Παρασκευή 17 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΚΕ
Σε άσχημη κατάσταση το Παράρτημα Αγρινίου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ
ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, με θέμα τα προβλήματα του Παραρτήματος Αγρινίου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, Κώστας Αλυσανδράκης, Μπάμπης Χαραλάμπους, Γιάννης Πρωτούλης. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«

Με αυτή μας την Ερώτηση ερχόμαστε να καταγγείλουμε την άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Παράρτημα Αγρινίου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το Παράρτημα αποτελείται από τα τμήματα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (ΔΠΦΠ), Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων (ΔΕΑΠΤ), τα οποία βρίσκονται στο Αγρίνιο, και το τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (ΔΠΠΝΤ), το οποίο βρίσκεται στο Δήμο Νεάπολης. Τα τμήματα δημιουργήθηκαν με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΠΕΑΕΚ) των ΚΠΣ, τα δύο πρώτα το 1998 και το τρίτο το 2004.

Τα αποτελέσματα της επιλογής να φτιαχτούν τμήματα χωρίς σχεδιασμό και με χρηματοδότηση για περιορισμένο χρονικό ορίζοντα γίνονται εμφανή, και στη φοιτητική μέριμνα, και στις υποδομές, και στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και στις εργασιακές σχέσεις του προσωπικού.

Η απουσία ουσιαστικής φοιτητικής μέριμνας υπονομεύει το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα που πρέπει να έχει και η Ανώτατη Εκπαίδευση. Δεν υπάρχουν καθόλου εστίες για τους φοιτητές. Η διασπορά των υποδομών - όλα τα τμήματα κάνουν μαθήματα και στη Νεάπολη, ενώ το εστιατόριο βρίσκεται στο Αγρίνιο - συνεπάγεται ένα καθημερινό έξοδο τουλάχιστον 2 ευρώ την ημέρα.

Γίνεται εμφανές ότι συνολικότερα οι υποδομές του Παραρτήματος βρίσκονται πίσω από τις απαιτήσεις για την εκπλήρωση της αποστολής του.

Φυσικά ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα είναι τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων. Η δημιουργία τμημάτων στα πλαίσια του ΕΠΕΑΕΚ χωρίς σαφή επιστημονικά αντικείμενα και συνολικότερα στη λογική της αποσύνδεσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων από το πτυχίο, όπως προκύπτει από τη Συνθήκη της Μπολόνια και έπειτα, δε θα μπορούσε παρά να δημιουργεί προβλήματα. Είναι χαρακτηριστικό πως από τα τρία τμήματα, μόνο το ΔΕΑΠΤ έχει αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα και αυτό πρόσφατα.

Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη και για το διδακτικό και το διοικητικό προσωπικό. Μόνο το 35% είναι μόνιμοι και οι υπόλοιποι είναι αορίστου χρόνου και συμβασιούχοι με χαμηλές αποδοχές, ενώ υπάρχουν και εργαζόμενοι στις διοικητικές υπηρεσίες που απασχολούνται με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Να σημειωθεί εδώ πως και μεταπτυχιακοί φοιτητές προσφέρουν «μαύρη εργασία», αφού συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία χωρίς πληρωμή και ασφάλιση.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η Κυβέρνηση επιλέγει να επιδεινώσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές από τις λαϊκές οικογένειες, εφαρμόζοντας πιστά τις κατευθύνσεις της Μπολόνια μαζί με όλους τους αντιεκπαιδευτικούς νόμους ΝΔ - ΠΑΣΟΚ (νόμος - πλαίσιο, νόμοι για μεταπτυχιακά, αξιολόγηση, Ινστιτούτα διά βίου Εκπαίδευσης κλπ.), που εξαναγκάζουν τα ΑΕΙ να γίνουν παραρτήματα των επιχειρήσεων που θα παράγουν άφθονο, φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό.

Μετά τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει για την κάλυψη των ελλείψεων (κτιριακό πρόβλημα, φοιτητική μέριμνα, εκπαιδευτικό προσωπικό), έτσι που το Παράρτημα Αγρινίου να ανταποκριθεί στην αποστολή της Δημόσιας και Δωρεάν Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης;».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σύμπνοια στην επιχειρηματική λειτουργία και των δημόσιων πανεπιστημίων(2024-02-29 00:00:00.0)
Οργανώνουν την κοινή τους δράση(2012-07-17 00:00:00.0)
Στρώνεται το έδαφος της ιδιωτικοποίησης πανεπιστημίων(2008-02-21 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις για την ΕΠΟΝ(2005-02-26 00:00:00.0)
Στις 9 Απρίλη, αγωνιστική απάντηση στα μεγάλα προβλήματα(2003-03-23 00:00:00.0)
Η ανωτατοποίηση - απάτη με παραδείγματα(2002-06-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ