Κυριακή 26 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΙΝΟΦΥΤΑ - ΥΔΡΟΦΟΡΟΣ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ
Ποιοι ευθύνονται για την καταστροφική μόλυνση

Η μόλυνση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα από τις βιομηχανίες έχει και αιτίες και υπεύθυνους

Eurokinissi

Η μετατροπή του Ασωπού σε χαβούζα αποβλήτων - με αποτέλεσμα τη μόλυνση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα με εξασθενές χρώμιο και βαρέα μέταλλα - φέρει τη σφραγίδα του τρόπου ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, από τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια μέχρι τις μέρες μας. Ανάπτυξη που στηρίζεται στην καπιταλιστική κερδοφορία σε βάρος της ποιότητας ζωής και της υγείας εργαζομένων και κατοίκων.

Δεν είναι τυχαίο ότι η μόλυνση ξεκίνησε απ' το 1969, συνεχίστηκε και διευρύνθηκε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ολα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις του δικομματισμού συγκάλυπταν το πρόβλημα και μόνο τον Αύγουστο του 2007, όταν πια το πρόβλημα είχε φτάσει στο απροχώρητο, τότε μόνο η κυβέρνηση της ΝΔ αναγκάστηκε να το παραδεχτεί. Αλλά και πάλι, από τότε μέχρι σήμερα, δεν έχει προχωρήσει σε καμιά ουσιαστική ενέργεια, πέραν κάποιων προστίμων - που σε τίποτα δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα - και πολλών εξαγγελιών.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Το 1969, με τα κίνητρα του τότε αναπτυξιακού νόμου, μια σειρά από βαριές βιομηχανικές μονάδες μεταφέρονται από την Αττική στη Βοιωτία και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή Οινοφύτων - Σχηματαρίου. Πρόκειται για την περιοχή από το 55ο μέχρι και το 75ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας. Σε όλη αυτή την περιοχή υπάρχουν σήμερα 450 εργοστάσια. Αφορά, λοιπόν, την υγεία και τη ζωή περίπου 250.000 κατοίκων από τη Θήβα έως τα Οινόφυτα, τον Ωρωπό έως την Αυλίδα και την ευρύτερη περιοχή της ΑττικοΒοιωτίας!

Από τότε ακόμη, οι βιομηχανίες ρίχνουν τα λύματά τους στον Ασωπό ποταμό και στον παραπόταμό του, το Θερμιδώνα. Η μόλυνση του Ασωπού και του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα είχε ως αποτέλεσμα να μολυνθούν και οι πηγές με τις οποίες υδροδοτούνται όχι μόνο οι γύρω πόλεις αλλά και μέρος της Αττικής.

Αυτά προκύπτουν από την Περιβαλλοντική Μελέτη Ευρύτερης Λεκάνης Ασωπού Ποταμού της ΕΤΒΑ. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη μελέτη που εξετάζει τις χρήσεις γης, τον υδρολιθικό και υδρολογικό χάρτη της περιοχής, η οποία συντάχθηκε και ολοκληρώθηκε το 1996. Από το 1996, όμως, που είναι γνωστή η παραπάνω μελέτη, μόλις στις 3/10/2005 η Υγειονομική Υπηρεσία της Νομαρχίας Βοιωτίας αναγνώρισε το πρόβλημα όταν και ζήτησε με έγγραφό της (Αρ. Πρωτ. Φ43/12/2662) «να ενταθεί και να συστηματικοποιηθεί ο δειγματοληπτικός έλεγχος και η παρακολούθηση των νιτρικών ιόντων».

Επίσημα, δε, έγινε γνωστό μόλις το 2004 (!) όταν με ανάλυση του Γενικού Χημείου του Κράτους (Χημική Υπηρεσία Λιβαδειάς) προκύπτει ότι ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας είναι ανοιχτός στην κυμαινόμενη βιομηχανο-γεωργική βαριά ρύπανση και μόλυνση. Και από τότε χρειάστηκαν άλλα τρία χρόνια για να παραδεχτούν οι κυβερνήσεις πως ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας των Οινοφύτων και των παρα-Ασώπειων περιοχών, είναι μολυσμένος.

Στην ουσία, όμως, όλα τα παραπάνω απλά επιβεβαιώνουν την πάγια πολιτική που δίνει «γην και ύδωρ» στους βιομηχάνους.

Πήραν και επιδοτήσεις

Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε τι έκαναν οι κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ προηγούμενα, όσο και της ΝΔ σήμερα, από το 1996 μέχρι σήμερα.

Πρώτα απ' όλα, επιδότησαν τις βιομηχανίες με «χοντρά» πακέτα από τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης για να εγκαταστήσουν, υποτίθεται, βιολογικούς καθαρισμούς, κάτι που ποτέ δεν έγινε. Μάλιστα, «υποχρεώθηκαν» με νόμο οι βιομήχανοι να κατασκευάσουν βιολογικό καθαρισμό σε κάθε εργοστάσιο, παίρνοντας και πριμοδότηση από τα ΚΠΣ, που κάλυπτε το 60% του κόστους. Αντί, όμως, για βιολογικό καθαρισμό έφτιαξαν ...χαβούζες, οι οποίες σταδιακά έπαψαν και αυτές να λειτουργούν, όπως πρώτος είχε αποκαλύψει ο «Ρ».

Οι βιομηχανίες, που σήμερα έχουν τοξινώσει τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, έχουν πάρει τα λεγόμενα «πιστοποιητικά ISO 14001» και το διαφημίζουν. Τι είναι το πιστοποιητικό αυτό; Πρόκειται για μια προδιαγραφή της ΕΕ, ένα περιβαλλοντικό πρότυπο, που δείχνει ότι αυτός που το κατέχει σέβεται και τηρεί την ...περιβαλλοντική νομοθεσία! Τέτοια υποκρισία...

Την ίδια στιγμή, 40 χρόνια μετά, το Προεδρικό Διάταγμα της χούντας που χαρακτηρίζει τον Ασωπό αγωγό παροχέτευσης επεξεργασμένων λυμάτων εργοστασίων, δεν έχει καταργηθεί. Παράλληλα, σε επανειλημμένες Ερωτήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ (το 1996, το 1997, το 2005 και το 2007), οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, επί της ουσίας, «ένιπταν τας χείρας τους». Την περασμένη Τετάρτη 22 Απρίλη, το ΚΚΕ, κατέθεσε κι άλλη μια Ερώτηση.

Η κοροϊδία των προστίμων

Το καλοκαίρι του 2007 - και ενώ η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο - η κυβέρνηση της ΝΔ, αναγκάζεται να αναγνωρίσει το πρόβλημα. Τι έκανε όμως; Αντί, ως όφειλε, να πάρει τα απαραίτητα εκείνα μέτρα που θα σταματούσαν τη μόλυνση, κατέφυγε στην εύκολη λογική των προστίμων. Λογική κάθε άλλο παρά αποτρεπτική για τις μεγάλες βιομηχανίες, οι οποίες ανεξέλεγκτα συνέχιζαν και συνεχίζουν τη μόλυνση.

Ετσι, ενώ οι βιομήχανοι πήραν τεράστια ποσά για να φτιάξουν αντιρρυπαντική τεχνολογία - την οποία ουδέποτε έφτιαξαν - τώρα οι κυβερνήσεις αντί να τις υποχρεώσουν να κατασκευάσουν τις απαραίτητες εκείνες εγκαταστάσεις ώστε και σωστά να λειτουργούν οι βιομηχανίες και να μη μολύνεται η περιοχή, ακολουθούν την πρακτική των προστίμων. Πρακτική, που σε καμιά περίπτωση δε σημαίνει πως θα κατασκευαστούν οι απαραίτητες εκείνες εγκαταστάσεις για να σταματήσει η μόλυνση. Πρακτική που συνιστά κοροϊδία για τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της περιοχής.

Η μόλυνση παραμένει

Σήμερα, σχεδόν δύο χρόνια μετά την επίσημη παραδοχή του εγκλήματος, η μόλυνση και το πρόβλημα στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, παραμένει. Τούτο, δε, το επιβεβαιώνουν, σχεδόν καθημερινά, τα ίδια τα πρόστιμα που επιβάλλει η κυβέρνηση, μέσω των επιθεωρητών περιβάλλοντος. Μάλιστα, όπως καθημερινά επιβεβαιώνουν οι επιστήμονες, το πρόβλημα της ρύπανσης του Ασωπού και της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα, έχει μεταφερθεί και στα αγροτικά προϊόντα, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο επικίνδυνη την κατάσταση.

Παράλληλα, όμως, επιβεβαιώνεται και από τις ίδιες τις μετρήσεις που γίνονται στις γεωτρήσεις. Είναι ενδεικτικό ότι στη Θήβα, σε όλες τις γεωτρήσεις και τις δεξαμενές απ' όπου πάρθηκε δείγμα υπάρχει εξασθενές χρώμιο από 10 μg/lt μέχρι και 22 μg/lt. Αυτή είναι η εγκληματική αδιαφορία των κυβερνήσεων, θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των κατοίκων και των εργαζομένων...


Κ. Τρ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ