμπορευματοποίηση των ακτών(2007-10-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ